Trebuie sa va recunosc că mi-a luat ceva timp pana sa imi adun ideile si sa scriu aceasta recenzie. Undeva in urma cu doar câteva săptămâni cei de la Allview au avut inițiativa de a imi trimite spre testare noua lor tableta denumită Allview VIVA C1004.
Despre Allview am avut posibilitatea sa tot scriu si chiar sa si testez diverse produse. Compania românească are acum un portofoliu de produse atât de diversificat încât am ajuns sa scriu și pe blogul personal, MediaBlog, cum îi zic mai nou. Dar nu despre sisteme foto-voltaice vreau să vă scriu acum ci despre o tabletă care vrea să ne atragă atenția cu ChatGPT.
De ce am tot avut probleme să îmi adun ideile despre această tabletă ? Opinia personală e că prefer mai degrabă un laptop Office sau entry level decât o tabletă.
Tabletele au revenit în atenția noastră atunci când pandemia a forțat lumea să stea în carantină iar orele de la școală sau facultate se făceau de acasă în sistem online. Milioane de astfel de dispozitive au ajuns să fie cumpărate, fie de către state fie de către consumatori. Dar odată ce am revenit la orele fizice, vânzările au început să scadă vertiginos.
Produsul de față este o încercare curajoasă a companiei românești de a ne oferi un produs care ne vorbește pe limba noastră.
Despre asistentul digital Allview AVI am tot scris în recenzii anterioare. Producatorul român are acum o noutate: un asistent care vorbește în limba română și care a devenit mai deștept pe baza ChatGPT.
Tableta are integrată în aplicația dedicată suportul pentru celebrul sistem al OpenAI. Deși ai putea să descarci aplicația oficială ChatGPT, aplicația Allview AVI Chat GPT vorbește cu tine în limba română. Și când spun că vorbește chiar o face la propriu.
Am avut ocazia să testez asistentul AVI încă de la lansare și mi s-a părut interesant dar oarecum rigid. Acum el are acces la „inteligența” ChatGPT și îți poate răspunde detaliat la diverse curiozități. Fie îi tastezi întrebarea în limba română, fie îi dictezi … tot pe limba ta. Asistentul are nevoie de câteva secunde, dar vei primi răspunsul fără să urmărești fiecare cuvânt cum este afișat. AVI îți va citi răspunsul și poți continua seria de întrebări dacă ai nevoie de mai mult context.
Și dacă tot am scris recenzie tabletă, am să mă încumet să vă scriu despre specificații tehnice și voi mai reveni cu detalii despre asistentul AVI cu ChatGPT.
Allview VIVA C1004 – Design
Tableta Allview VIVA C1004 e ușoară chiar dacă poate părea mare în comparație cu un telefon. Cântărește 483g iar materialul din care este făcută este un policarbonat cu unele mici texturi, care, cel puțin din observațiile mele o face să nu alunece prea rapid din mâini. Am observat însă că materialul și culoarea, negru fiind singura opțiune, predispun gadgetul la urme sau pete de utilizare.
Dimensiunile tabletei sunt 243x156x9.5mm, altfel spus e oarecum subțire și poate fi luată cu ușurință atunci când călătorești sau ești în mișcare. La o primă utilizare aș spune că am fost destul de surprins să aflu că oficial tableta se apropie de jumătate de kilogram.
Marginile tabletei sunt plate ceea ce înseamnă că poți avea o siguranță că nu îți va aluneca din mâini. Pe partea laterală de sus vei găsi un port USB-C pentru încărcare și slotul pentru cardul microSD de ajutor dacă dorești să stochezi ceva date cum ar fi poze sau clipuri video. Producătorul spune că poți adăuga până la 128 GB prin card microSD acestei tablete. Pe partea laterală lată vei găsi butonul de alimentare și butoanele de volum.
Difuzoarele sunt așezate pe partea din spate a tabletei, undeva jos, și tot pe spate ai o cameră foto, flancată de două blitzuri.
Ecranul tabletei are 10,1 inchi , iar marginile sale sunt destul de groase. În partea de sus ai, de asemenea, o cameră de selfie, la fel, flancată de alți doi senzori flash.
