Cea mai mare știre din industria camerelor foto din această lună este că Nikon oprește dezvoltarea de noi camere DSLR, marcând sfârșitul unui ciclu de 63 de ani. De acum înainte, se va concentra exclusiv pe modelele cu montură Z mirrorless, cum ar fi Z6, Z50 și recent lansatul model Z9.
Aceasta este o schimbare extrem de importantă a industriei, deoarece Nikon are o istorie de lungă cu camere foto SLR care se întorc până la emblematicul Nikon F lansat în 1959. Dar nu este singura companie care merge în această direcție: Canon a confirmat deja că EOS-1DX Mark III va fi ultimul DSLR de top iar Sony a trecut la vânzarea doar a camerelor mirrorless anul trecut.
Până de curând, camerele DSLR erau considerate o opțiune mai bună decât cele mirrorless pentru fotografia de acțiune, așa că ce s-a întâmplat? Mai simplu spus, modelele de camere foto mirrorless s-au îmbunătățit atât de dramatic în ultimii doi ani, încât au făcut ca DSLR-urile să fie serios puse la îndoială cu privire la eficiență.
Mulți fotografi profesioniști își păstrează DSLR-urile, iar motivul principal este viteza. După cum au explicat mulți specialiști, camerele reflex au senzori dedicați de focalizare automată sub oglindă. Sunt extrem de rapide, astfel încât permit viteze mari de fotografiere în rafală cu focalizare precisă pe fiecare fotografie. Canon 1DX III, de exemplu, poate filma la până la 16 fps cu AF și expunerea automată activate.
Mulți fotografi serioși încă preferă un vizor optic. Ei doresc o vedere a subiectului în care să aibă încredere și cred că o vedere fizică prin prismă și oglindă este superioară unui afișaj electronic artificial. Dezavantajul, desigur, este că nu puteți vedea imaginea când o fotografiați, deoarece oglinda se ridică pentru a bloca afișajul.
Ultimul lucru important este durata de viață a bateriei și manevrarea: DSLR-urile emblematice au corpuri grele și mânere mari ceea ce le fac ideala pentru fotografiere stabilă, în special cu teleobiectivele masive utilizate de fotografii de sport și de animale sălbatice. De asemenea, sunt acoperite cu cadrane și butoane pentru o manipulare mai ușoară. Și, evident, vizorul optic nu consumă bateria, astfel încât DSLR-urile pot face mult mai multe fotografii cu o încărcare.
Acest lucru a fost adevărat chiar și până de curând, dar cele mai recente camere mirrorless au atenuat majoritatea acestor preocupări. Cea mai importantă schimbare a fost introducerea senzorilor stivuiți. Aceștia au viteze de citire mult mai mari, care permit fotografierea rapidă în rafală și focalizarea automată mai precisă. De asemenea, produc mai puțină obturare în modul electronic, reducând deformarea în fotografii și clătinarea în videoclipuri.
Canon EOS R3 este un exemplu excelent în acest sens. Este puțin mai lent decât DSLR-ul 1DX Mark III în modul declanșator mecanic, dar mult mai rapid cu obturatorul electronic și oferă o rezoluție mai mare. A1 de la Sony este și mai impresionant, permițându-vă să declanșați cadre RAW de 50 de megapixeli la 30 de cadre pe secundă.
Poate cel mai viu afișaj al puterii senzorului stivuit este noul flagship Z9 de la Nikon. Vă permite să înregistrați imagini RAW de 46 de megapixeli la 20 fps cu obturatorul electronic și nici măcar nu are declanșator mecanic. Prin comparație, DSLR-ul emblematic D6 de la Nikon poate gestiona 14 imagini RAW pe secundă, dar la 21 de megapixeli, acestea au mai puțin de jumătate din rezoluție.
Problema vizorului este, de asemenea, rezolvată în mare măsură. Nu cu mult timp în urmă, EVF-urile mirrorless aveau tendința de a fi mai lente din cauza rezoluției mai scăzută și variaților, în timp ce împărtășeau o problemă similară cu DSLR-urile – vizorul se înnegrea când făceai fotografia. Acum, toate cele trei modele de mai sus au comutator de afișare OLED clare și rate rapide de reîmprospătare netede de cel puțin 120 Hz și până la 240 Hz. Și toate oferă fotografiere fără întrerupere în majoritatea condițiilor. Toate acestea le oferă profesioniștilor o vedere superioară unui vizor optic.
În cele din urmă, camerele precum Nikon Z9 și Canon R3 sunt la fel de mari ca dimensiuni ca și omologii lor DSLR și sunt apreciate pentru control. Și dacă doriți o cameră profesională care nu este uriașă, Sony oferă camere mici, cu manevrabilitate excelentă, precum A1 și A9.
