Serviciile de streaming de muzica au reusit sa asigure o crestere a vanzarilor si veniturilor obtinute de industria muzicala iar cei de la Spotify isi doresc ca nimeni sa nu beneficieze de un impuls neloial care sa ii permita sa domine piata.
Compania si-a indeplinit dorinta atunci când UE a promis „instrumente legislative” pentru a ajuta micii intreprinzatori, firmele mai mici, care se tem de corporațiile mai mari care le-ar putea domina prin impunerea unor reguli stricte asupra aplicațiilor lor. Șapte luni mai târziu, Uniunea Europeana nu a aprobat legi noi, așa că Spotify (alături de aliata sa inițială Deezer) bate încă o dată la ușa autoritatilor europene, informează Financial Times.
Într-o scrisoare adresată președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, co-fondatorul Spotify, Daniel Ek și directorul executiv al companiei Deezer, Hans-Holger Albrecht, solicită ratificarea metodelor de asigurare a unor „condiții de concurență echitabile” prin limitarea firmelor care pot profita de „poziția lor avantajată „.
Spotify și Deezer sunt nemultumite că Apple cere un procent de 30% din taxa de abonament când un utilizator se aboneaza pentru serviciile respective prin intermediul App Store. Și, se pare că decizia Apple de a schimba acest lucru prin reducerea la 15 la sută după primul an nu a fost suficient de bună. Spotify este, de asemenea, în mod clar supărata încă de decizia Apple de a bloca una dintre actualizările aplicației sale de anul trecut, acuzand compania Apple ca incearca sa ingroape competitia.
De această dată, companiile mai au un nou partener, sub forma site-ului britanic Foundem, care este probabil mai preocupat de Amazon, împreună cu o grămadă de dezvoltatori europeni de jocuri și de editori digitali. Toți sunt de acord că noile reglementări ar trebui să „depășească cerințele simple de transparență, care singure nu vor asigura că platformele acționează mai degrabă ca gateway-uri decât să devină gateway-uri pentru economia digitală”.
În iunie, UE a amendat Google cu suma record de 2,7 miliarde de dolari pentru direcționarea incorectă a utilizatorilor către propriile produse față de cele ale rivalilor săi. Deși amendat nu a afectat serios profiurile gigantului Google, cele două servicii muzicale speră în mod evident că autoritățile de reglementare vor adopta măsurile legislative care sa duca la o competitie mai corecta.