Țările UE ar trebui să pună în aplicare un cadru pentru gestionarea riscurilor de securitate cibernetică la nivelul instituțiilor UE, a declarat marți Comisia Europeană, pe fondul îngrijorărilor cu privire la creșterea atacurilor cibernetice care ar putea perturba activități cheie și ar putea fura informații sensibile.
Propunerea face parte dintr-un pachet de proiecte de reguli elaborat de executivul UE, numit Regulamentul de securitate cibernetică, care urmărește, de asemenea, crearea unui comitet de securitate cibernetică care să monitorizeze implementarea noilor reguli.
„Într-un mediu conectat, un singur incident de securitate cibernetică poate afecta o întreagă organizație. Acesta este motivul pentru care este esențial să construim un scut puternic împotriva amenințărilor cibernetice și a incidentelor care ar putea perturba capacitatea noastră de a acționa”,
a declarat comisarul pentru buget Johannes Hahn într-o declarație.
În conformitate cu proiectul de reguli, toate instituțiile, organismele și agențiile UE vor trebui să identifice riscurile de securitate cibernetică, să stabilească un plan de îmbunătățire a securității lor cibernetice, să facă evaluări regulate și să împărtășească detalii despre incidente.
De asemenea, Comisia a propus un regulament privind securitatea informațiilor care va crea un set minim de reguli și standarde pentru toate instituțiile UE.
Guvernele au avertizat de săptămâni întregi că Rusia sau aliații săi ar putea să efectueze atacuri cibernetice ca răzbunare pentru sancțiuni, determinând băncile să sporească monitorizarea, planificarea scenariilor și să aloce personal suplimentar în cazul în care activitatea ostilă crește.
La începutul acestei luni, miniștrii UE au cerut înființarea unui fond de răspuns în situații de urgență pentru securitatea cibernetică pentru a contracara atacurile cibernetice la scară largă.