Oficialii Uniunii Europene au anunțat noi angajamente voluntare, cunoscute drept cod anti-dezinformare, din partea unor companii precum Google, Meta, părinte Facebook, Twitter și TikTok, pentru a limita răspândirea conținutului fals și înșelător.
Conform celei mai noi versiuni a unui cod de conduită stabilit inițial în 2018, aproape foarte multe entități au promis să-și intensifice eforturile pentru a detecta afirmațiile false, pentru a eticheta publicitatea politică în mod mai transparent și pentru a restricționa publicitatea în jurul dezinformarii, printre alte mișcări.
Demonetizarea dezinformarii este „piatra de temelie” a noii inițiative, a declarat Thierry Breton, comisar european și unul dintre cei mai importanți reglementatori digitali din UE.
„Nimeni nu ar trebui să primească nici măcar un euro din răspândirea de știri false și propagandă”, a scris Breton pe Twitter.
Multe dintre cele mai mari platforme care au semnat acordul au funcționat deja în cadrul unui set mai vechi de 21 de angajamente, care variau de la sprijinirea verificării faptelor până la controlul plasării anunțurilor. Expansiunea din această săptămână crește lista de angajamente la 44 și adaugă noi semnatari, inclusiv platformele video Twitch și Vimeo, precum și aplicația audio Clubhouse și gigantul de software Adobe, potrivit unei fișe informative a Comisiei Europene.
Pe lângă concentrarea asupra reducerii veniturilor din reclame pentru cei care răspândesc dezinformarea, acordul voluntar extins adaugă și alte noi angajamente menite să limiteze conturile și roboții online falși, precum și „falsurile profunde” bazate pe inteligența artificială.
Codul va fi, de asemenea, legat de punerea în aplicare a Digital Services Act al UE, viitoarea lege care stabilește noi obligații pentru moderarea conținutului platformelor Big Tech în Europa. Potrivit Comisiei Europene, companiile care respectă acordul voluntar ar putea fi mai puțin susceptibile de a fi acuzate de încălcarea legii sau pot beneficia de mai multă clemență..
Într-o declarație, vicepreședintele Comisiei Europene, Věra Jourová, a citat dezinformarea rusă drept un factor major pentru noul cod.
„Acest nou Cod anti-dezinformare vine într-un moment în care Rusia folosește dezinformarea ca parte a agresiunii sale militare împotriva Ucrainei, dar și când vedem atacuri asupra democrației în sens mai larg”, a spus ea. „Acum avem angajamente foarte semnificative de a reduce impactul dezinformarii online și instrumente mult mai robuste pentru a măsura modul în care acestea sunt implementate în UE în toate țările și în toate limbile sale.”