La evenimentul Spotify Stream On de astăzi din LA, compania a introdus o reproiectare semnificativă a aplicației sale, care își valorifică investițiile în tehnologia de personalizare, adoptând, de asemenea, un flux video de scurtă durată similar celui popularizat de TikTok.
În aplicația mobilă Spotify actualizată, utilizatorii și abonații vor avea acces la o serie de funcții noi, inclusiv fluxurile de „descoperire” cu defilare verticală, un nou mod „Smart Shuffle” pentru recomandări de playlist, o nouă funcție de redare automată a podcastului și multe altele.
Unele funcții, cum ar fi Smart Shuffle, vor fi disponibile numai pentru abonați, în timp ce altele – cum ar fi noile feeduri inspirate de TikTok – vor fi lansate pentru toată lumea. Cu toate acestea, disponibilitatea caracteristicilor va ajunge pe unele piețe înaintea altora și va ajunge la intervale diferite.
Spotify spune că modificările sunt menite să facă interfața sa de utilizator să se simtă mai vie și mai interactivă. Cu toate acestea, mutarea ar putea servi și în alte scopuri. Cel mai important, introduce o nouă suprafață în aplicație în care compania ar putea introduce ulterior reclame, așa cum a făcut Instagram cu adăugarea Reels. Oficial, Spotify nu are nimic de anunțat pe acest front astăzi, dar într-un e-mail a spus că este „încântat” de modul în care ofertele ar putea evolua în timp.
Un alt avantaj al unei renovări este că ar putea fi o modalitate de a aborda unele plângeri ale clienților cu privire la modul în care aplicația sa a devenit prea aglomerată și dificil de utilizat, ceea ce limitează descoperirea.
Noul design se bazează pe actualizările livrate în august 2022, care au separat muzica și podcasturile în propriile fluxuri. Va fi vizibil imediat la prima lansare a aplicației actualizate, deoarece pagina principală – fila Acasă a aplicației – va fi reîmprospătată cu noile funcții.
Din fericire, nu vei fi introdus direct în noua experiență asemănătoare TikTok fără avertisment.
În schimb, în partea de sus a ecranului fluxului muzical, veți găsi în continuare comenzi rapide către listele de redare și mixuri personalizate. Acestea nu sunt noi — Spotify are o lungă istorie în utilizarea tehnologiei de personalizare pentru a atrage și a păstra utilizatorii, începând cu lansarea playlist-ului său emblematic Discover Weekly în 2015. În anii următori, și-a extins colecția de liste de redare personalizate pentru a satisface utilizatorii cu o mare varietate de gusturi și interese muzicale, pe lângă listele de redare centrate pe activități, cum ar fi naveta sau antrenamentul și multe altele.
După ce a evidențiat mai întâi aceste liste de redare și mixaje, aplicația va afișa funcția AI DJ recent lansată, disponibilă în prezent numai pentru abonații Premium din SUA și Canada. DJ-ul folosește AI generativ și o voce AI cu sunet natural pentru a-și prezenta selecțiile muzicale și pentru a oferi informații de fundal despre artist, melodie sau album, printre altele.
Pe măsură ce derulați în jos, veți avea opțiunea de a începe să defilați prin previzualizările muzicii. Acestea sunt prezentate ca videoclipuri pe ecran complet care profită de videoclipul Canvas existent al artistului – clipurile video scurte, în buclă, care sunt deja redate atunci când muzica lor este transmisă în flux în aplicație. Formatul este deja de succes, oferind creșteri ale fluxurilor, distribuirilor, salvărilor și adăugărilor, susține Spotify.
Canvas i-a oferit și lui Spotify ocazia de a experimenta cu un feed asemănător TikTok – ceva pe care îl testează de ceva timp. (TechCrunch a raportat despre diverse teste ale unui feed vertical în aplicația sa în 2021 și din nou în 2022. La momentul respectiv, Spotify a respins aceste teste ca doar un alt experiment în desfășurare. Mai recent, un flux video asemănător TikTok a fost observat în testare în aplicația mobilă Spotify, distribuită testerilor săi TestFlight)
Designul pe care Spotify s-a hotărât acum în urma testelor sale anterioare prezintă un fragment din sunetul piesei combinat cu video. Caracteristica permite utilizatorilor să previzualizeze un album, o listă de redare sau o singură piesă, spune compania. Cu liste de redare și albume, puteți atinge cardul de previzualizare pentru a previzualiza până la cinci melodii. În unele cazuri, utilizatorii vor primi și indicații contextuale cu privire la motivul pentru care li se recomandă aceste articole.
