Desi Brexit-ul are loc, ”Roam like at home” si restul reglementarilor europene privind apelurile si SMS-urile continua sa se aplice in Marea Britanie, cel putin pana la sfarsitul anului, declara reprezentantii ANCOM intr-un comunicat de presa.
Declarația are loc în contextul în care anterior a existat o îngrijorare cu privire la un Brexit fara acord care punea sub semnul intrebari si reglementarile cu privire la roaming.
Marea Britanie se pregateste la finalul acestei luni se iasa oficial din Uniunea Europeana, caz in care multe prevederi ce se aplica pe teritoriul comunitatii europene nu mai reprezinta o obligatie pentru ea.
Una din probleme, cel putin din punct de vedere al telecomunicatiilor, este legata de reglementarile cu privire la folosirea roamingului in tarile din spatiul comunitar european.
„Cu toate ca Brexit-ul are loc, românii vor continua sa beneficieze de roaming la tarife naționale în Marea Britanie, precum și de plafoanele tarifare aplicabile la nivel european pentru apelurile și SMS-urile transmise din România catre numerele de telefon din Marea Britanie, pâna, cel puțin, la 31 decembrie 2020. Acordul privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeana (Acordul Brexit) prevede o perioada de tranziție pâna la finalul anului, în care cele mai multe dintre reglementarile europene continua sa se aplice în relațiile dintre cele doua parți. Negocierile ulterioare dintre Uniunea Europeana și Marea Britanie vor stabili ce se întâmpla dupa 31 decembrie 2020”.
Eduard LOVIN, vicepresedintele ANCOM.
În acest context, utilizatorii români care calatoresc ocazional în Marea Britanie vor beneficia, cel puțin pâna la 31 decembrie 2020, de roaming la tarife naționale („Roam like at home”), deși de la 1 februarie 2020 Marea Britanie nu mai este stat membru al Uniunii Europene. Totodata, utilizatorii (persoane fizice) aflați pe teritoriul țarii noastre care transmit apeluri sau SMS-uri catre numere de telefon din Marea Britanie vor beneficia, cel puțin pâna la 31 decembrie 2020, de plafoanele tarifare aplicabile în interiorul SEE (0,19 Euro/minut, fara TVA, și 0,06 Euro/SMS, fara TVA). Reamintim ca plafoanele anterior menționate se aplica doar apelurilor și SMS-urilor care sunt tarifate în funcție de consumul efectiv, nu și celor incluse în abonamente/(extra)opțiuni.
În prezent, orice furnizor poate stabili anumite condiții de utilizare a serviciului de roaming în UE/SEE (politica de utilizare rezonabila) pentru a preveni folosirea abuziva sau anormala a acestui serviciu în alte scopuri decât cele pentru calatorii ocazionale în afara României, de exemplu în scopul de a preveni roaming-ul permanent în UE/SEE. Politica de utilizare rezonabila definita de furnizori trebuie sa respecte limitele prevazute de reglementarile adoptate la nivelul Uniunii Europene.