Trebuie să vă recunosc că a durat ceva mai mult să scriu acest review despre Soul X8 Pro, noul telefon al celor de la Allview, o companie care a început să îmi placă pentru modelele sale de televizoare. Nu am sa reiau povestea cu faptul că producătorul brașovean a trecut de la un model de afaceri de bază axat pe telefoane, la un întreg ecosistem de produse smart.
Au trecut mai bine de doi ani de când Allview ne prezintă telefoanele lor de top sub forma unor modele midrange dedicate celor mai puțini pretențioși. Deci atunci când abordezi o astfel de recenzie trebuie ținut cont de faptul că Soul X8 Pro este totuși un telefon din gama medie al cărui preț este destul de accesibil.
Review Allview Soul X8 Pro – Design
Despre partea de design a acestui telefon v-am vorbit deja in clipul de unboxing, de acum câteva săptămâni, pe care îl puteți urmări aici. Dar am să revin asupra acestui aspect pentru a vă spune că telefonul este destul de mare, dimensiunea ecranului este de 6,75 inchi. La fel cum am remarcat și inițial materialele din care este asamblat telefonul sunt destul de interesante. Chiar daca este mare telefonul este destul de elegant, este subtire, are margini din metal iar spatele este din sticla… chiar daca a trebuit sa ma conving sigur ca este sticla. Folosirea sticlei nu are decat scopuri de design, pentru ca telefonul nu are functii de incarcare wireless. Greutatea telefonului este de 205 grame la dimensiunile lui de 164.9×76.7×8.65mm și o baterie cu 4000 mAh autonomie.
Întorcand telefonul cu fața, ecranul este destul de luminos și are culori vibrante… asta chiar daca vorbim de un ecran de tip TFT LTPS ce are rezolutia 1080 x 2040 px și o rata de refresh de 60 de Hz. Calitatea imaginii vine de la faptul ca rezoluția imaginii este Full HD+ si ofera suport HDR 10. Mai adaugam si faptul ca ecranul este protejat de un strat protector Corning Gorilla Glass 3… nu e chiar cea mai avansata protecție de la Corning, dar pentru un midrange este acceptabil. Camera de selfie ocupa partea centrala de sus, prin intermediul unei perforatii… care va ramane acolo daca urmariti clipuri video in format fullscreen pe aplicatiile de videostreaming.
Pentru ca tot sunt pe partea de design, sa mai spun ca pe partea dreapta avem butoanele de volum și butonul de alimentare, care integreaza si senzorul de amprente. In partea de sus se afla slotul pentru cartela SIM și cardul microSD iar partea de jos include două difuzoare, un slot de incarcare USB-C dar si un port pentru casti audio.
Review Allview Soul X8 Pro – Performante hardware
Gama de produse in care se incadreaza acest telefon este extrem de aglomerata si poate fi dificil sa te remarci. Allview a ales pentru Soul X8 Pro un procesor MediaTek Helio G90T. Acesta are o configuratie 2 x Cortex A75-2.05GHz + 6 x Cortex A55-2.0GHz si este ajutat de cipul grafic ARM G76-3EE MC4 800MHz. La bord avem de asemenea o memorie RAM de 6 GB RAM.
Spatiul de stocare oferit de telefon este de 128 de GB, ceea ce este destul de generos pentru un midrange. Din cei 128 de GB, spatiul disponibil pentru utilizator este de 107 GB.
In esenta, procesorul ales este unul destul de bun pentru un telefon din gama mid-range. Pentru a va face o idee, daca sunteti fani ai cifrelor, am reusit sa testez telefonul folosind utilitarele Antutu iar rezultatele au fost surprinzatoare. Allview Soul X8 Pro a obtinut un scor de 343247 de la Antutu, dar ca idee, telefonul a fost mai performant decat alte 9% modele testate de utilizatori independenti. Antutu spune ca telefonul se afla pe un loc 101, la o mica distanta de Huawei nova 7i si in spatele lui Galaxy S9+ (un telefon de top atunci cand a fost lansat). In apropriere se mai afla Oppo Reno 5A, Mi 10T Lite 5G.
Daca v-au plictistit cifrele, in esenta trebuie sa retineti ca telefonul este capabil sa ruleze titluri precum PUBG, Asphalt 9 s.a. care vor putea fi jucate fara intreruperi.
In ceea ce priveste consumul de media, Allview Soul X8 Pro este capabil sa redea imagini 4K 2160p, HDR10, HLG. Pentru redare audio, telefonul se foloseste de cele doua difuzoare din partea de jos. Nu as spune ca veti avea o experienta imersiva audio , auditia este una standard, dar daca vreti sa va bucurati de o auditie la un alt nivel, incercati castile Soul AV1, comercializate la pachet cu telefonul sau separat.
