Microsoft anunță ca va plăti suma enormă de aproape 70 de miliarde de dolari pentru Activision Blizzard, producătorul jocurilor Candy Crush și Call of Duty, o afacere care ar face imediat din aceasta o companie de jocuri video mai mare decât Nintendo, ridicând în același timp întrebări cu privire la posibilele efecte anticoncurențiale ale acordului.
Acordul de 68,7 miliarde de dolari va transforma Microsoft, producătorul sistemului de jocuri Xbox, într-una dintre cele mai mari companii de jocuri video din lume. De asemenea, va ajuta compania să concureze cu rivalii tehnologici precum Meta, fostul Facebook, în crearea de lumi virtuale captivante atât pentru muncă, cât și pentru joacă.
Dacă acordul supraviețuiește controlului din partea autorităților de reglementare din SUA și Europa în lunile următoare, ar putea fi una dintre cele mai mari achiziții de tehnologie din istorie. Dell a cumpărat compania de stocare a datelor EMC în 2016 pentru aproximativ 60 de miliarde de dolari.
Dar ce înseamnă de fapt afacerea pentru milioanele de oameni care joacă jocuri video, fie pe console, fie pe telefoanele lor? Și se va întâmpla într-adevăr într-un moment al controlului guvernamental sporit asupra fuziunilor gigantice din SUA și din alte părți?
„Pentru o persoană obișnuită care joacă Candy Crush sau orice altceva, probabil că nu vor exista schimbări deloc”,
a spus analistul RBC Rishi Jaluria.
Dar Jaluria și alți observatori din industrie cred că ar putea fi o veste bună pentru dezvoltarea jocurilor în general, mai ales dacă misiunea de jocuri pentru toată lumea și muntele de bani al Microsoft pot salva Activision din reputația de a abandona francizele de jocuri preferate, concentrându-se în același timp pe câteva proprietăți alese.
„Microsoft vrea să mărească varietatea proprietății intelectuale. Ținta lor este oricine dar mai ales toată lumea care joacă jocuri video și doresc să aducă asta unui public mai larg.”,
a spus analistul Forrester Will McKeon-White, citat de Reuters
Microsoft se așteaptă să aducă cât mai multe jocuri Activision pe serviciul de abonament Game Pass al Xbox, „unele probabil vor deveni titluri exclusiv Microsoft”, a scris analistul Wedbush Michael Pachter. Cu toate acestea, el a menționat că autoritățile de reglementare antitrust ar putea să nu permită Microsoft să țină jocurile departe de consola de jocuri concurentă a Sony, PlayStation.
Pachter a spus că Activision prezintă un model pentru Microsoft despre cum să-și evolueze francizele clasice de console. A adaptat Call of Duty în jocuri mobile de succes și gratuite și se așteaptă ca compania să ajute Microsoft să facă același lucru cu propriile jocuri, cum ar fi Halo.
Autoritățile de reglementare și rivalii ar putea crește presiunea pentru a bloca afacerea. Alți giganți tehnologici precum Meta, Google, Amazon și Apple au atras cu toții atenția din ce în ce mai mare din partea autorităților de reglementare antitrust din SUA și Europa. Dar afacerea Activision este atât de mare – potențial cea mai scumpă achiziție de tehnologie – încât Microsoft se va pune, de asemenea, în centrul atenției reglementărilor.