Meta a fost lovită de o amendă record de 1,2 miliarde de euro de către autoritatea principală de reglementare a confidențialității din Uniunea Europeană pentru gestionarea informațiilor despre utilizatori și i s-a acordat cinci luni pentru a opri transferul datelor utilizatorilor în Statele Unite.
Amenda, impusă de Comisarul pentru Protecția Datelor (DPC) din Irlanda, a venit după ce Meta a continuat să transfere date dincolo de o hotărâre a curții UE din 2020 care a invalidat o decizie UE-SUA a pactului de transfer de date.
Conform Reuters, noua amendă depășește valoarea record anterioară a amenzii UE pentru confidențialitate de 746 de milioane de euro acordată de Luxemburg către Amazon.com Inc în 2021.
Bătălia pentru locul în care își stochează datele rețeaua de socializare Facebool, deținută de Meta, a început în urmă cu un deceniu, după ce militantul austriac pentru confidențialitate Max Schrems a adus o contestație legală cu privire la riscul de a fi spionat de autoritățile din SUA în lumina dezvăluirilor fostului contractant al Agenției de Securitate Națională a SUA, Edward Snowden.
Meta a declarat într-un comunicat că va ataca decizia, inclusiv „amenda nejustificată și inutilă care „creează un precedent periculos pentru nenumărate alte companii.” De asemenea, va solicita suspendarea ordinelor de suspendare prin intermediul instanțelor.
Gigantul rețelelor sociale a reiterat că se așteaptă ca un nou pact care să faciliteze transferul în siguranță al datelor cu caracter personal ale cetățenilor UE către Statele Unite să fie implementat pe deplin înainte de a suspenda transferurile.
Asta ar însemna că avertismentul său anterior că o oprire ar putea-o forța să suspende serviciile Facebook în Europa nu s-ar întâmpla.
„Fără capacitatea de a transfera date peste granițe, internetul riscă să fie divizat în silozuri naționale și regionale”, a spus Meta.
DPC a declarat în martie că oficialii UE și SUA speră că noul cadru de protecție a datelor – convenit de Bruxelles și Washington în martie 2022 – poate fi gata până în iulie.
Instanța supremă a Europei, Curtea Europeană de Justiție, a anulat cele două pacte anterioare din cauza preocupărilor legate de supravegherea SUA.
Schrems, militantul austriac pentru confidențialitate, a declarat că planurile Meta de a se baza pe noul acord pentru transferuri în viitor este puțin probabil să fie o soluție permanentă.
„După părerea mea, noul acord are probabil 10% șanse să nu fie ucis de CJUE (Curtea de Justiție a UE). Dacă nu se remediază legile de supraveghere din SUA, Meta va trebui probabil să păstreze datele UE în UE”, a spus el.
Organismul de pază irlandez, care este principalul organism de reglementare al UE pentru multe dintre companiile de tehnologie de top din lume datorită locației sediului lor central european în Irlanda, a declarat că ordinul de suspendare ar putea crea un precedent pentru alte firme.
Meta a fost amendată până acum cu un total de 2,5 miliarde de euro pentru încălcări ale Regulamentului general privind protecția datelor (GDPR), introdus în 2018.
DPC a spus că nu a propus inițial adăugarea unei amenzi la ordinul de suspendare, dar că alte patru autorități de supraveghere ale UE nu au fost de acord și că amenda record a fost inclusă după o hotărâre a Comitetului European pentru Protecția Datelor (EDPB).
Autoritatea de reglementare irlandeză a amendat Meta mai mult decât orice altă firmă de tehnologie și are alte 10 anchete deschise pe platformele grupului de social media.