Oficialii americani au acuzat, în mod public, compania Huawei de spionaj, aceștia susținând că Huawei ar spiona utilizatorii rețelelor de telefonie mobilă, în a căror infrastructură sunt folosite echipamente ale companiei chineze, a scris marțea trecută The Wall Street Journal.
Huawei acuza administrația Trump ca desfășoară în continuare o campanie puternică anti-Huawei, cu scopul de a-și convinge aliații să nu folosească echipamente furnizate de compania chineză.
Dupa articolul publicatiei americane dar si noile acuzatii de spionaj aduse de procurorii americani, gigantul Huawei a reactionat publicand o declaratie de presa in care demonteaza acuzatiile.
S-ar parea ca in realitate, elementele de „backdoor” la care fac referire oficialii americani sunt, de fapt, doar așa-numita „interfață legală pentru interceptare”, o caracteristică obligatorie și legală încorporată în sistem cu scopul de a facilita efectuarea cercetărilor penale. În mod normal, aceste interfețe sunt puse la dispoziție de către operatori, nu de către furnizori. Guvernul SUA apelează în mod deliberat la lipsa cunoștințelor în domeniul tehnologic a persoanelor nespecialiste, folosind aspecte despre care știe toată lumea din sectorul telecomunicațiilor pentru a face acuzații.
Folosind aceeasi moneda, gigantul chinez Huawei a replicat in termeni duri spunand despre acuzatiile de spionaj ca:
După cum reiese din scurgerile de informații oferite presei de către Edward Snowden, este demonstrat faptul că Statele Unite au în mod neoficial acces la rețelele de telecomunicații din întreaga lume și întreprind acțiuni de spionaj împotriva altor țări deja de mult timp. Declarațiile din Washington Post, publicate săptămâna trecută, referitoare la modul în care CIA a folosit o companie specializată în soluții de criptare pentru a spiona alte țări timp de zeci de ani este încă o dovadă a acțiunilor de spionaj ale Statelor Unite.
Acuzațiile venite din partea SUA, conform cărora Huawei ar folosi echipamentele sale cu scopul interceptării comunicațiilor nu sunt decât o diversiune – aceste acuzații nu au nicio logică când vine vorba de domeniul securității cibernetice. Huawei nu a accesat și nu va accesa niciodată rețelele de telecomunicații. Mai mult decât atât, nici nu avem capacitatea de a face acest lucru. Publicația The Wall Street Journal este în mod evident conștientă de faptul că guvernul SUA nu poate oferi nicio dovadă care să susțină acuzațiile împotriva companiei Huawei și totuși a ales să publice și să repete minciunile răspândite de către oficialii americani. Acest lucru reflectă atitudinea părtinitoare a publicației The Wall Street Journal față de SUA, împotriva companiei Huawei, fapt ce îi subminează credibilitatea.
Rolul companiei Huawei, în calitate de furnizor al echipamentelor, de telecomunicații este acela de a furniza echipamente care respectă standardele 3GPP / ETSI, la fel ca orice alt furnizor. Suntem obligați să respectăm standardele legale din întreaga industrie privind interceptarea, cum ar fi TS 33.107 standard 3GPP pentru rețelele 3G și TS 33.128 pentru 5G. Odată cu respectarea acestor standarde se încheie orice obligație a companiei Huawei în ceea ce privește interceptarea.
Administrarea și utilizarea efectivă a interfețelor legale de interceptare sunt realizate exclusiv de operatori și autorități de reglementare. Interfețele de interceptare sunt întotdeauna amplasate în spații protejate ale operatorului și sunt gestionate de angajați selectați de către guvern în țările în care își desfășoară activitatea. Operatorii trebuie să respecte reguli foarte stricte în ceea ce privește administrarea și utilizarea acestor interfețe. Dincolo de cele necesare pentru respectarea standardelor, companie Huawei nu dezvoltă și nu produce niciun echipament de interceptare.
Huawei este doar un furnizor de echipamente. În acest sens, ar fi imposibil accesul la rețele de clienți fără autorizarea și vizibilitatea din partea operatorilor. Nu avem capacitatea de a trece peste operatorii de telecomunicații, de a accesa sistemele de control și de a prelua date din rețelele lor fără a fi detectați de toate firewall-urile sau sistemele de securitate existente în mod normal. De fapt, chiar publicația The Wall Street Journal admite faptul că oficialii americani nu sunt în măsură să ofere detalii concrete cu privire la aceste așa-numite elemente de tip „backdoor”.
Principalele priorități ale companiei Huawei sunt securitatea cibernetică și protecția confidențialității utilizatorilor. Acuzațiile făcute de către oficialii americani ignoră complet investițiile uriașe și practicile la cele mai înalte standarde ale Huawei și ale operatorilor în gestionarea riscurilor de securitate cibernetică. Suntem foarte indignați de faptul că guvernul american a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a stigmatiza compania Huawei, folosind probleme referitoare la securitatea cibernetică. Dacă SUA descoperă într-adevăr încălcări ale securității din partea companiei Huawei, solicităm din nou, în mod solemn, dezvăluirea unor dovezi concrete în locul unor zvonuri răspândite prin intermediul mass-media.
Huawei
De mentionat este ca Huawei a deschis procese proprii impotriva deciziilor autoritatilor americane. Anul trecut, compania a acuzat guvernul american că i-a încălcat drepturile constituționale, după ce Congresul a aprobat un proiect de lege pentru cheltuielile de apărare care interzicea în mod expres agențiilor federale și contractorilor să cumpere produsele companiei chineze.
Această lege este într-adevăr parte a cruciadei mai largi a guvernului Statelor Unite împotriva Huawei. Parlamentarii au avertizat că amprenta globală a companiei oferă Beijingului o cale pentru a efectua actiuni de spionaj al guvernelor străine și a cetățenilor – afirmație pe care Huawei a negat-o agresiv.
Congresul și administrația Trump au împiedicat relațiile comerciale ale companiei în SUA, plasând Huawei pe lista neagră a departamentului comerțului în luna mai a anului trecut, pentru a împiedica firmele americane să-și vândă produsele către companie. Administrația Trump a aprobat de atunci câteva excepții de la această regulă.
De asemenea, Departamentul de Stat a presat aliații de pe tot globul să interzică echipamentele de rețea ale companiei, convingând cu succes Australia, Noua Zeelandă și Japonia să renunțe la colaboarea cu Huawei.