Noua funcție „Collections” de la Android va readuce utilizatorii la aplicațiile lor. Planul Google de a promova aplicațiile Android în afara Play Store începe să prindă contur, deoarece o nouă funcție numită „Collections” dezvăluie o modalitate prin care utilizatorii vor putea să țină pasul cu aplicațiile lor direct de pe ecranul principal al Android.
La conferința de dezvoltatori Google I/O de anul acesta, compania a prezentat dezvoltatorilor instrumente pentru a reangaja utilizatorii cu aplicațiile pe care le-au instalat deja pe dispozitivele lor. Cu toate acestea, compania nu a detaliat la acel moment cum va arăta această interfață, concentrându-se doar pe kitul de dezvoltare software (SDK) pe care dezvoltatorii îl puteau accesa pentru a se integra cu noua ofertă.
Google a împărtășit și faptul că are deja peste 35 de parteneri dezvoltatori pentru a testa noua funcție, inclusiv Spotify, Pinterest, Tumblr, TikTok și Shopify.
Într-o sesiune la conferință, dezvoltatorii au fost informați despre un nou SDK Engage, disponibil doar pe bază de invitație, conceput în mare parte pentru a readuce utilizatorii în aplicațiile lor, prin prezentarea de conținut, promoții și oferte. Google a spus că această interfață ar „organiza automat cel mai bun și mai relevant conținut din aplicațiile deja instalate” cu accent pe permiterea continuării călătoriilor între aplicații pentru aproape fiecare categorie de aplicații.
Cu o simplă atingere, utilizatorii vor putea lansa experiențe full-screen și imersive care evidențiază și aranjează cel mai important conținut din aplicațiile instalate.
Acum, începem să avem o idee despre cum va arăta această interfață, datorită unei dezasamblări a APK-ului software-ului Google Play Store, realizată de blogul Android Authority. Experimentele lor de inginerie inversă dezvăluie o funcție încă în dezvoltare, cunoscută sub numele de „Collections”.
Anterior numită „Cubes”, funcția introduce un widget alimentat de Play Store pentru ecranul principal al Android care organizează actualizările aplicațiilor în categorii precum Watch, Listen, Read, Games, Social și Shop. Când utilizatorii selectează o categorie anume, li se va arăta tot conținutul relevant din aplicațiile lor în acest spațiu, presupunând că aplicațiile s-au integrat cu SDK-ul.
Așa cum a descris Google în timpul sesiunii I/O, noua interfață de pe dispozitiv va organiza ceea ce este cel mai relevant pentru utilizatori, invitându-i să revină în aplicațiile lor. Compania a oferit câteva exemple, arătând cum aplicațiile de retail ar putea invita oamenii să-și continue călătoria de cumpărături evidențiind ceea ce au salvat în coșul lor, în timp ce aplicațiile precum Uber Eats ar putea invita utilizatorii să-și plaseze comanda de mâncare preferată. Reddit ar putea încuraja oamenii să citească și să voteze postări interesante, în timp ce Spotify ar putea prezenta listele de redare preferate.
Google a spus că dezvoltatorii de aplicații ar putea folosi, de asemenea, funcția pentru a prezenta „recomandări personalizate și promoții” care ar ajuta la descoperirea altui conținut și oferte pe care le-ar fi putut rata.
Dezasamblarea APK-ului a dezvăluit că funcția va fi lansată mai întâi în SUA, înainte de a se extinde pe alte piețe și va fi, de asemenea, ușor accesibilă printr-o comandă rapidă din aplicația Play Store. Adică, atunci când utilizatorii apasă lung pe aplicația Play Store, va exista un link pentru a accesa „Collections” din meniul pop-up care apare.
Google nu a răspuns încă la o solicitare de comentarii privind funcția „Collections”, dar a anunțat anterior că experiența pentru consumatori va fi lansată mai târziu în acest an. De remarcat, Google a anunțat recent un nou eveniment hardware și Android, „Made by Google”, care va avea loc în august. Am auzit că Google intenționează să anunțe oficial această funcție atunci.