Set-up de 5 camere foto pentru Allview Soul X8 Pro
Cand a fost lansat, Allview Soul X8 Pro a fost prezentat ca un telefon ce vine cu un sistem pentacamera… adica vreo 5 senzori. Am sa va recunosc ca am strambat din nas… de regula mai multi senzori nu inseamna si mai multa performanta pentru camere. Probabil ca voi fi subiectiv la acest capitol, pentru ca scriu din perspectiva unui pasionat de fotografie care foloseste in mod personal un telefon de top, care are nevoie de doar doi senzori pentru rezultate remarcabile. Dar am sa raman obiectiv si am sa imi aduc aminte ca vorbim totusi de un midrange. Pentru inceput sa trec in revista specificatiile senzorilor, asa cum sunt ei prezentati de Allview.
Camera principală cu AI:
- 64MP, Wide Camera
- 8MP, Macro Camera
- 5MP, Mono Camera și Bokeh Effect Camera,
- Sony IMX 682 F/1.89 Quad Bayer,
- 16MP Pixel-Binning Photo Mode
Camera frontală: 32MP F/2.0
Am spus ceva mai devreme ca mai mult nu inseamna si mai performant si am explicat si de ce. Fie acei senzori nu sunt ajutati de software fie, de vina e hardware-ul ce acompaniaza modulul de camera foto. Aplicatia in sine de fotografie e user friendly, pe randul de optiuni din partea de jos aveti posibilitatea de a trece de la Video la Foto și la selectarea modurilor 64MP, AI Bokeh, Portret Mono (ce au si senzori dedicati) sau modul de noapte. In meniul” mai mult” se regasesc si optiunile de fotografiere Macro, Selfie Panorama, Panorama, timpe lapse sau filmare lenta.
Rezultatele de fotografiere au fost decente, si folosesc acest termen pentru ca vorbesc de un telefon din gama midrange. La capitolul calitatii , pozele pe timp de zi reflecta imagini cu o tenta mai degraba rece decat culori vibrante sau calde. Rezultatele insa s-ar putea sa fie reusite in conditii de luminozitate bune. Pentru prima oara decand tot mentionez senzorul de macro, pot spune ca de data asta am reusit sa obtin un rezultat interesant.
Pozele facute cu senzorul de selfie imi dau un sentiment de neclaritate si ca nu prea s-a umblat deloc la ceva procesari software. Exista, ce-i drept, un buton din meniul de fotografiere ce iti permite sa te „fardezi” si sa iti stergi impuritatile de pe fata… Nu voi folosi niciodata o astfel de functie, cum nici nu ma vad aplicand acele filtre din meniul camerei. Cu siguranta insa aveti multi prieteni care abuzeaza de fardarea asta digitala si posteaza pe retele sociale poze selfie in care ajungi sa nu ii recunosti… deci e o chestie de gust sau alegeri.
O functie utila este insa cea de selfie panorama, care iti permite sa muti telefonul in stanga si in drepta pentru a face o poza cu camera frontala si sa capturezi mai multe persoane in acelasi cadru.
Alte poze facute cu Soul X8 Pro
Pe partea de video, rezultatele nu sunt excelente precum te-ai astepta de la un sistem pentacamera. Rezolutia de filmare este de 720P, 1080P sau 4K daca folosesti camera principala si maxim 1080P daca folosesti camera de selfie. Telefonului ii lipesteste o stabilizare optica serioasa iar zoom-ul nu este printre cele mai prietenoase functii. In conditii de luminozitate bune, senzorul 4K se descurca bine pe partea de filmare.
Exemple filmari video:
Tin sa remarc ca pozele si filmarile pot fi deschise in Google Photos sau din aplicatia Files, si ca nu exista o aplicatie dedicata de Galerie. La fel, am mai remarcat si ca majoritatea pozelor au dimensiuni foarte mari… intre 20-30 de mb, ceea ce reprezinta foarte mult. Un lucru ce le scapa din vedere celor de la Allview e ca Google Photos nu mai ofera spatiu nelimitat, ceea ce face ca optiunea de a salva direct pe acest serviciu pozele facute sa nu fie chiar cea mai indicata alegere, tinand cont ca spatiul de stocare se va epuiza destul de repede. Puteti insa sa dezactivati back-up-ul pentru poze daca vreti doar sa vizualizati pozele. Mai puteti deschide pozele cu aplicatia Fisiere dar daca vreti sa le modificati va trebui sa folositi Google Photos. Editarea cu Google Photos aduce si o alta premiera, unele functii sunt premium si necesita activarea unui plan de abonament Google One. Puteti folosi cu incredere si optiunile de editare basic din alte aplicații.
Puteti instala alternativ aplicatii care sa functioneze drept Galerie foto, iar Google chiar are una dedicata, se numeste Galeria GO, si ar fi putut veni preinstalata. As zice insa ca aplicand editarile automate la poze, pe care le poate efectua aplicatia de la Google, au facut ca rezultatele chiar sa inceapa sa imi placa, inclusiv pozele de tip selfie. Si retineti, sunt cam pretentios.