Allview VIVA C1004 – Hardware
Din punct de vedere tehnic tableta de față are toate elementele pentru a o încadra la categoria entry level. Fără să fiu extrem de pretențios aș zice că mă așteptam ca epoca în care un gadget vine cu doar 16 GB memorie internă să se fi terminat. M-am înșelat, se pare, iar Allview a reușit cumva să instaleze pe produs sistemul de operare Android 11. Din cei 16 GB memorie internă, ai la dispoziție doar vreo 5 GB. Sistemul de operare ocupă 7,7 GB iar aplicațiile preinstalate 2,8 GB. Pe scurt, nu poți instala prea multe lucruri pe tabletă … pentru că nu ai la dispoziție prea mult spațiu de stocare.
Tableta vine cu 3 GB memorie RAM și are un CPU Cortex® A53 Quad-Core 2 GHz și un GPU: ARM MALI G52. Procesorul este în sine un MediaTek MT8168 din 2020 si este unul din segmentul entry-level. Toate acestea oferă navigare pe internet destul de fluidă și cam atât. Pe foaia de specificații se mai află suport pentru GPS, AGPS, Glonass și Galileo, poate pentru cei care ar vrea să o folosească pe post de sistem de navigare auto.
Fiind o tabletă pentru navigare pe internet sau consum de conținut video, dimensiunile sale sunt generoase. Ecranul are o rezoluție 1280x800px HD, VIVA C1004 fiind capabilă să redea conținut video la o rezoluție 1080p. Rata de referesh este de 60 de HZ, una tradițională pentru multe telefoane sau tablete de pe piață. Luminozitatea ecranului este decentă dar nu ar trebui să ai pretenții prea mari pentru el.
Difuzoarele stereo de pe spate asigură un sunet decent iar dacă cumva vrei să nu îi deranjezi pe cei de lângă tine … ai ghinion. Nu există un port tradițional pentru căști iar singura soluție este să conectezi un adaptor sau să te folosești de căști fără fir prin conexiunea bluetooth.
Am vorbit deja de camerele foto de pe tabletă dar nu am spus ce capacități au. Nu există de fapt nimic de analizat la acestea ci doar să precizăm că avem doi senzori. Unul principal și altul frontal, ambii flancați de doi senzori flash pentru acele momente când ai nevoie de lumină. Senzorul de partea din spate are 2 MPX iar cel frontal are 5 MPX, ceea ce pare logic, dacă te gândești că scenariul cel mai probabil de folosire al tabletei ar fi cel de participare la video conferințe sau ore online.
Bateria este un alt punct forte de apreciat pentru acest produs, având au autonomie destul de generoasă. Ea are o autonomie de 5000 mAh iar producătorul promite 700 de minute de utilizare a acesteia. Produsul vine cu un acumulator inclus dar poți folosi orice alt cablu USB-C pe care îl ai la dispoziție. În modul stand-by, adică dacă o lași nefolosită, bateria te poate surprinde cu autonomie extrem de lungă. Eu am lăsat gadgetul de o parte câteva zile și l-am găsit cu baterie aproape intactă.
Allview VIVA C1004 – Software
Pentru cei 16 GB memorie internă cu care vine tableta, Android 11 este un sistem de operare potrivit. Cu toate astea să nu uităm că cel mai recent sistem de operare al celor de la Google este versiunea 13, lansată public acum un an de zile.
Tableta nu are bloatware și nici prea multe aplicații preinstalate. Dacă vreți, a primit aplicațiile Google de bază: Gmail, Drive, Calendar, Agenda, Maps, Youtube, Youtube Music, Files, Meet sau Știri.â
Mutarea aplicațiilor pentru un card micro SD ar putea fi o soluție dacă îți dorești să instalezi aplicații pe tabletă. Mai întâi, aplicațiile trebuie descărcate și instalate în memoria principală. Nu poți schimba asta.
Dar, după ce s-au instalat, puteți muta unele (dar nu toate) aplicațiile pe cardul SD. Accesați setările telefonului, accesați Aplicații, găsiți o aplicație pe care doriți să o mutați, atingeți opțiunea „Mutați pe SD” dacă este disponibilă. În funcție de versiunea dvs. de Android, acesta poate fi un nivel mai jos sub Stocare. Va trebui să repetați acest lucru pentru fiecare aplicație pe care doriți să o mutați.
