Uniunea Europeană a ajuns joi la un acord politic pentru a prelungi Roam like at home, ce permite reducerea costurilor enorme de roaming pentru telefoanele mobile pentru încă un deceniu, afectând călătoriile pentru zeci de milioane de cetățeni ai UE.
Acordul va permite consumatorilor din UE să continue să efectueze apeluri mobile, să trimită mesaje text și să utilizeze internetul în alte țări din blocul celor 27 de națiuni, la același preț ca și de acasă.
Sistemul „Roam Like at Home” este utilizat în UE din 2017, dar urma să expire înainte de vacanța de vară de anul viitor, dacă nu ar fi existat un nou acord. Anterior, utilizarea telefoanelor mobile în timpul călătoriei putea adăuga costuri mari și neașteptate unei călătorii, deoarece cetățenii UE trebuiau să plătească costuri mari pentru a utiliza facilitățile de roaming.
Negociatorii din statele membre și parlamentul UE au ajuns la acordul provizoriu care acum trebuie să fie aprobat de ambele instituții.
Roam like at home se aplică numai pentru călătorii ocazionale în spațiul UE în limitele unei utilizări rezonabile a serviciului. După ce te avertizează despre depășirea limitelor utilizării rezonabile, furnizorul are posibilitatea să îți perceapă, în plus față de tarifele naționale, anumite suprataxe pentru prestarea ulterioară a serviciul de roaming în UE/SEE. Valoarea suprataxelor este plafonată. În plus, nici suma dintre tarifele naționale și suprataxe nu poate depăși un anumit plafon.
Roaming-ul în UE/SEE la tarife naționale nu este destinat utilizării în regim permanent a roaming-ului în UE/SEE, adică a utilizării unor cartele SIM din România pe teritoriul altui stat din UE/SEE, cu caracter permanent sau pentru perioade mari de timp. Furnizorii pot să implementeze mai multe măsuri pentru prevenirea roaming-ului permanent, chiar și în cazul clienților care au reședința obișnuită sau legături stabile cu România.
De precizat că de la ieșirea din Uniunea Europeană Marea Britanie nu mai face parte din cadrul acordului Roam like at home.