Dacă 4G a reprezentat o evoluție firească a standardelor de rețelistică, trecerea către 5G va necesita un plus de inovație și un nou mod de gândire în contextul tehnologiei mobile. De aceea, deși standardele 5G nu au fost încă definite, iar primele rețele comerciale sunt așteptate abia în 2020, Ericsson testează deja caracteristici de funcționalitate 5G și moduri de operare ce vor fi vitale pentru adoptarea la scară largă a acestui tip de comunicații.
Un exemplu în acest sens a fost demonstrația realizată de Ericsson în timpul Mobile World Congress prin care membrii echipei au putut controla, în timp real, prin intermediul unor conexiuni mobile 4G de mare viteză, un excavator aflat la sute de kilometri distanță.
Astfel, dintr-un scaun comod, cu ajutorul unui headset de realitate virtuală Oculus Rift, vizitatorii au fost „transportați” în Suedia și au putut controla cu un set de joystick-uri realiste brațul uriaș al unui excavator Volvo real. În viitor, datorită vitezelor sporite de transfer de date, dar și a stabilității rețelelor 5G, astfel de moduri de a opera va deveni obișnuit, schimbând industrii și aducând noi beneficii de cost și siguranță a personalului.
Mai multe detalii vedeti in cadrul editiei 148 a emisiunii IT MANIA ce poate fi urmarita online aici.
Si aceasta a fost doar o demonstratie. Cine stie ce aplicatii va permite tehnologia 5G atunci cand va fi disponibila. S-ar putea sa asistam la o schimbare majora a modului in care oamenii comunica.