Aplicația chineză de partajare a videoclipurilor scurte TikTok a anunțat marți că le va permite unor creatori să producă colecții de videoclipuri mai lungi și să ceară publicului o sumă pentru acces, deschizând un nou canal de monetizare pentru utilizatorii săi.
Noua sa ofertă „Serial” va permite creatorilor eligibili să pună colecții de până la 80 de videoclipuri, fiecare cu o durată de aproximativ 20 de minute în spatele unui paywall. În prezent, durata permisă a unui videoclip pe TikTok este de până la 10 minute.
Videoclipurile care fac parte dintr-o „serie” vor diferi de alte videoclipuri TikTok în câteva moduri. În primul rând, videoclipurile pot dura până la 20 de minute, dublu față de limita de zece minute pentru majoritatea celorlalte videoclipuri de pe platformă. Și, spre deosebire de alte conținuturi TikTok, conținutul seriei va trăi în spatele unei opțiuni de plată, ceea ce înseamnă că clipurile nu vor apărea în recomandările aplicației și nu vor fi la fel de ușor de partajat ca videoclipurile tipice TikTok. (Creatorii vor putea, totuși, să se conecteze la seria lor din alte videoclipuri, fără opțuni de plată.)
Creatorii seriei au o flexibilitate considerabilă în ceea ce privește suma pe care o percep, cu opțiuni de plată unică variind de la 0,99 USD la 189,99 USD pentru acces la colecțiile de videoclipuri. Într-o postare pe blog, TikTok notează că creatorii sunt liberi să aleagă o sumă „care reflectă cel mai bine valoarea conținutului lor exclusiv”.
Nu este clar dacă TikTok va lua o parte din sumele încasate de la creatori. Un purtător de cuvânt al companiei a spus că creatorii „pentru o perioadă limitată” vor primi „100% din câștigurile lor” minus taxele magazinului de aplicații. Acest lucru ar putea ajuta TikTok să facă noile sale oferte de formă lungă mai competitive cu YouTube, pe care creatorii îl preferă adesea pentru videoclipuri mai lungi din cauza potențialului crescut de venituri.
Compania oferă deja creatorilor săi posibilitatea de a primi sfaturi și cadouri, precum și gestionează un fond pentru a-i stimula să-și dezvolte audiența.
TikTok, deținut de ByteDance din China, a atins 1 miliard de utilizatori activi lunar în septembrie 2021 și de atunci nu și-a raportat baza de utilizatori. În comparație, Facebook avea aproape 3 miliarde de utilizatori activi lunar în decembrie 2022.