Zvonul zilei de ieri care s-a raspandit ca un fulger: Apple pregateste o surpriza fanilor si nu va mai include in cutiile noilor iPhone 12 un adaptor pentru incarcare sau o pereche de casti.
Stirea initiala suna cam asa:
Analistul de încredere Ming-Chi Kuo susține într-o notă de cercetare că modelele iPhone 12 din 2020 nu numai că nu vor mai include castile obișnuite cu fir, dar nu vor include nici un adaptor de alimentare, ci veți primi doar un cablu de incarcare. Pe piata va exista un încărcător de 20W mai puternic (față de 18W pentru iPhone 11 Pro), dar va trebui să îl cumpărați separat.
Analiștii Barclays au sugerat, de asemenea, că Apple nu va mai pune in cutiile iPhone 12 un adaptor de incarcare.
Analistul Kuo consideră că aceasta ar fi o modalitate de a reduce costurile și de a compensa prețul mai ridicat, incluzând tehnologia wireless 5G. De asemenea, ar putea exista si o legătura cu protectia mediului. Actvistii de mediu au susținut că inclusiv adaptoarele de alimentare sunt deseori o pierdere pentru că mulți oameni au încărcătoare de la telefoanele anterioare sau se recurge la computer.
Vestea poate însă să îi scoată din sărite pe cei care chiar au nevoie de un adaptor, dar ar trebui să reducă numărul de deșeuri electrice.

O analiza mai detaliată a zvonului ridică unele semne de întrebare:
Are cumva legătura decizia Apple cu faptul ca UE vrea să oblige toti producătorii de telefoane să folosească același standard pentru încărcătoarele de telefoane ?
Într-o rezoluție a Parlamentului European adoptată la începutul anului, Comisia Europeană (filiala executivă a UE) a fost forțată să adopte sau să introducă norme mai puternice care impun o metodă de încărcare unică pentru dispozitivele mobile până în iulie 2020. De peste un deceniu, UE încearcă să introducă un încărcător standardizat.
Apple a decis să nu fie de acord cu decizia susținând că cei care utilizează „sutele de milioane de dispozitive active și accesoriile lor” vor fi „incomodați”.
De asemenea, Apple a susținut că „o reglementare care să forțeze conformitatea pentru tipul de conector împiedică inovația” și a susținut că introducerea unei metode de încărcare universală ar genera risipa proprie. Cu toate acestea, Parlamentul European a respins afirmația ca legea ar fi una anti-inovare.
Și ca tot am pomenit de UE, le vor permite autoritatile de reglementare celor de la Apple să vândă produse fără accesoriul de incarcare, cel care asigură funcționarea sau utilizarea telefonului ?
Când ceri 3800 de lei pentru modelul standard, chiar nu îți permiți să pui intr-o cutie un încărcător și o perche de căști ?
Cât costă însă accesoriile originale ale Apple:
- Casti Apple EarPods cu Lightning Connector – 165 de lei (pret de la reseller autorizat Apple)
- Adaptor priza USB-C Apple, 18W – 209 lei (pret de la reseller autorizat Apple)
Orice producător insistă că ar trebui să folosești accesorii originale dar cu toții știm ca asta e o glumă. Găsești o varietate de accesorii mai ieftine dar cu sigurana unele dintre ele nu ar trebui nici macar achizitionate.
Pe de o parte însă, Apple a fost mereu o companie „vizionară” care a lansat telefoane cu încărcare wireless abandonând după câteva luni planurile de lansare a unui AirPower, produsul ce ar fi promis încărcarea wireless pentru produsele sale. A preferat sa lase companiile terțe să producă gadgeturi compatibile.
E amuzant totuși cum a reușit Apple să rezolve mai multe probleme invocând teme de mediu. Până una alta fanii Apple vor mai scoate din buzunar niște bani.