Serviciile de jocuri cloud s-au vrut Netlixul jocurilor și să revoluționeze modul în care lumea joacă jocuri. Primii care au ales să iasă de pe această piață au fost cei de la Google, care au închis serviciul Stadia. În lumea jocurilor cloud au rămas ceva jucători iar în articolul de față vom vorbi despre Boosteroid.
Ce este Boosteroid ? Boosteroid este o platformă de cloud gaming care aduce jocuri video performante pe dispozitive mai slabe. Nu mai este nevoie să ai un PC sau un laptop puternic pentru a rula cele mai noi jocuri video. Jocurile tale preferate pot fi jucate fie prin browser, fie prin aplicația desktop. Dacă aveți un telefon, o tabletă sau un TV Android, puteți utiliza serviciul Boosteroid cu ajutorul unei aplicații dedicate. În plus, serviciul se ocupă de toate descărcările, actualizările și chiar instalările jocurilor.
Dacă ai un smart tv Android sau Google TV știi deja că poți să instalezi jocuri pe televizor la fel cum o faci pe telefon. Ba mai mult, poți conecta și un controller de jocuri/consolă și să te joci cu gamepad-ul diferite titluri. Boosteroid completează oferta transformând televizorul într-un fel de consolă.
Cu Boosteroid , un smart tv și un gamepad nu mai ai nevoie de consolă ?
Ai putea să zici că da … experiența de utilizare însă te va contrazice. Bososteroid pe smart tv este o experiență puțin diferită față de o consolă normală datorită sistemului în sine. Fiind un serviciu de jocuri cloud, Boosteroid te pune să îți creezi conturi pe Steam, Epic Games, Origin, Riot etc pentru a beneficia de biblioteca de jocuri. Există totuși și câteva titluri care pot fi instalate în cont.
După ce îți dai seama că trebuie să treci pe un PC ca să creezi conturile respective, de fiecare dată când vei accesa un joc de pe platformele respective pe smart TV, vei vedea că a te conecta la un server înseamnă că te conectezi la un computer de la distanță iar interfața de afișare va fi una ca la PC. În lipsa unui mouse și a unei tastaturi, deși unele jocuri sunt optimizate pentru un gamepad, navigarea îți va da bătăi de cap. Va trebui să intuiești, la început, pe ce butoane de pe controller trebuie să apeși ca să apară un cursor care să îți permită să închizi o anumită fereastră. Recunosc că m-am lovit de multe stângăcii în care nu am înțeles cum funcționează fiecare lucru în parte.
Dacă nimerești un joc care vrea cont, atunci iar ai ghinion. Experiența de joc cu un gamepad, în multe dintre titluri, a fost ciudată, pentru că, de fapt, jucam un joc pentru PC cu un gamepad. Meniurile unor jocuri erau afișate ca și cum aș avea un laptop în brațe sau ma jucam de la un PC. De multe ori am renunțat, frustrat de stângăciile mele de a naviga prin jocuri.
Dai un ban și ieși în față sau stai la coadă ?
Ideea de a testa serviciul Boosteroid mi-a venit prin decembrie când am realizat că am un televizor cu Android cu acces la aplicații din Magazinul Play. Așa am aflat că există două servicii pe care le puteam testa pe televizor, cel despre care vorbim și GeForce Now de la Nvidia. Deși se aseamănă foarte mult, Boosteroid nu are un abonament gratuit, abonamentul de 11 euro asigurând accesul la serviciu și la jocuri.
Există jocuri gratuite și jocuri cu plată. Adică, pe lângă cei 10 euro trebuie să plătești și pentru multe dintre titluri. Am numărat vreo 300 de tiluri (s-ar putea să-mi fii scăpat cele ce se pot cumpăra prin intermediul celor de la Fanatic și cele care nu sunt afișate) pe platformă din care 94 sunt gratuite. Desigur, experiența de joc și titlurile sunt diferite pe PC și pe smart tv. Numărul de jocuri, poate diferi și de platformele de jocuri pe care le-ai asociat.
GeForce Now are un abonament gratuit unde te așezi la coadă și aștepți frumos să ți se dea voie să te joci timp de o oră titlul ales. Pe Boosteroid dai 10 euro/luna și … de multe ori, când serviciul este aglomerat, tot stai la coadă.
În primele săptâmâni, adică în decembrie și primele zile din ianuarie am stat la coadă la aproape toate sesiunile. Faza și mai frustrantă este că Boosteroid nu îți dă banii înapoi dacă ai plătit ceva și nu ai obținut acel ceva. Adică dacă nu ai putut să încerci nici un titlu .. râmâneai și cu buza umflată, cu banii luați și admirarea unei liste de așteptare.
