Uniunea Europeană a respins controversatul proiect de lege menit să reformeze drepturile de autor online. 318 deputați europeni au votat împotriva proiectului de lege, în comparație cu 278 care au fost pentru acesta. Legislația revine acum la stadiul de propunere, înainte de a fi trimisa pentru un al doilea vot în septembrie.
Proiectul de lege, cunoscut sub numele de Directiva privind drepturile de autor, a fost conceput ca o simplă actualizare a drepturilor de autor pentru internetul zilelor noastre. Dar a atras critici substanțiale pentru includerea a două prevederi cheie: articolele 11 și 13. Prima prevedere, articolul 11, a fost o „taxă de legătură” care ar forța platformele online cum ar fi Facebook și Google să plătească organizațiile de știri înainte de a posta linkuri catre articolele postate pe site-urile respectivelor institutii media. A doua prevedere controversata, articolul 13, a propus un „filtru de încărcare” care ar fi solicitat ca tot conținutul încărcat online să fie verificat pentru încălcarea drepturilor de autor.
Activitistii au denunțat aceste dispoziții ca fiind incorecte și au lansat o petiție numită „Salvați Internetul”, condusă de deputații europeni ca Julia Reda de la European Pirate Party, si care a obtinut peste 700 000 de semnături. Astăzi, Reda a salutat votul ca „un mare succes”, dar a spus că militanții trebuie să „mențină presiunea” dacă doresc o victorie definitiva.
Respingerea directivei privind drepturile de autor va fi o ușurare pentru giganții americani de tehnologie, care ar fi suportat pierderi masive ale veniturilor pentru a se adapta hotărârii. Utilizatorii individuali ar fi fost, probabil, afectați negativ de lege, iar unii activiști susțin că „filtrul de încărcare” propus ar fi însemnat finalul partajarii de imagini de tip meme, deoarece acestea folosesc frecvent materiale protejate prin drepturi de autor.
Într-o declarație făcută de Mozilla, votul a fost salutat ca „o veste bună” pentru cetățenii și întreprinzătorii Europei. „Parlamentul European a auzit astăzi vocea cetățenilor europeni și a votat împotriva propunerilor care ar fi lovit puternic libertatea internetului în Europa”, a declarat șeful pentru politicii publice a Mozilla. „Viitorul unui internet deschis și creativitatea în Europa depind de acesta”.
Dar cei care au susținut legislația, spun că respingerea acesteia încurajează în continuare puterea marilor companii americane de tehnologie, dăunează în același timp interesele artiștilor și creatorilor individuali. Ei au considerat „filtrul de încărcare” și „taxa de legătură” ca un instrument care ar permite proprietarilor de drepturi de autor să câștige înapoi bani de la firmele de internet care profită de munca lor.
Societatea de autori, compozitori și editori de muzică din Europa (SACEM) a declarat că votul a fost un „pas inapoi, dar nu și sfârșitul”. David El Sayegh, secretarul general al SACEM, a declarat că grupul încă speră să ajungă la un „acord echitabil” care „va proteja viitorul industriei muzicale”. Un număr de muzicieni notabili au facut campanii în favoarea legislației, inclusiv fostul membru al formatiei Beatles, Paul McCartney, și producătorul francez Jean-Michel Jarre.
Dar o respingere a directivei privind drepturile de autor în forma sa actuală ar putea fi benefica în continuare pentru ambele părți. După ce legislația a fost votata inițial luna trecută, activistii au declarat că se tem că legea va fi discutată doar în cadrul unor întâlniri cu ușile închise între parlamentarii UE și statele membre cunoscute sub numele de „trilogii”. Acest lucru ar fi limitat foarte mult capacitatea deputaților europeni și a cetățenilor UE de a verifica ca se pune accentul pe legislație.
În schimb, prin votul de astăzi, va exista o „dezbatere deschisă”, a declarat EDRi, Asociația pentru drepturile digitale. S-ar putea face modificări care să satisfacă ambele părți – oferind titularilor de drepturi de autor mai multă putere fără a distruge principiile deschise pe care s-a înființat internetul.