Problemele legate de ceea ce privește cererea, cât și oferta în timpul trimestrului al doilea, au făcut ca livrările de PC-uri din Europa de Vest să sufere un al doilea trimestru consecutiv de scădere.
Analiza firmei ce cercetare Canalys arară că livrările totale de PC-uri (notebook-uri și desktop-uri) au scăzut brusc la 12,3 milioane de unități în Europa de Vest, o scădere de 18% față de anul precedent. Notebook-urile au fost cel mai grav afectate, cu livrările în scădere cu 26% de la un an la altul, până la 9,5 milioane de unități.
În schimb, desktop-urile s-au descurcat mult mai bine, crescând cu 22% de la an la an la 2,7 milioane de unități în T2 2022, deoarece cererea comercială crescută a menținut categoria pe linia de plutire. Piața tabletelor orientată spre consumator a fost afectată grav, scăzând cu 24% față de anul trecut, la 5,9 milioane de unități.
Întreruperea semnificativă a lanțului de aprovizionare a fost principalul motiv pentru scăderea drastică din trimestrull II, deoarece regiunile și orașele cheie din China au fost blocate pentru o mare parte a trimestrului. Blocările au împiedicat fabricile și porturile de-a lungul coridorului Beijing-Shanghai. Deși producția a început să crească din nou până la sfârșitul lunii mai, această revenire nu a fost suficientă pentru a compensa începutul slab al trimestrului. După ce vânzătorii au așteptat întârzierile în termenele de livrare, aceștia au fost afectați de dificultățile macroeconomice în creștere, deoarece consumatorii reduc cheltuielile din cauza inflației în creștere.
„Pe lângă problemele de aprovizionare fără precedent, al doilea trimestru al anului 2022 a evidențiat impactul creșterii inflației asupra cererii consumatorilor de computere din Europa de Vest”, a declarat Kieren Jessop, analist de cercetare Canalys.
Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene, a raportat că ratele inflației din zona euro au fost în medie de aproximativ 8% în T2. Acest lucru a fost determinat în primul rând de creșterea costurilor energiei din cauza războiului din Ucraina, care a făcut ca inflația prețului energiei din zona euro să ajungă la 42% anual în iunie.
„În acest mediu inflaționist, mixul consumator/comercial trece printr-o schimbare semnificativă. Livrările de computere desktop și notebook-uri destinate consumatorilor au scăzut cu 34% în T2, deoarece mulți oameni au fost forțați să întârzie achiziționarea de noi dispozitive din cauza presiunii asupra bugetelor casnice. În schimb, pe măsură ce țările din regiune și-au continuat recuperările post-COVID, cererea de afaceri pentru dispozitive de înaltă calitate pentru a sprijini revenirea la locul de muncă și stilurile de lucru hibride a rămas relativ robustă, livrările de computere comerciale non-educative scăzând doar cu 3%. Organizațiile mai mari care au capital sunt încă dispuse și capabile să reîmprospăteze dispozitivele angajaților și să-și modernizeze infrastructura IT de birou. Furnizorii de PC-uri cu relații puternice de canal și oferte comerciale de produse și servicii asociate vor vedea performanțe generale mai sănătoase în regiune, chiar dacă condițiile economice se înrăutățesc.”
Lenovo a rămas cea mai bună alegere a Europei de Vest pentru desktop-uri și notebook-uri. Deși livrările sale au scăzut cu 8%, până la 3,8 milioane de unități în T2 2022, a fost cel mai performant furnizor din primele cinci și a înregistrat o creștere a cotei de piață de peste trei puncte procentuale în comparație cu un an în urmă. HP și Dell au suferit, de asemenea, scăderi în T2, scăzând cu 17%, respectiv 18%. HP s-a menținut confortabil pe locul doi, livrând 3 milioane de unități față de cele 1,7 milioane ale Dell de, pe locul trei. Apple a suferit cel mai mare declin dintre primii cinci furnizori, afectat de nivelurile sale de preț premium și de perturbarea fabricilor sale din China. A livrat puțin sub 800.000 de unități în T2, o scădere de 42% față de anul trecut. Acer a urcat pe locul patru pentru prima dată după T2 2021, deși a suferit și o scădere semnificativă de 30%, livrând puțin peste un milion de unități.
Apple și-a menținut un avans confortabil ca furnizor de tablete de top din Europa de Vest pentru al optulea trimestru consecutiv, chiar dacă livrările sale de la an la an au scăzut cu 20%, la 2,2 milioane în T2. Cota de piață a Samsung a crescut cu patru puncte procentuale în T2, deoarece livrările sale totale au ajuns la 1,3 milioane de unități. Pe locul trei, Lenovo și pe locul cinci, Huawei au suferit cel mai mult în T2 2022, în scădere cu 38% și, respectiv, cu 56%, în timp ce Amazon a ocupat locul patru, cu o scădere relativ modestă de 7%.