Într-o eră a aplicațiilor de streaming, disponibilitatea unui serviciu pe televizor pare un aspect important dacă ești dispus să plătești un abonament. Magazinele online de la noi au început să introducă filtre care să îți permită să vezi dacă poți utiliza un anumit serviciu de streaming dar întrebările clienților continuă. Realme 4K cu Google TV este un mediaplayer, sau dacă vreți un stick, care îți transformă rapid vechiul televizor într-unul smart cu acces la aproape toate serviciile de streaming disponibile la noi.
Google TV este o nouă experiență personalizată care vine integrată în televizoarele inteligente și dispozitivele de streaming de la cele mai importante mărci. Google TV se bazează pe un sistem de operare subiacent numit Android TV OS. Unele televizoare inteligente și dispozitive de streaming sunt alimentate de Android TV OS, dar nu au interfața Google TV. Aceste dispozitive sunt denumite dispozitive Android TV.
De remarcat este că pe piața de la noi există și dispozitive cu Android TV, precum Xiaomi MI TV stick, și chiar și un dispozitiv de la Realme care vine cu Android TV. Dispozitvele cu Android TV oferă rezoluții HD în timp ce acest stick, așa cum reiese și din denumire, are suport pentru 4K.
Google TV îți permite să accesezi mai mult de 10.000 de aplicații, să navighezi prin conținut cu vocea folosind Google Assistant, să descoperi recomandări personalizate pentru filme și emisiuni TV, să adaugi titluri la lista ta de vizionare, să te bucuri de canale gratuite și să controlezi dispozitivele inteligente din casă direct de pe ecranul tău. Din păcate, experiența completă a Google TV este disponibilă pentru utilizatori din SUA, iar navigarea va arăta diferit dacă îți configurezi dispozitivul pentru România. Chiar și-așa, dispozitivul cu Google TV poate fi adăugat cu succes și controlat de pe smartphone prin aplicația Google Home.
Experiența Android TV este dusă la un alt nivel deși principiul e același. Înainte de a continua vă pot spune că am folosit cu batai de cap, erori și navigare greoaie un stick de la Xiaomi. Într-un final acesta a decis să nu mai meargă rămânând blocat la ecranul de pornire, respectiv logo. Cum televizorul vechi este funcțional dar nu are un sistem de operare smart cu acces la cele mai recente servicii de streaming, soluția mult mai ieftină pentru a face televizorul smart este un mediaplayer care se conectează la un port HDMI și la o sursă de alimentare.
Dispozitivul Realme 4K cu Google TV este la fel de mic ca și vechiul stick, vine cu un adaptor și cablu pentru priză și un cablu de conectare HDMI la televizor. Din nu știu ce motive, producătorul recomandă ca stick-ul să fie alimentat cu energie electrică dintr-o priză aflată la îndemână. Cel mai probabil asta are legătură cu performanțele și necesarul de energie al dispozitivului. De asemenea, producătorul recomandă folosirea adaptorului HDMI inclus pentru conectarea la TV.
Telecomanda este destul de simplă și mică, semănând însă cu cele pe care le primești la modelele de televizoare noi. Ai 4 butoane dedicate pentru serviciile de streaming: Netfllix, Youtube, Youtube Music și Amazon Prime Video. Mai găsești pe ea butoanele de volum, tasta home și de setări dar și tasta rotundă direcțională … adică de navigare.
Din punct de vedere al proprietăților hardware, Realme Smart TV Stick este motorizat de un procesor Quad Core Cortex A35 si 2GB RAM. De asemenea, ai la dispoziție și 8GB memorie internă pentru instalarea aplicațiilor preferate.
Stick-ul inteligent Realme 4K este capabil sa transmita continut in flux 4K la 60FPS. Acesta aduce si suportul HDR10+ si HDMI 2.1 si ruleaza Google TV, oferindu-ti acces la filme si emisiuni in interfata de utilizare personalizata.
Stick-ul Realme TV are un finisaj mat cu un port HDMI pe partea din fata si un port pe marginea spre spate pentru a conecta adaptorul de alimentare. Exista, de asemenea, o lumina LED pentru a indica faptul ca stick-ul TV este pornit.
Configurarea Realme 4K Smart Google TV Stick este simpla. Conecteaza stick-ul la portul HDMI al ecranului compatibil – televizor, monitor, proiector etc; porneste-l folosind adaptorul si cablul furnizat; schimba intrarea ecranului la HDMI si urmeaza instructiunile de pe ecran. Conecteaza stick-ul la reteaua de internet wireless pentru a configura contul Google.
Dacă ai folosit până acum un Android TV, sistemul de operare și pagina de start sunt relativ similare. Pagina de start îți oferă acces la aplicațiile preferate și recomandări din acestea pe următoarele rânduri. Spre deosebire de vechiul stick, viteza de navigare pe Realme 4K Google TV Stick este mult mai rapidă și fluidă.
Google TV folosește același magazin de aplicații Google Play din care poți instala aplicațiile optimizate pentru TV. Lista de aplicații este generoasă și în materii de servicii de streaming le ai pe toate: Netflix, Disney+, HBO Max, SkyShowtime, Amazon Prime, Voyo, Orange TV Go, Digi Online, Antena Play .
Configurarea serviciilor este chiar mai ușoară dacă ai conturile pe aceste servicii configurate printr-o adresă de Google.
Magazinul de aplicații este generos și dacă ai avea spațiu destul ai putea chiar să încerci și jocuri.
Google TV îți permite însă să configurezi mai multe profiluri pe televizor, ceea ce înseamnă, că poți, de exemplu să restricționezi accesul la anumit conținut pentru un copil.
Accesul la setările dispozitivului este mai ușor și, după cum spuneam, poți controla dispozitivul cu telefonul. Pentru Android există aplicația Google TV iar pentru iPhone ai Google Home. De menționat, în funcție de vechimea telefonului s-ar putea să folosești pe Android tot Google Home dacă vreoi să folosești telefonul pe post de telecomandă.
Pentru cei mai puțini tehnici, vei avea nevoie de o conexiune stabilă la internet pentru navigarea fluidă pe serviciile de streaming iar dacă ai un abonament la servicii precum Orange TV sau Digi, poți folosi aplicațiile dedicate pentru acces la canale TV LIVE, fără cabluri de nici un fel.
Prețul său destul de accesibil îl face o soluție ideală pentru toți care au televizoare performante din punct de vedere vizual (diagonală și calitate video a ecranului) dar nu au capacități software incorporate pentru a le face smart. Google TV cu acces la biblioteca de aplicații din Google Play îți oferă acces la aproape toate serviciile de streaming la care te poți gândi.
După mai bine de două săptămâni de utilizare dispozitivul funcționează încă destul de fluid. A primit actualizare din primele zile de utilizare și marea provocare în timp va fi să continue să funcționeze la fel de rapid.
Specificații tehnhice
Caracteristici generale
Procesor | Quad Core ARM Cortex A35; |
---|---|
Formate video suportate | AVI, HDR10, MPEG2, WMV |
Rezolutie | 4K |
Formate audio suportate | AAC, FLAC, MP3, WMA |
Sistem operare | Google TV bazat pe Android TV OS |
Formate fisier imagine suportate | BMP, GIF, JPEG, JPG, PNG |
Continut pachet | TV Stick; Telecomanda; Cablu HDMI; baterii; Cablu alimentare |
Conectori | 1 x HDMI |
Capacitate stocare | 8 GB |
Memorie RAM | 2 GB |
Conectivitate | Wi-Fi, Bluetooth, HDMI |
Alte detalii | Google TV; Placa video ARM G31MP2 |