Producătorul finlandez de echipamente de rețea Nokia a declarat că a lansat o contestație legală împotriva deciziei guvernului român de a-l exclude de la vânzarea tehnologiei 5G în România.
Anul trecut, guvernul României a aprobat un proiect de lege susținut de Statele Unite, care interzice efectiv ca giganul Huawei din China să participe la dezvoltarea rețelei sale 5G.
„Putem confirma că în februarie am fost informați că ni s-a refuzat autorizația de a furniza echipamente de infrastructură 5G în România de către guvernul român. Solicităm clarificări urgente cu privire la motivele acestei decizii și am inițiat o procedură judiciară”,
a spus Nokia într-un comunicat.
Consiliul Superior de Apărare a Țării (CSAT) a respins solicitarea a două companii membre ale grupului finlandez Nokia pentru obținerea autorizării de a utiliza tehnologii, echipamente și programe software în cadrul infrastructurilor IT de interes național, precum și în rețelele 5G, potrivit unor decizii publicate în Monitorul Oficial, conform Hotnews.
Hotărârea nu este motivată, dar pe baza acesteia premierul Nicolae Ciucă a semnat o decizie publicată în Monitorul Oficial, care împiedică cele două companii să participe pe viitor în construcția rețelelor 5G din România.
Statul român ar urma să lanseze în 2022 licitația pentru acordarea licențelor 5G iar acest lucru ar putea aduce la bugetul național numai puțin de 500 de milioane de euro. În contextul licitației, la presiunile SUA, guvernul a adoptat Legea securității rețelelor 5G. Prevederile acestei legi ar putea exclude, de asemenea, participarea gigantului chinez Huawei, aflat de ceva vreme pe o listă neagră a SUA… un conflict care durează de ceva ani. Compania chineză susține că această decizie ar putea aduce pierderi de 4 miliarde de euro în următorii 10 ani pentru industria locală de telecomunicații.
Nu este clar care ar putea fi motivele pentru care Nokia a fost exclusă de către CSAT. de la implementarea rețelelor 5G în România. Totuși, compania finlandeză a depus un dosar la Curtea de Apel București la finalul lunii martie, fără a fi stabilit încă un termen de judecată. Obiectul procesului vizează anularea deciziei Guvernului nr. 167/2022, bazată pe o hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), prin care li s-a interzis practic să participe cu echipamente în construcţia viitoarelor reţele de comunicaţii 5G din România. Nokia este unul dintre cei mai mari producători de echipamente şi soluţii 5G alături de Huawei şi Ericsson, iar Guvernul nu şi-a motivat acest refuz.