„Transformarea digitală” și inteligența artificială rămân termeni foarte populari în lumea software-ului pentru întreprinderi, iar FlowX.ai, un startup din România care a construit o platformă care exploatează ambele concepte și vede acțiunea utilizatorilor în sectorul financiar, a obținut o serie decentă de finanțare.
FlowX.ai – care permite companiilor să porteze moștenirea și software-ul mai nou într-un singur loc pentru a construi și rula aplicații și servicii bazate în jurul lor – a strâns 35 de milioane de dolari, o serie A pe care o va folosi pentru a-și continua dezvoltarea produsului și a-și dezvolta afacerea la nivel internațional.
Conform TechCrunch, Dawn Capital a condus runda cu participarea unor nume precum PortfoLion, SeedBlink și DayOne Capital – care a susținut anterior compania într-o rundă de finanțare de 9 milioane de dolari.
FlowX.ai lucrează astăzi în principal cu întreprinderi din sectorul financiar – clienții includ BNP Paribas, OTP, Banca Transilvania și Alpha Bank – și se bazează mult pe terți, cum ar fi integratori de sisteme (IBM, KPMG etc.) pentru a se conecta cu potențiali utilizatori. Punctul favorabil este să îi ajute pe acești mari jucători moșteniți să lanseze mai rapid noi servicii care pot fi utilizate intern sau, alternativ, extern pentru a concura cu noile produse pe care așa-numitele neobanci și alți jucători noi le pun pe piață. FlowX.ai susține că de la lansare, în urmă cu patru ani, aproximativ 30 de milioane de utilizatori au interacționat cu produsele și serviciile construite folosind platforma sa.
FlowX.ai nu își dezvăluie evaluarea, dar PitchBook enumeră unele dintre datele financiare recente ale startup-ului. Potrivit acestora, veniturile sale pentru anul care s-a încheiat în decembrie 2022 au fost de doar 1,55 milioane USD, dar au crescut cu peste 735% față de anul precedent.
Problema pe care o abordează FlowX.ai nu este una nouă. Companii precum MuleSoft, Boomi, Sapho, Tray.io și Snaplogic și multe altele, lucrează de ani de zile la soluții care să faciliteze pentru întreprinderi să găsească și să utilizeze aplicațiile vechi și mai noi și să creeze servicii în jurul lor mai rapid și mai ușor.
Faptul că primele trei din acea listă au fost achiziționate de Salesforce, Dell și Citrix este un semn puternic a cât de mare este potențialul de afaceri în acest spațiu și al valorii acestuia pentru jucătorii mai mari de tehnologie din industrie.
Abordarea specială a acestui startup față de spațiu este aplicarea inteligenței artificiale, folosind-o în mod special pentru a automatiza unelte precum integrarea, crearea de aplicații și servicii pe care companiile cheltuiesc mult timp și bani pentru a le face manual.
Aceasta este o problemă și o soluție deosebit de interesantă, având în vedere piața țintă a FlowX.ai, sectorul financiar.
România a fost o țară interesantă când vine vorba de startup-uri.
Este cunoscut pentru un talent tehnic puternic de ani de zile, dar abia relativ recent și-a marcat locul pe harta ecosistemelor europene de startup. În urmă cu câțiva ani, un număr de investitori au dar lovitura când un alt startup din regiune, UiPath, s-a dovedit a fi unul dintre startup-urile de întreprindere cu cea mai rapidă creștere și cea mai de succes apărută în ultimii ani, conducând în esență sarcina în categoria emergentă a proceselor robotizate, automatizare (acum este tranzacționat public).
Asta i-a determinat pe mulți să se uite mai profund la startup-urile din afara țării. Pentru înregistrare, seria A a lui UiPath, în 2017, a fost puțin peste 29 de milioane de dolari. Cele 35 de milioane de dolari anunțate astăzi de FlowX.ai sunt considerabile nu doar pentru România, ci și pentru piața în ansamblu, unde dimensiunile medii ale rundelor au scăzut semnificativ în ceea ce a fost o presiune mai mare asupra finanțării tehnologiei în ultimul an.