Ceea ce este interesant la acest format este că Spotify vă va permite să vă ascultați muzica în timp ce parcurgeți feedul de recomandare pe dezactivare. Dacă și când găsiți ceva care vă place, puteți atinge cardul pentru a accesa vizualizarea completă a albumului sau a listei de redare sau puteți opri propria muzică și începe să ascultați sugestia. De asemenea, puteți adăuga recomandări la melodiile preferate sau la orice alte liste de redare pentru ascultare ulterioară.
Similar cu fluxul de muzică, fluxul de podcasturi a fost, de asemenea, actualizat cu o interfață de utilizator cu defilare verticală. Cu excepția cazului său, utilizatorii nu vor previzualiza un videoclip în buclă – decât dacă este dintr-un podcast video, desigur. În schimb, li se prezintă fragmente audio din episoadele de podcast cu o durată de până la 60 de secunde, cu transcrieri în timp real a ceea ce se spune.
La fel ca fluxul muzical, utilizatorii pot derula recomandările podcastului pe verticală, cu sunetul dezactivat, dacă doresc. Dacă văd ceva ce le place, pot activa sunetul și pot începe să asculte, reluând de unde a rămas previzualizarea atingând „continuați ascultarea”. De asemenea, pot apăsa butonul Plus (+) – un buton Spotify actualizat recent pentru a combina pictograma inimii „Like” și funcționalitatea „Adaugă la” într-una singură. Cu o atingere, utilizatorii vor putea acum să adauge episodul la o listă de redare a episoadelor salvate pentru ascultare ulterioară, spune Spotify.
Compania observă, de asemenea, că fluxul său de cărți audio va fi structurat în același mod ca aceste noi fluxuri de muzică și podcast. Cărțile audio sunt o ofertă mai nouă și una care avea, în ultima raportare, peste 300.000 de cărți disponibile.
Fluxurile de descoperire nu vor fi accesibile numai prin intermediul paginilor de muzică și podcast, spune Spotify. De asemenea, vor fi integrate în fila Căutare a aplicației. De aici, utilizatorii vor putea sări în fluxuri personalizate pentru lucruri precum genuri și stări.
Compania spune că algoritmul din spatele acestor fluxuri își va clasifica sugestiile în funcție de gusturile și preferințele utilizatorului individual, nu de popularitatea generală.
În afara noilor fluxuri, o altă schimbare se concentrează și pe descoperire, dar este o modificare mai minoră.
În 2021, compania a lansat o funcție numită „Îmbunătățire” care ar face recomandări de melodii care ar putea fi adăugate la o listă de redare creată de tine. Acum, abonații Spotify Premium vor putea automatiza acest tip de descoperire fără a fi nevoie să revizuiască manual sugestiile. Acest lucru se va face prin comutarea la o nouă opțiune „Smart Shuffle” care va adăuga sugestiile Spotify la coadă pe măsură ce lista de redare este difuzată. (O pictogramă strălucitoare va indica ce melodii sunt recomandate). Dacă vă place o piesă, puteți atinge butonul plus pentru a o adăuga la lista de redare. Și dacă nu, puteți atinge un buton minus pentru a o elimina.
În plus, ascultătorii de podcast vor câștiga, de asemenea, o nouă funcție care va începe automat redarea unui episod recomandat când terminați transmiterea unui episod dintr-o emisiune diferită. Spotify susține că o astfel de funcție a fost la mare căutare în rândul utilizatorilor și va stimula descoperirea de noi emisiuni. Cu toate acestea, cei care nu se bucură de o experiență de redare automată o vor putea dezactiva în Setări (Setări –> Redare –> comutați redare automată).
Noile funcții, combinate cu AI DJ lansat recent, sunt concentrate pe abordarea uneia dintre plângerile mai mari atât ale fanilor, cât și ale artiștilor și creatorilor deopotrivă: descoperirea de conținut nou. Pe măsură ce modelul radio a murit, artiștii sunt acum mai dependenți de servicii precum Spotify pentru a-și prezenta piesele pe listele de redare editoriale sau pentru a-și insera melodiile în Discover Weekly ale utilizatorilor. În teorie, aceste actualizări ar putea deschide o nouă fereastră pentru găsirea fanilor.
La lansare, reproiectarea Spotify va fi doar pentru dispozitive mobile, dar va ajunge pe mai multe dispozitive în viitor. Se va lansa în valuri pentru cei peste 500 de milioane de utilizatori activi lunar ai companiei, ceea ce înseamnă că este posibil să nu vedeți imediat noutățile, dar ar trebui să le vedeți în curând.