Huawei se află în mijlocul uneia dintre cele mai impresionante reveniri din istoria industriei tehnologice. Gigantul chinez, care a fost un punct central în rivalitatea crescândă dintre Washington și Beijing, susține că peste 900 de milioane de smartphone-uri folosesc acum sistemul său de operare intern, Harmony OS.
„Am realizat în 10 ani ceea ce colegii noștri europeni și americani au realizat în mai mult de 30 de ani și am obținut controlul independent asupra tehnologiei de bază a sistemului de operare”, a declarat Richard Yu, președintele grupului de afaceri pentru consumatori al Huawei, la un forum pentru dezvoltatori, vineri.
Harmony, cunoscut sub numele de „Hongmeng” în chineză, a fost lansat pentru prima dată în 2019, la câteva luni după ce Huawei a fost plasat pe o listă neagră de comerț a SUA, care interzicea firmelor americane să vândă tehnologie și software companiei chineze fără o licență.
Politicienii americani au susținut de mult timp că Huawei reprezintă un risc pentru securitatea națională, acuzând că guvernul chinez ar putea folosi echipamentele companiei pentru a spiona. Compania a negat în repetate rânduri aceste acuzații, dar asta nu a împiedicat unele țări aliate ale SUA – cum ar fi Marea Britanie – să limiteze rolul Huawei în construirea rețelelor 5G.
Interdicția SUA a împiedicat companii precum Google să furnizeze noilor dispozitive Huawei versiunea sa de Android OS. Aceste restricții au dat o lovitură uriașă ambițiilor Huawei în domeniul smartphone-urilor la acea vreme, unii analiști prezicând că telefoanele Huawei ar deveni „inutile”.
Acum, compania revine din nou în top. De asemenea, își extinde activitatea în noi domenii. Anul trecut, a lansat un sedan electric pentru a concura cu Model S de la Tesla. Și are mari ambiții în domeniul inteligenței artificiale (AI).
Nvidia, care concurează strâns cu Microsoft pentru a fi cea mai valoroasă companie publică din lume, a numit Huawei, la începutul acestui an, un competitor de top în mai multe domenii, inclusiv în producția de procesoare care alimentează sistemele AI.
Yu a declarat vineri că propriul cadru AI al Huawei, compus din procesoarele Ascend, era de 1,1 ori mai eficient în antrenarea modelelor de limbaj mari decât ofertele internaționale principale. El nu a numit competitorii.
O dezvoltare surpriză
Însă revenirea este cea mai evidentă în domeniul smartphone-urilor. Vânzările smartphone-urilor de top ale Huawei au crescut cu 72% în primele cinci luni ale anului 2024, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, a adăugat Yu, subliniind ambițiile companiei de a reveni în top, în ciuda restricțiilor severe impuse de SUA.
Smartphone-ul popular Mate 60 Pro al conglomeratului din Shenzhen a făcut senzație anul trecut, când guvernul SUA a cerut mai multe informații despre model, care includea un procesor sofisticat.
Lansarea sa a șocat experții din industrie, care s-au întrebat cum ar putea compania să obțină astfel de cipuri în urma eforturilor ample ale SUA de a restricționa accesul Chinei la tehnologia cipurilor străine din motive de securitate națională. Profitul net al companiei a crescut cu 564%, ajungând la 2,71 miliarde de dolari în primul trimestru, iar această creștere robustă vine după ce a înregistrat cea mai rapidă creștere a veniturilor din ultimii patru ani, în 2023, datorită unei creșteri în segmentul consumatorilor și a veniturilor din noile afaceri, cum ar fi componentele pentru mașini inteligente.
Huawei vizează, de asemenea, o altă dintre cele mai mari companii din lume. Succesul smartphone-urilor sale în China a avut un impact direct asupra Apple în segmentul premium, conform datelor Counterpoint Research din aprilie. Producătorul iPhone, care a condus piața smartphone-urilor din China cu o cotă de aproape 20% în primul trimestru al anului 2023, a coborât pe locul al treilea în primele trei luni ale acestui an, conform Counterpoint. Cota sa de piață a fost de 15,7%, în timp ce cea a Huawei a crescut la 15,5%, de la 9,3% în 2023.
Vânzările iPhone-ului au început să revină în mai, după ce compania a redus agresiv prețurile pe cea mai mare piață externă a sa.