Un contingent de companii chineze condus de gigantul tehnologic Huawei transformă cel mai mare târg comercial din lume dedicat tehnologiei mobile, Mobile World Congress (MWC) într-o oportunitate de a-și arăta puterea în ciuda interdicțiilor aplicate celor de la Huawei de către națiunile occidentale preocupate de securitatea cibernetică și de escaladarea tensiunilor cu SUA legate de TikTok, baloane spion și cipuri.
După trei ani de perturbări pandemice, jurnaliștii și viziatorii se află printre zeci de mii de participanți la MWC Barcelona 2023, cunoscut și sub numele de Mobile World Congress, o expoziție anuală a industriei tehnologice care a început luni, unde producătorii de telefoane mobile prezintă noi dispozitive, iar directorii din industria telecomunicațiilor examinează cele mai recente echipamente de rețea și software.
Din cei 2.000 de expozanți și sponsori, 150 sunt companii chineze, iar Huawei Technologies Ltd. are cea mai mare prezență. Producătorul de smartphone-uri și echipamente de rețea și-a extins amprenta cu 50% față de anul trecut și ocupă aproape o sală vastă de expoziții la centrul de convenții Fira din Barcelona, au spus organizatorii.
Acest lucru este izbitor, având în vedere că Huawei a fost în centrul unei bătălii geopolitice pentru supremația globală a tehnologiei, care a lăsat părți ale afacerii sale paralizate de sancțiunile occidentale.
În urmă cu trei ani, SUA i-au convins cu succes pe aliații europeni precum Marea Britanie și Suedia să interzică sau să restricționeze echipamentele Huawei în rețelele lor de telefonie, din cauza temerilor că Beijingul ar putea să le folosească pentru snooping cibernetic sau a sabota infrastructura de comunicații critice – acuzații pe care Huawei le-a negat în mod repetat. Japonia, Australia, Noua Zeelandă și Canada au luat măsuri similare.
Brian Chamberlin, consilier executiv la grupul de operatori wireless al Huawei, a declarat că „sancțiunile au avut un impact mare”, dar compania „nu va încerca să încalce niciuna dintre aceste reguli. Dar, în același timp, asta nu ne va încetini să furnizăm inovație, soluții inovatoare”, a spus el la expoziție. „Vom continua să facem afaceri cu companii și țări care doresc sprijinul nostru.”
Prezența uriașă a Huawei la târgul MWC 2-23 este un semn de sfidare, a spus John Strand, un consultant danez în industria telecomunicațiilor.
Huawei vrea să sfideze administrația lui Biden, a spus Strand despre președintele SUA. Mesajul companiei, a spus el, este: „În ciuda sancțiunilor americane, suntem în viață și ne descurcăm atât de bine”.
Tensiunile tehnologice dintre SUA și China au crescut.
Un balon spion chinez suspectat a fost doborât de un avion de luptă american luna trecută, eveniment ce a stârnit noi tensiuni între Beijing și Washington în ultimele săptămâni.
Autoritățile americane au interzis TikTok de pe dispozitivele înmânate angajaților guvernamentali din cauza temerilor că populara aplicație de partajare video deținută de China reprezintă un risc pentru confidențialitatea datelor sau ar putea fi folosită pentru a promova narațiuni pro-China.
SUA încearcă, de asemenea, să restricționeze accesul Chinei la echipamente pentru a produce semiconductori avansati, căutând aliați cheie precum Japonia și Țările de Jos.
ExpozițiA MWC din urmă cu patru ani a devenit un câmp de luptă între SUA și China pentru Huawei și securitatea rețelelor wireless de următoarea generație. Într-un discurs inițial, un director de top Huawei a criticat SUA în ceea ce privește eforturile de a-i determina pe aliați să evite echipamentele companiei.
Huawei nu a dispărut, iar disputa continuă să fiarbă. Washingtonul a extins sancțiunile luna trecută cu noi restricții ale exporturilor către Huawei de componente tehnologice mai puțin avansate.
Cu toate acestea, compania și-a menținut statutul de producătorul numărul 1 de echipamente de rețea din lume datorită vânzărilor din China și alte piețe în care Washingtonul nu a reușit atât de mult în a convinge guvernele să boicoteze compania.
Strand, care participă la MWC de 26 de ani, a spus că Huawei vrea să arate lumii că se îndepărtează de la fabricarea în principal de echipamente de rețea – instalațiile ascunse, cum ar fi stațiile de bază și antenele care conectează dispozitivele mobile ale lumii – și că devine un furnizor de tehnologie universal.
Compania se reinventează prin furnizarea de hardware și software pentru porturile de marfă, mașinile autonome, fabricile și alte industrii despre care speră că sunt mai puțin vulnerabile la influența de la Washington.
„Întrucât MWC este un eveniment global, ei (Huawei) vor dori să comunice în acest sens și să demonstreze că sunt încă un jucător cheie în industria telecomunicațiilor și high-tech”, a declarat Thomas Husson, analist principal la Forrester Research jurnaliștilor de la Associated Press.
Prezența companiei este atât de mare din cauza „cererii reținute”, a spus Chamberlin de la Huawei.
„Am fost blocați în China în ultimii trei ani din cauza restricțiilor COVID. Deci, aceasta este prima dată când reușim să interacționăm cu clienții noștri”, a spus el.
Huawei produce, de asemenea, smartphone-uri, dar vânzările în afara Chinei au scăzut după ce Google a fost blocat să ofere hărți, YouTube și alte servicii care de obicei vin preîncărcate pe dispozitivele Android.
„Marca de consum Huawei s-a prăbușit în Europa”, a spus Husson. La MWC, „Huawei s-ar putea să anunțe noi smartphone-uri pentru consumatori și noi dispozitive pentru consumatori, dar marca și-a pierdut din avânt și aceste anunțuri sunt în primul rând pentru piețele cu creștere rapidă din afara SUA și Europei de Vest”.
La pavilionul Huawei, personalul le-a arătat vizitatorilor cele mai recente antene 5G alături de echipamente pentru generațiile mai vechi de rețele celulare, care încă reprezintă o mare parte din afacerile companiei. Într-o zonă VIP au fost afișate comutatoare optice de rețea și noul cablu de fibră flexibilă pentru rețelele de acasă, în timp ce smartphone-uri și alte dispozitive de consum, cum ar fi căștile, au fost așezate la intrare.
Huawei face parte doar din delegația chineză mai mare, a cărei prezență fizică primește un impuls din cauza ridicării tuturor restricțiilor de călătorie legate de COVID-19. ZTE, o altă companie chineză de tehnologie care a fost sancționată de SUA, plănuiește lansări de produse la MWC.
Producătorii chinezi de telefoane mobile Honor, Oppo și Xiaomi au și ele o prezență puternică, a declarat Ben Wood, analist șef la CCS Insight. Honor a fost brandul de buget al Huawei, dar a fost vândut în 2020 în speranța de a relansa vânzările, separându-l de sancțiunile aplicate companiei-mamă.
„Eliminarea restricțiilor COVID în China a făcut posibil ca acești producători să participe la Mobile World Congress 2023”, a spus Wood. „Toți sunt dornici să se impună ca „a treia alternativă” la Apple și Samsung pe piețele europene și văd MWC ca un eveniment esențial pentru a face asta.”