Totuși, durata de viață a bateriei este încă o problemă pentru camerele mirrorless în comparație cu cele DSLR. Nikon D6 poate fotografia 3.580 de cadre cu o încărcare, în timp ce Z9 este evaluat CIPA pentru doar 770 de cadre – și acest lucru este foarte bun pentru o cameră de acest tip. Deocamdată, segementul mirrorless va fi întotdeauna în dezavantaj, dar situația se îmbunătățește.
În total, cu acele îmbunătățiri cheie ale senzorilor stivuiți, EVF-uri îmbunătățite și o manevrare mai bună, modelele mirrorless pot merge acum cot la cot cu cele DSLR. Cu toate acestea, în aproape toate celelalte categorii, aceste camere sunt de fapt superioare.
Spre exemplu focalizarea automată. Deși DSLR-urile au senzori AF rapizi de detectare de fază, modelele mirrorless au mult mai mulți pixeli de detectare de fază direct pe senzorul principal. În cazul Canon, fiecare pixel este folosit pentru AF. Acest lucru permite, în teorie, o focalizare automată mai rapidă și mai precisă.
Cu pixelii lor hibridi de detectare a fazei și a contrastului direct pe senzor, camerele moderne mirrorless câștigă și în ceea ce privește inteligența AI. Majoritatea pot detecta subiecte, fețe și ochi ale unor subiecți precum oameni, păsări, animale, mașini și multe altele. Acest lucru este deosebit de util pentru fotografia de acțiune pentru a urmări subiecții care se mișcă rapid – o zonă care a fost în mod tradițional dominată de camerele reflex. Și cu cele mai recente procesoare și senzori stivuiți, aceste funcții sunt în sfârșit suficient de bune pentru a fi utilizate în filmările profesionale din lumea reală.
După cum am menționat, unele dintre cele mai bune camere mirrorless elimină acum întreruperea vizorului care afectează DSLR-urile. Iar senzorii stivuiți reduc, de asemenea, în mare măsură obturatorul rulant, ceea ce poate duce la fotografii neplăcute și distorsionate. Acum sunt suficient de bune pentru a permite fotografierea subiecților care se mișcă rapid, cu avantajul de a fi silențioase dacă un fotograf lucrează într-un mediu în care liniștea sau lipsa zgomotului sunt esențiale.
Poate cel mai mare beneficiu adus de camerele mirrorless este cel legat de video. Fotografii din multe zone diferite sunt rugați să facă asta pe lângă fotografii, fie că fac nunți sau lucrează pentru agenții de știri și sport importante.
DSLR-urile precum Canon 5D au contribuit la stimularea tendinței de a înregistra videoclipuri de înaltă calitate cu camere de consum, iar modelele recente, precum 1DX III, pot gestiona bine videoclipurile. Cu toate acestea, în mare, modelele mirorrless sunt superioare. Nikon Z9, Canon R3 și Sony A1 pot face față majorității camerelor de cinema, ceea ce le face adevărate amenințări duble. Acest lucru se datorează sistemelor incredibile de focalizare automată video, rezoluțiilor de până la 8K, capturii video RAW, capabilităților audio de top și multe altele.
Pe lângă toate acestea, majoritatea camerelor mirrorless (spre deosebire de DSLR) au stabilizare în corp, astfel încât nu trebuie să vă faceți griji că aveți această funcție pe obiectiv. Și când vine vorba despre obiective, cele concepute pentru camerele mirrorless tind să fie mai mici, mai ușoare și optic superioare, deoarece spatele este mai aproape de senzor.
Apoi mai este problema prețului și costului. Camerele mirrorless sunt mai puțin complexe decât DSLR-urile, așa că tind să fie mai ieftine. Nikon Z9, de exemplu, costă cu 1.000 de dolari mai puțin decât D6, iar Canon EOS R3 este cu 500 de dolari mai ieftin decât 1DX Mark III.
În cele din urmă, odată cu declinul pieței de camere foto pornit de smartphone-uri, nu are prea mult sens ca producătorii să construiască atât DSLR-uri, cât și camere mirrorless. Acum, par să se concentreze pe o singură tehnologie în interesul profitabilității.
Fotografii se pot simți triști că DSLR-urile par să se apropie de finalul drumului, mai ales dacă tocmai și-au cumpărat unul. Nu intrați în panică încă – în timp ce Nikon și Canon par să fi încetat să mai proiecteze noi camere DSLR și obiective, vor continua să producă și să vândă modele existente.
Lucrul cheie care conduce acest lucru este că modelele mirrorless nu doar le-au ajuns din urmă, ci vor depăși în curând tehnologia oglinzilor reflex. De exemplu, Sony a dezvăluit recent noi senzori care pot aduna lumina dublă față de senzorii stivuiți actuali, deschizând calea pentru fotografiere rapidă, chiar și în condiții de lumină slabă. Și vă puteți aștepta la procesoare de imagine mult mai rapide, EVF-uri mai bune și sisteme AF mai inteligente în viitorul apropiat.
Cu alte cuvinte, viitoarea tehnologie mirrorless te-ar putea face să uiți că camerele digitale au avut vreodată oglinzi înăuntru.