Pe la jumătatea lunii ianuarie CEO-ul companiei își cerea scuze prin email că a trebuit să aștept la cozi și că renunțam complet în acea seară la ideea de gaming. Am scris rândurile la modul personal pentru că așa a sunat și emailul CEO-ului companiei:
Eu, Ivan Shvaichenko, în calitate de CEO și fondator al companiei, vă scriu pentru a-mi cere scuze personal pentru problemele recente legate de funcționarea serviciului nostru de jocuri în cloud. De la jumătatea lunii noiembrie 2023, ați avut parte de timpi de așteptare neobișnuit de lungi înainte de începerea sesiunilor de joc. Acest lucru se datorează unei creșteri bruște a numărului de utilizatori, care a depășit previziunile noastre și capacitățile tehnice actuale. În ciuda eforturilor noastre active de a ne extinde și îmbunătăți serverele, rezolvarea acestor probleme durează mai mult decât am anticipat. Vreau să îmi cer scuze sincer pentru orice probleme pe care această situație le-a putut cauza și să vă asigur că prețuim profund loialitatea și înțelegerea dumneavoastră în această perioadă dificilă. Pentru a compensa oarecum acest lucru, vă vom oferi cu siguranță o rezolvare echitabilă. Detaliile privind detaliile și aranjamentul vor fi comunicate într-un mesaj privat separat. De asemenea, dorim să vă reamintim că serviciul nostru de asistență este întotdeauna pregătit să vă ajute 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Opiniile și sugestiile dumneavoastră sunt extrem de importante pentru noi și am fi încântați să aflăm cum putem face ca experiența dumneavoastră cu Boosteroid să fie și mai bună. Vă mulțumim pentru sprijinul și răbdarea dumneavoastră. Vom depăși cu siguranță aceste provocări și vom continua să vă oferim servicii de înaltă calitate.
Nu am primit nici un e-mail separat, evident, dar mă pregătesc pentru anularea abonamentului. După o perioadă în care lucrurile au mers mai bine, chiar la momentul scrierii acestori rânduri stau din nou la coadă pentru mai bine de 5 minute pentru a afla că pentru Pal World trebuie să plătești. Am pornit de la numărul 173 pentru ca la final să primesc eroarea generală că nu s-a putut stabili conexiunea și că tehnicienii lucrează. La o a doua încercare am primit numărul de ordine 192.
Cum funcționează de fapt Boosteroid
Dacă ai folosit vreodată un program de tipul Team Viewer, Any Desk etc, serviciile cloud gaming precum Boosteroid și chiar Geforce Now, la care am reusit sa ma abonez intre timp la serviciul gratuit, îți dau uneori senzația că intri la distanță pe un alt computer. De fapt chiar asta faci , însă ferestrele de Windows și cursorul pe care trebuie să-l muți pentru a accepta termenii și condițiile sau a închide chatul de pe Steam apar mereu și te chinui, mai ales pe smart TV, să le închizi.
Pe PC ai la dispoziție atât jocul din browser cât și un client dedicat ce se poate instala ca program de sine stătător. A funcționat fără probleme pe Windows 11, pe Windows 10 nu. Am luat legătura fără succes cu cei de la suportul Boosteroid și am renunțat între timp după ce toate soluțiile propuse nu au funcționat…
Boosteroid are o listă generoasă de titluri, îți trebuie mult timp liber să le joci pe toate… și dacă așteptarea nu este ceva ce face parte din planurile tale atunci vei renunța rapid la ideea de a te abona la un serviciu de tip Netflix pe care intri să te relaxezi sau să omori timpii morți dar, uneori, te uiți la un ecran așteptând la coadă.
Dacă ar fi să recomand experiența de gaming cloud aș recomanda să o faci pe un PC/laptop. Orice titlu nou pe care vrei să îl încerci gratuit sau nu, îți cere un cont. Dar și mai important, trebuie mai întâi să îți conectezi conturile de Steam, Epic Games etc. Altfel spus, acele jocuri gratuite din lista nu se pot juca direct pe serviciul de cloud ci va trebui inițial să creezi conturi separate, să descarci aplicații pe telefon, să scanezi coduri QR, să acorzi permisiuni și tot așa. Pentru cine a trecut prin experiența de tastare litere cu o telecomandă sau un gamepad e de intuit că ești tentat să renunți.
