Apple a anunțat că va permite altor portofele digitale să fie integrate în Apple Pay și chiar să fie setate ca implicit.
În trecut, răspunsul la întrebarea dacă iPhone-urile au NFC (Near-Field Communication) era „într-un fel” sau „depinde”. Până acum, hardware-ul NFC al iPhone-urilor putea fi folosit doar pentru tranzacții prin Apple Pay, acces la transport public, schimb de contacte cu alți utilizatori iPhone, citirea de etichete NFC de bază și alte câteva funcții. Totuși, toate aceste opțiuni erau gestionate de Apple, iar singura opțiune de plată prin NFC era Apple Pay.
Apple a anunțat că acest lucru se va schimba odată cu lansarea iOS 18.1. Aplicațiile vor putea, prin intermediul elementului securizat (Secure Element – SE) de pe dispozitivele iOS, să ofere funcții precum „plăți în magazine, chei de mașină, acces la transport închis, legitimații corporative, legitimații pentru studenți, chei de acasă, chei de hotel, carduri de fidelitate și recompense ale comercianților și bilete la evenimente, iar suportul pentru ID-uri guvernamentale va fi adăugat în viitor.” În plus, utilizatorii de iPhone vor putea seta o aplicație de plată implicită care să fie activată prin dublu click pe butonul lateral.
Accesul la plăți și tranzacții securizate prin mai mult de un miliard de dispozitive iOS nu va fi gratuit sau oferit fără restricții. Dezvoltatorii vor trebui să „încheie un acord comercial cu Apple, să solicite acces la NFC și SE și să plătească taxele asociate.”
Apple a declarat că acest lucru este necesar pentru ca dezvoltatorii și aplicațiile care „îndeplinesc anumite cerințe din industrie și reglementare și se angajează să respecte standardele de securitate și confidențialitate ale Apple” să aibă acces la aceste funcții.
Această mișcare a Apple de a deschide sistemul său de plăți contactless către dezvoltatori din SUA, Marea Britanie, Canada, Japonia și alte țări vine în urma unui acord cu Comisia Europeană în cadrul unei acțiuni antitrust.
Ca parte a acestui acord, Apple a depășit obligațiile sale impuse de Legea Piețelor Digitale (DMA) și a permis monitorizarea conformității sale pe o perioadă de 10 ani. Lansarea plăților contactless prin Apple Pay în 2014 a generat un interes crescut pentru tehnologia deja adoptată de companiile de carduri de credit și de Google, printre altele.
La acel moment, se credea că Apple primea un comision pentru tranzacțiile prin Apple Pay de la bănci și alți emitenți de carduri. Reprezentanții Zonei Economice Europene au declarat, la momentul acordului cu Apple, că accesul exclusiv al companiei la plăți prin iPhone „ar fi putut avea un impact negativ asupra inovației.”