Review Allview Soul X8 Pro – Conectivitate
Smartphone-ul celor de la Allview vine cu NFC, adica veti putea folosi terminalul pentru plati contactless prin Google Pay sau orice alta metoda de plata oferita de bancile de la noi. Capabilitatile Bluetooth sunt si ele destul de performante, mai ales ca functia ofera posibilitatea de a te conecta automat la castile Soul AV1, despre care am scris aici. Ele sunt configurate special cu telefonul, altfel spus, imperecherea se face automat, fara sa fie nevoie sa faceti foarte muti pasi. La fel, telefonul este capabil sa va afiseze nivelul de autonomie al bateriei, atat pentru fiecare casca cat si pentru cutia de incarcare.
Telefonul nu are 5G, ci doar posibilitati de conectivitate 4G si un WiFi 802.11 a/b/g/n/ac 2.4/5GHz. Testele de viteza vor fi mereu influentate de mai multi factori, deci nu sunt relevante.
Review Allview Soul X8 Pro – Interfata Visual UI 4.0
Daca ar fi ceva ce as reprosa acestui telefon este interfata proprietara care se bazeaza pe un Android 11. Chiar daca e un midrange, Soul X8 Pro merita un launcher ceva mai bun.
Pe langa faptul ca pare o interfata de Android GO, am sesizat lipsa unor elemente chiar din appdrawer, adica acea bara de comenzi rapide care iti este afisata printr-un swipe de sus in jos. Cand am prezentat televizoarele de la Allview, am tot laudat functia Chromecast… si mi-am adus aminte sa incerc proiectarea de pe telefon pe un smart tv. Doar ca nu am gasit nici un buton dedicat de proiectare ci a trebui sa caut la propriu functia in setari. Asa am descoperit ca de fapt ea exista, doar ca se gaseste undeva prin Setari > Afisaj > Proiectare.
Singurele aplicații pe care le veti gasi de la Allview pe telefon este un Administrator de sistem, un utilitar care va sterge si optimiza telefonul si Asistentul AVI, care a ramas cam acelasi de la ultimea mea testare. Mai exista si Asistentul Google, care nu stie decat engleza, si care atunci cand vrei sa il setezi spune ca „are o eroare de conexiune”.
Mai remarc ca si functia NFC, foarte necesara daca vrei sa faci plati online, nu are un buton pentru activare in appdrawer (n.a. sertar de aplicatii). La fel, va trebui sa ajungi in setările telefonului pentru a găsi butonul.
Navigarea prin sistem este fluida iar accesul in meniul de setari este rapid si nu te vei pierde prin nenumarate functii si setari. Mai mult, nu avem bloatware, ceea ce e un adevarat plus pentru telefon. Nu avem reclame in aplicatii de sistem… ceea ce este o problema la alte modele similare de la alti producatori.
Pentru ca vorbim de Android aveti la dispozitie un magazin de aplicatii de unde puteti instala un launcher care sa inlocuiasca Visual UI daca nu sunteti multumit de experienta.
Review Allview Soul X8 Pro – Baterie
Telefonul vine cu un acumulator cu o capacitate de 4000 mAh, ceea ce este decent. Pentru ca ofera o autonomie destul de mare, puteti trece peste zi. Chiar daca are un încărcător de 18W acest lucru nu ajuta in esenta foarte mult… in testul nostru incarcarea de la 0 la 100% a durat cam doua ore, ceea ce nu este chiar minunat. Poate ca un incarcator mai performant sau o tehnologie de incarcare rapida ar fi adus un bonus de atractivitate.
Fiind un midrange, producatorul nu a fost generos si nu a decis sa faca un pas mai departe si sa profite de spatele de sticla…. nu ofera incarcare wireless. Cel putin in pachet avem atat cablul de incarcare cat si acumulatorul… si o perche de casti standard… si o folie in plus, pe langa cea deja lipita pe ecran… si o carcasa de plastic pentru spatele telefonului.
Concluzie Review Allview Soul X8 Pro
Allview Soul X8 Pro este un midrange ce se remarca prin design, inspirat, poate si de la modele de top de pe piata. Telefonul poate fi atractiv pentru persoane care nu cauta performante de top si se multumesc cu mai putin. Daca ai nevoie de multi tasking, de jocuri, de un ecran mare si o autonomie buna a bateriei , telefonul este o alegere interesanta. Lipsa de bloatware este trasa in jos de cateva lipsuri sau sacapari din sistemul de operare, care daca ar primi o atentie mai mare ar face telefonul mai atractiv.
Pretul pentru care este comercializat acum, fata de cel de la lansare, as spune ca este unul corect pentru tot ceea ce ofera telefonul, poate chiar il face atractiv. In pachetul bundle cu castile incluse, Soul AV1, oferta este chiar extrem de interesanta.