Facebook a primit din nou dislike de la utilizatorii săi după ce un hashtag a revenit din nou în trending: #DeleteFacebook.
Atenția nedorită vine după ce Meta – compania-mamă care deține Facebook, Instagram și WhatsApp – a declarat în raportul său de câștiguri că Facebook a pierdut utilizatori pentru prima dată în istoria sa de 18 ani, scăzând cu aproximativ jumătate de milion de utilizatori în ultimii trei luni ale anului 2021.
Pierderea utilizatorilor a fost resimțită cel mai mult în Africa, America Latină și India.
Ca urmare a previziunilor sale mai mici decât se aștepta, prețul acțiunilor Meta a scăzut cu mai mult de 26%, eliminând 230 de miliarde de dolari (200 de miliarde de euro) din valoarea de piață.
Bloomberg a raportat că CEO-ul Meta, Mark Zuckerberg, ar putea vedea 24 de miliarde de dolari (21 de miliarde de euro) șterse din averea sa personală din cauza scăderii stocurilor.
Meta a dat vina pe prognoza mai slabă pe seama inflației și a perturbărilor lanțului de aprovizionare, care afectează bugetele agenților de publicitate.
Compania a mai spus că se confruntă cu eșecuri ca urmare a modificărilor de confidențialitate ale Apple în sistemul de operare iOS său dar și din cauza concurenței pentru utilizatorii de la rivali precum TikTok.
„Oamenii au o mulțime de opțiuni pentru modul în care doresc să-și petreacă timpul, iar aplicațiile precum TikTok se dezvoltă foarte repede”,
a declarat directorul general Mark Zuckerberg pentru AFP.
Un alt motiv pentru scăderea numărului de utilizatori Facebook este lipsa semnificativă de încredere în platforma de socializare de la criza Cambridge Analytica și recentele scurgeri de informații de la fostul angajat Facebook Francis Haugen au arătat că compania nu a reușit să combată dezinformarea și abuzul. Drept urmare, Meta a fost criticată pentru impactul său asupra tinerilor.
Boicotul #DeleteFacebook a revenit la modă
„În 2016, mi-am șters contul după scandalul Cambridge Analytica, când datele personale aparținând milioanelor de utilizatori Facebook au fost colectate fără consimțământul acestora”, a scris un utilizator pe Twitter.
„Companie oribilă și schimbarea numelui în #Meta o fac și mai mult o companie oribilă”, a spus un alt utilizator de Twitter.
Alții au spus că problema este mai răspândită. „Văd #deletefacebook în tendințe, dar este doar un canal dintr-o multitudine de canale în care ura și dezinformarea sunt vândute în fiecare secundă din fiecare zi. Rețelele sociale au nevoie de o reîmprospătare completă, fie că este Facebook, Twitter, Tiktok, Gettr, Insta”, a postat un alt utilizator de Twitter.
Dar Meta nu este singura companie care se confruntă cu solicitări de boicot. Gigantul de streaming de muzică Spotify, care are 183 de milioane de abonați plătiți, este și ea în centrul unui scandal din cauza podcasterului Joe Rogan care a invitat oaspeți care au făcut comentarii controversate despre COVID-19.
De parcă lucrurile nu erau de ajuns, ieri s-a rostogolit pe internet știrea conform cărora gigantul Meta a încercat să șantașeze autoritățile de reglementare că se va retrage din Europa din cauza reglementărilor GDPR.
În raportul său anual către Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse din SUA, Meta a avertizat joia trecută că, dacă nu va fi adoptat un nou cadru legal și compania nu ar mai putea folosi modelul actual de acorduri, probabil că va trebui să plece de pe continent. Meta a declarat că procesarea datelor utilizatorilor între țări este crucială pentru direcționarea către afaceri și reclame.
Meta a clarificat că crede că va putea ajunge la un nou acord în acest an, dar dacă nu va ajunge, probabil nu va putea oferi o serie dintre cele mai importante produse și servicii ale sale, inclusiv Facebook și Instagram, în Europa.
Utilizatorii nu s-au arătat deloc impresionați de drama din jurul subiectului și au luat în derâdere șantajul companiei care este supărată că nu mai poate să managerieze cum vrea ea datele utillizatorilor săi, cel mai important activ al său.