Aplicațiile trebuie să fie codificate pentru a putea fi mutate, iar aplicațiile care au widget-uri nu pot fi mutate. Dacă găsiți o aplicație pe care nu o puteți muta, contactați dezvoltatorul și anunțați-i.
De asemenea, verificați setările din interiorul aplicațiilor dvs. de film și muzică pentru a vă asigura că sunt setate să stocheze datele descărcate pe cardul SD. Doar un singur film poate ocupa aproape 1 GB de spațiu de stocare.
Un ultim comentariu. Unii producători au blocat capacitatea de a muta aplicații pe carduri SD (există tablete de la diverși alți producători care nu permit acest lucru). Dacă nu găsiți opțiunea pentru nicio aplicație, contactați producătorul dispozitivului pentru ajutor sau o explicație.
În esență magazinul Google Play este poarta ta către universul aplicațiilor iar pentru aceasta tabletă, pe care o văd ideală pentru un elev care face ore online, nu ar trebui să lipsească aplicații precum Microsoft 365 Office sau Google Docs, Slides sau Foi de Calcul dar și cea de Traducere.
Și… dacă nu sunteți mulțumit de ChatGPT-ul din aplicația AVI, care vorbește limba română, puteți încerca versiunile oficiale ale dezvoltatorilor : ChatGPT pentru Android de la OpenAI sau Bing Chat de la Microsoft.
Allview VIVA C1004 – AVI cu ChatGPT
Compania românească, așa cum am spus mai sus, ne-a făcut prima cunoștiință cu un asistent vocal în limba română. Acum el folosește capabilitățile ChatGPT pentru a răspunde la întrebări.
El a păstrat și câteva din vechile funcționalități, cum ar fi cea de a deschide Youtube dacă îi ceri să îți redea o piesă de-a lui Smiley de exemplu.
Acum, nu ar trebui să iei de bună ideea că tu îi spui asistentului să îți scrie un eseu și el o va face pentru tine. Cel puțin nu în cazul lui ChatGPT și nici cu AVI. Răspunsurile generate sunt limitate și uneori pot fi incomplete, deci probabil, va trebui să insiști cu întrebări mai elaborate dacă vrei să scrii un eseu. Mai mult, Allview insistă că informațiile generate de asistentul virtual nu pot fi garantate ca fiind 100% corecte și că nu ar trebui să te bazezi exclusiv pe ea.
Acum, o idee, pe care eu personal o consider îndrăzneață, Allview AVI cu ChatGPT funcționează pe bază de credite. Aplicația este programată pentru a fi utilizată pe bază de credite. Utilizatorii tabletelor Allview Viva C1004 primesc inițial 500 de credite cadou, pentru a testa partenerul de învățare, care oferă atât în scris, cât și vocal informații contextuale. Pentru a primi cadoul ai nevoie de un cont nou.
100 credite sunt echivalentul a 187.000 de cuvinte și cele 500 de credite îți oferă, așadar, 935.000 de cuvinte ce vor începe să scadă pe măsură ce folosești ChatGPT. Sunt contorizate cuvintele din întrebări, răspunsuri și ultimele două schimburi de replici care determină contextul. După ce se epuizează creditele vei putea cumpăra 100 de credite cu 10 lei, prin intermediul butonului dedicat din aplicație. Dacă nu ești dispus să cumperi credite, AVI revine la versiunea sa inițială, fără ChatGPT, adică se va baza pe Google, Wikipedia și DEX.
Dacă ești la prima interacțiune cu AVI, pe această pagină ai câteva răspunsuri detaliate despre ce anume poate face el. Dar, printre altele, poți folosi dictarea vocală sau poți să activezi asistentul folosind fraza „What’s up AVI”.
Mai jos, un clip oficial al celor de la Allview despre capabilitățile lui AVI cu ChatGPT.
Preț și disponibilitate
Tableta Allview VIVA C1004 este disponibilă în oferta celor de la Allview la un preț de 899 de lei. Pentru o perioadă limitată de timp producătorul are și campanii de reduceri.