Dacă ai avut de așteptat 45 de minute pentru un joc, stând la o coadă, și apoi ești întâmpinat de o interfață neprietenoasă unde trebuie să tastezi manual date atunci este clar că te vei simți ca și cum cineva se joacă cu nervii tăi, pe banii tăi și timpul tău.
Boosteroid e un serviciu care permite jocul online la titluri pretențioase fără să îți faci tu griji că nu ai spațiu de stocare suficient sau placă grafică suficient de performantă. Dar pe lângă norocul de a avea acces prioritar, adică să nu stai la coadă, mai trebuie să te rogi să nu pice conexiunea de internet sau ca aceasta să fie bună. Altfel spus, ai nevoie de o conexiune de internet bună, fără pierderi, și chiar și când ai astfel de conexiune și serverul la care ești conectat are nevoie de același lucru. Există întreruperi ? Da, am experimentat de mai multe ori întreuperi ale sesiunii și reconectarea la joc: fie că mă jucam un shooter, fie că mă bucuram de titlul gratuit eFootball de la Konami.
Erori ? Există. Unele titluri, chiar și gratuite, nu mi-au permis niciodata accesul chiar și cu permisiunile acordate. Intrarea și ieșirea din jocuri poate aduce și ea bătăi de cap. Eu a trebuit să dau de mai multe ori end task aplicației dedicate de Windows pentru că după mai multe X-uri pe ferestre în Steam am rămas cu un ecran negru și logo-ul Boosteroid fără să mai pot face nimic. Am aflat ulterior că trebuie să folosești combinația ALT+ENTER dar și acolo ai nevoie de talent ca să duci până la capăt intenția de a părăsi un joc și a reveni la clientul de jocuri.
În versiunea de browser ești anunțat în avans că dacă apeși lung pe butonul ESC vei putea ieși din modul full screen. Nu știu cum se face că am nimerit jocuri cu bug-uri. Un alt joc, găsit în librăria de titluri pentru instalat, Disney Speedstorm avea probleme cu mișcarea cursorului mouse-ului în modul full screen, așa că a trebuit să țin apăsat lung pentru a mă întoarce în browser ca să pot da click cu mouse-ul.
Și în versiunea de smart tv am dat peste multe jocuri unde folosirea controllerului era o misiune imposibilă sau frustrantă.
Părțile bune din Boosteroid sunt, evident, titlurile în sine … biblioteca de jocuri este generoasă dacă ești gamer și ai timpul necesar să le încerci pe toate. Și dacă ai și răbdarea de a îți creea conturi pe alte servicii precum Steam, Epic, Origin etc. Partea excelenta a serviciului este experiența de gaming de pe PC/laptop.
Jocuri premium precum Cyberpunk, The Wicther Wild Hunt, The Elder Scrolls, Final Fantasy VII, Age of Empires II, Dying Light 2, Hitman III, Metro Exodus, Doom, Shadow of the Tomb Raider, Just Cause 3 sau Portal 2 pot fii cumpărate și apoi jucate in cloud. Iar prin intermediul serviciului Fanatical ai acces la o librărie și mai mare de jocuri premium care pot fii cumpărate. Mi-au sărit în ochi titlurile Wolfenstein etc.
Prin Steam, desigur, ai acces la multe titluri pe care le poți cumpăra, inclusiv titlul de succes Palworld sau FIFA și EA SPORTS FC 24.
Boosteroid are și o funcție de stream LIVE a jocurilor pe care le încerci. Am conectat canalul de Youtube cu Boosteroid iar în versiunea de browser am gasit butonul Share my stream . Poți, evident să setezi un clip ca fiind privat sau public…. pentru început, aș opta pentru privat pentru a putea edita pe Youtube clipul, care, apropo, a apărut aproape imediat în biblioteca imediat ce am dat end broadcast. Am pus mai jos o inregistrare direct din pluginul de stream LIVE direct din aplicatie:
Poate că nu pare important, dar aș mai menționa și că după 10 minute de inactivitate sesiunea ta de gaming este terminată automat, pentru a le permite și altora să se joace.
De admirat la Boosteroid
Platforma de jocuri cloud este disponibilă în browser prin aplicații desktop dedicate pe Windows, MacOS, Linux sau Chromebook sau prin browser.
Dar ce este remarcabilă este disponibilitatea platformei și pe alte dispozitive, pe Android TV sau pe televizoarele smart LG cu webOS. Și mai interesantă este aplicația de Android unde poți juca titluri adaptate pentru jocul pe telefon. Am instalat aplicația pe un telefon mai vechi cu Android 10 și am pornit chiar un joc: Stumble Guys. Jocul a functionat prin apasarea cu degetul pe ecran pe unele butoane, dar manverarea a necesitat activarea unui gamepad virtual ce se afișează pe ecran, peste joc. Nu am apucat să duc până la capăt jocul pentru că conexiunea a fost instabilă și am fost deconectat.
