Uniunea Europeană a ales un grup de experți în inteligență artificială pentru a stabili standardele de conformitate pe care companiile vor trebui să le urmeze în cadrul noilor reglementări destinate tehnologiei AI. Această inițiativă are scopul de a asigura respectarea corespunzătoare a legislației privind AI în diverse industrii.
De ce este important
Luni, Comisia Europeană va organiza prima reuniune plenară a grupurilor de lucru, alcătuite din experți externi, care vor elabora codul de bune practici al AI Act. Acest cod va detalia modul în care companiile trebuie să se conformeze legilor europene privind inteligența artificială.
Patru grupuri de lucru vor aborda teme precum drepturile de autor și atenuarea riscurilor. Printre experții selectați pentru a coordona aceste grupuri se numără renumitul om de știință canadian Yoshua Bengio, fostul consilier de politici guvernamentale din Marea Britanie Nitarshan Rajkumar și Marietje Schaake, cercetător la Cyber Policy Center al Universității Stanford.
Marii jucători din tehnologie, precum Google și Microsoft, vor fi reprezentați în cadrul grupurilor de lucru, alături de organizații non-profit și experți academici. Deși codul de bune practici nu va avea caracter obligatoriu din punct de vedere juridic atunci când va intra în vigoare în 2024, acesta va oferi companiilor o listă de verificare pentru conformitate. Orice firmă care pretinde că respectă legea, dar ignoră codul, ar putea fi expusă unor provocări legale.
Context
Companiile de AI sunt reticente în a dezvălui datele folosite pentru antrenarea modelelor lor, considerând aceste informații drept secrete comerciale. Totuși, textul AI Act specifică faptul că unele companii vor fi obligate să ofere rezumate detaliate ale datelor utilizate, iar codul de bune practici va clarifica cât de detaliate trebuie să fie aceste informații.
Unul dintre grupurile de lucru ale UE va aborda probleme legate de transparență și drepturi de autor, ceea ce ar putea duce la obligarea companiilor să publice seturi de date cuprinzătoare. Această cerință ar putea expune companiile la provocări legale neexplorate, similar cu procesele recente intentate împotriva unor companii precum Google și OpenAI, acuzate de folosirea ilegală a conținutului creativ pentru antrenarea modelelor AI.
Ce urmează
După întâlnirea de luni, grupurile de lucru se vor reuni de încă trei ori până la o întâlnire finală în aprilie 2025, unde vor prezenta codul de bune practici Comisiei Europene. Dacă va fi acceptat, eforturile de conformitate ale companiilor vor fi măsurate în funcție de acest cod începând din august 2025.