Rusia, Iranul și China intensifică eforturile de influențare a populației americane înainte de alegerile din noiembrie, folosind instrumente de inteligență artificială (AI), au declarat luni oficialii americani de informații. Potrivit acestor oficiali, Moscova este în special concentrată pe discreditarea vicepreședintei Kamala Harris.
Rusia, considerată cea mai agresivă și pricepută dintre cele trei țări, pune accent pe povești și comentarii care denigrează calitățile personale sau pozițiile candidatei democrate la președinție, au spus oficialii din cadrul Biroului Directorului pentru Informații Naționale (ODNI) și FBI, într-un briefing pentru reporteri. ODNI a lansat, de asemenea, un rezumat al evaluării sale, care face parte dintr-o serie de rapoarte privind influențele străine în timpul campaniei.
Rusia a falsificat fragmente din discursurile lui Harris, înlocuind anumite cuvinte, și a utilizat AI generativă pentru a crea texte, fotografii, videoclipuri și înregistrări audio false, a declarat un oficial ODNI pentru The Washington Post. Aceștia au fost de acord cu o constatare făcută săptămâna trecută de cercetătorii Microsoft, conform căreia Rusia a fost în spatele unui videoclip viral inscenat, în care o actriță pretindea în mod fals că Harris a rănit-o într-un accident de mașină, videoclipul acumulând milioane de vizualizări.
Oficialii, care au vorbit sub condiția anonimatului din motive de securitate, au menționat că nu au studiat discursul americanilor și, prin urmare, nu au putut evalua care piese de dezinformare au avut mai mult impact sau au fost amplificate de figuri proeminente.
Totuși, aceștia au subliniat o recentă inculpare din această lună, care acuza oficiali ruși că au investit 10 milioane de dolari într-o companie media din Tennessee. Aceasta a plătit influenceri cunoscuți din dreapta politică pentru videoclipuri care promovau interesele Rusiei, cum ar fi opoziția față de ajutorul SUA acordat Ucrainei.
Influencerii înșiși nu au fost acuzați de crime, iar majoritatea au declarat că nu știau că firma era susținută de Rusia. Rusia continuă să folosească americani, conștienți sau nu, pentru a-și răspândi mesajele, au spus oficialii, imitând, de asemenea, site-uri web ale media consacrate și folosind comentatori umani pentru a atrage trafic pe aceste site-uri, care conțin articole generate de AI.
Oficialii de informații naționale au afirmat că AI generativă este un factor de accelerare pentru eforturile de influență, mai degrabă decât o schimbare revoluționară. Pentru ca aceasta să aibă un impact mai mare, adversarii ar avea nevoie de cel puțin una dintre trei capacități: abilitatea de a ocoli restricțiile de utilizare a unor modele mari de limbaj, de a crea propriile lor modele sau de a găsi mijloace eficiente de distribuire a conținutului în țara țintă.
Oficialii au menționat că au comparat tactici cu companiile americane de AI și rețelele de socializare, lăsând FBI să trateze orice contact cu firmele în privința conturilor specifice. În toate cazurile, deciziile privind conținutul sau conturile au fost lăsate strict la discreția companiilor.
Ca și Rusia, Iranul și China au promovat conținut care urmărește să exacerbeze diviziunile interne, au adăugat oficialii. Iranul a căutat să profite de diferențele legate de războiul din Gaza, folosind AI pentru a crea articole false de știri în engleză și spaniolă. China s-a concentrat pe subiecte precum consumul de droguri, imigrația și avortul.
Iranul a acționat pentru a afecta perspectivele candidatului republican și fostului președinte Donald Trump, inclusiv prin spargerea campaniei sale și trimiterea de documente furate către presă. China este mai interesată de campanii la nivel inferior, unde candidații ar putea susține sau se opune priorităților sale, au spus oficialii.