Pentru cine e Boosteroid ?
După două luni de utilizare a conceptului de cloud gaming am realizat că Boosteroid, sau Nvidia GeForce Now, cu care se aseamănă foarte mult, este un serviciu pentru cei cu răbdare și mult timp liber. În același timp este un serviciu ce îți cere mult calm și multe conturi, permisiuni și dexteritate, lucruri pentru care trebuie să fii un pasionat de jocuri pentru a le încerca. Dacă ai un dispozitiv mai performant, cel mai probabil vei prefera să folosești singur Steam, Epic, Origin sau Xbox PC Game Pass. Pe de altă parte, chiar și cu un PC/laptop performant, Boosteroid îți poate oferi spațiu de stocare virtual pentru jocurile pe care nu va trebui să le instalezi pe propria mașină ci pe una virtuală. Altfel spus te folosești de resursele lor hardware pentru 11 euro pe lună dar cu un cost extra: răbdarea de a sta la coadă și speranța că nu vor exista erori ale conexiunii de rețea.
Boosteroid este un serviciu pentru copilul din tine sau pentru adolescenții sau copiii care vor și ei să se joace diferite titluri mai performante dar nu au acces la un dispozitiv performant. Pe de altă parte, pe lângă cei 10 euro pe lună, portfofelul tău trebuie să îți permită să cumperi versiunile digitale ale jocurilor premium de pe Steam, Epic Store etc.
Boosteroid poate să fie și un mod de a avea cu tine jocurile preferate chiar și când ești în deplasare. Nu îți trebuie decât contul tău de utilizator și conexiunea la internet.
Dacă m-ați întreba pe mine e acceptabilă așteptarea pe GeForce Now, pe abonamentul gratuit, unde optimizarea este mai bună și nu ma lovesc de bug-uri legate de cursor, ieșirea din ferestre și așa mai departe. Și da .. GeForce Now are și o aplicație de Android TV. Diferența dintre abonamentul gratuit de la GeForce Now și Boosteroid este că nu ești limitat la timpul de joc și la timpii de așteptare la coadă. Timpii de așteptare pe GeForce Now sunt frustranți de multe ori și sunt prezenți tot timpul. Pe Boosteroid acești timpi apar uneori … de preferat ar fi să nu.
Aș mai aminti și că nu poți avea mai multe sesiuni de jocuri pe dispozitive diferite, altfel spus nu ai cum să partejezi contul nici dacă e vorba de a te juca la tine acasă pe laptop un alt joc în timp ce aștepți ca pe smart tv să se încarce un alt titlu.
Concluzie de (ne) gamer
Un serviciu de cloud gaming este o investiție pentru cineva care are o pasiune pentru jocuri și timp liber să învețe lucruri noi dar să se și aventureze în povești sau competiții. Aș spune că am fost impresionat de cum au evoluat tehnologiile și capabilitățile de a te juca pe orice tip de ecran , atâta vreme cât ai internet și un abonament. Dar lucrurile mai au nevoie de ceva șlefuire pentru a nu îți pierde răbdarea din cauza erorilor și bug-urilor. Până la urmă cine plățește bani ca să aștepte 30 de minute la coadă. Și de ce aș ține televizorul aprins degeaba ca să aștept 35 de minute la o coadă … Orice serviciu pentru care plătești ar trebui să justifice suma investită. Dacă doar intri ocazional atunci nu are logică plata unui abonament de 10 euro pe lună. Și dacă ai și o alternativă gratuită, chiar și cu reclame, poate ar merita să apelezi la acel serviciu. Doar că și acela vine cu unele lipsuri sau „comportamente” care să te facă să plătești un abonament.
Am instalat și plătit un abonament pentru Boosteroid doar pentru a vedea dacă un televizor cu Android poate deveni o consolă de jocuri fără a avea o consolă de jocuri. În principiu poate, dar cu unele bug-uri și ceva răbdare…
Un gamer v-ar spune că este impresionat de unde a ajuns tehnologia dar și că i-ar plăcea ca totul să funcționeze fără probleme și i-ar plăcea să aibă mai mulți bani ca să cumpere toate jocurile de top ca să le poată juca.
Revenind la mențiunea că mă pregătesc să renunț la abonament, aceasta se bazează mult pe timpul petrecut pe serviciu și apoi pe user experience.