Autoritatea de reglementare în comunicaţii (ANCOM) va extinde obligaţiile de informare a utilizatorilor finali pentru a creşte transparenţa ofertelor furnizorilor de servicii de telefonie, internet şi televiziune, a anunţat instituţia.
Astfel, furnizorii de servicii de telefonie şi de internet vor trebui să publice pe pagina proprie de internet şi să comunice utilizatorilor, înainte de contractare, informaţii despre existenţa anumitor praguri dincolo de care este limitată sau condiţionată utilizarea resurselor contractate de utilizatorul final (trafic, minute incluse), precum şi consecinţele depăşirii acestor praguri (precum limitări ale vitezei sau plata unui tarif suplimentar).
Decizia vine în contextul în care mulți utilizatori români s-au plâns de faptul că așa zisele oferte de abonamente nelimitate nu sunt de fapt nelimitate și includ limitări. Astfel, in cazul abonamentelor de telefonie mobilă, există anumite praguri pe care utilizatorii nu au voie să le depășească. În caz contrar aceștia riscă să se trezească cu blocarea telefonului, rezilierea contractului sau penalități.
Furnizorii de servicii de acces la internet vor avea obligaţia să publice pe paginile proprii de internet informaţii despre existenţa anumitor blocări sau limitări ale traficului de internet, ale serviciilor sau aplicaţiilor care pot fi contractate, dacă astfel de blocări există şi sunt permise de lege (de exemplu, restricţii în utilizarea unor aplicaţii precum Skype sau WhatsApp).
De asemenea, operatorii vor publica în cadrul ofertelor valoarea maximă a vitezei de descărcare (download) şi de încărcare (upload), precum şi valoarea vitezei minime garantate, dacă aceasta există, iar în cazul în care nu există o viteză minimă garantată se va preciza acest lucru.
Totodată, pe site-urile operatorilor telecom va trebui detaliată cel puţin acoperirea geografică de tip outdoor a serviciilor pe care aceştia le furnizează, cu precizarea localităţilor unde există acoperire, informaţiile existente deja sub formă de hărţi ce precizează acoperirea serviciilor trebuind să fie astfel, în anumite cazuri, clarificate sau suplimentate.
În plus, atât operatorii de telefonie, cât şi cei de internet şi televiziune trebuie să afişeze pe pagina principală a site-ului propriu un link direct, uşor vizibil şi cu o denumire sugestivă, către contractul cadru şi condiţiile de furnizare a cartelelor preplătite, dar şi să păstreze online o arhivă cu contractele cadru şi cu planurile tarifare care nu mai sunt în vigoare, dar care sunt încă utilizate de abonaţi.
Decizia va fi trimisă spre publicare în Monitorul Oficial şi va intra în vigoare în 120 de zile de la publicare.