Spațiul shooter online nu a fost niciodată atât de disputat. Cu studiouri atât noi, cât și cele consacrate, care încearcă să atragă jucătorii cu battle pass-uri și skin-uri, concurența este acerbă. Noile titluri se târăsc peste cochiliile uzate ale unor shootere cândva înfloritoare. The Finals sosește ca un amestec interesant dintre cele două, datorită foștilor dezvoltatori de Battlefield și Battlefront de la Embark Studios. Are multă distrugere în ADN-ul său, dar aceasta este doar o parte a buclei sale de luptă.
The Finals este explicit un joc despre schimbul morții pentru bani, un shooter multiplayer gratuit în care concurezi în echipe pentru premii virtuale în bani și plătești bani reali pentru a-ți îmbrăca competitorul într-o ținută mai atrăgătoare. Confruntările sale armate sunt satisfăcătoare în momentul respectiv, cu mișcări fluide, arme proiectate cu precizie și o mecanică de distrugere înviorătoare. Uită-te mai atent, însă, și vei observa o goliciune în spatele ochilor concurenților săi, care vorbește nu doar despre The Finals, ci și despre jocurile multiplayer moderne în general.
Fiecare secundă este încărcată de spiritul luptelor 3v3v3 din The Finals în modurile sale de spargere și de înșfăcare a monedelor. Cu fiecare explozie de adrenalină vine o oportunitate de a fura victoria unui adversar sau de a deveni o parte din ea. Nu a durat mult până când m-am întrebat dacă lipsa unui moment de plictiseală este un lucru rău. La urma urmei, multe jocuri își iau timpul necesar pentru a dezvolta povești în jurul pieselor de decor. Dar în The Finals, fiecare moment se simte ca o piesă de decor creată de tine însuți.
Dacă toate alternativele de shootere și s-au părut plictistoare, The Finals e un fel de salvator. Un joc FPS bazat pe obiective, creat de Embark Studios, în care aproape tot ce se vede cu ochiul liber este distructibil. The Finals a reaprins de unul singur dragostea pentru shooterele la persoana întâi, dar are partea sa de defecte, așa că haideți să trecem la modul în care funcționează.
Obiectivul principalului mod de joc, Quick Cash, este simplu. Tu și cei doi coechipieri ai tăi concurați cu alte două echipe pentru a găsi o cutie mică numită seif, a o deschide, a lua cutia de bani și a o arunca în cashout. Fiecare depunere reușită valorează 10.000 de dolari, iar tu ai nevoie de 20.000 de dolari pentru a câștiga. Sună simplu, dar există o capcană, toate acestea necesită timp. În timpul procesului de a alerga pentru a găsi seiful, de a-l deschide, de a-l aduce la cashout, apoi de a aștepta ca cronometrul să se termine, există o mulțime de oportunități pentru jocuri și furturi. În timp ce toate acestea se întâmplă, crainicii, Scotty și June, vor comenta modul în care echipele se descurcă, acesta este un joc de televiziune.
În același timp, ritmul și echilibrul pentru Quick Cash nu se simt bine. Nu uitați că, dacă pierdeți la cashout și se termină numărătoarea inversă, cealaltă echipă primește TOȚI banii. Acest lucru înseamnă că apărătorii trebuie, în esență, să se lupte cu două echipe de mai multe ori, iar o greșeală minoră după o serie de jocuri perfecte te costă cashout-ul. De asemenea, încurajează în mod activ strategiile de șobolani, în care o echipă lasă celelalte două să se elimine reciproc și apoi se aruncă pentru victorie. Jocul ar putea beneficia cu adevărat dacă ar exista mai multe modalități de a compune o victorie.
Dar locurile în care au loc aceste bătălii? Ei bine, există o serie de hărți, toate oferind spații de joc și fluxuri de hărți unice. Seul, de exemplu, este segmentat în trei părți, cu un turn central. În comparație, Vegasul are verticalitate, dar are doar câteva etaje, iar majoritatea luptelor se desfășoară în amenajările compacte și chic ale cazinourilor. Fiecare arenă poate avea o serie de condiții, cum ar fi să aibă încasările pe o platformă suspendată, sau poate că este în construcție, așa că pe hartă sunt adăugate macarale mobile cu bile de demolări. Există, de asemenea, vremea și momentul zilei, cum ar fi o hartă de noapte sau o hartă cu ceață. În plus, există evenimente aleatorii în arenă, cum ar fi, dar fără a se limita la acestea: invazii extraterestre, ploi de meteoriți, daune sporite și gravitație scăzută. Toate variațiile se pretează la o rejucabilitate masivă, niciun meci nu va fi exact la fel.
Să intrăm în cele trei arhetipuri asimetrice de concurenți, simplu, mediu și greu, fiecare dintre ele având propriile arme, abilități și gadgeturi. Ca și câteva reguli generale, aveți muniție infinită, iar gadgeturile voastre se bazează pe o perioadă de răcire. Pornind de la cei simpli, sunt rapizi și au forță, dar sănătatea lor este scăzută în comparație cu ceilalți. Există o serie de arme și strategii care pot fi folosite împușca o singură dată, iar orice joc greșit duce la moarte aproape instantanee. Cei simpli au o mantie de invizibilitate, o abilitate de evadare (gândiți-vă la Tracer din Overwatch) și un cârlig de prindere. Au acces la arme precum SMG-uri, o pușcă cu țeavă de vânătoare cu fierăstrău, o sabie și atât cuțite aruncabile, cât și cuțite de înjunghiere. În timp ce arhetipurile ar putea împărți unele gadgeturi, de obicei au o bună parte din cele pe care să le numească proprii. Cei simpli au bombe de dispariție, care îți vor face coechipierii invizibili, un pistol paralizant care încetinește și întrerupe un inamic atunci când este lovit și grenade glitch, care dezactivează echipamentul inamicilor și îi împiedică să folosească gadgeturi sau abilități. În general, principalele lor puncte forte sunt manevrabilitatea, subterfugiul și potențialul de ambuscadă.
Trecând la intermediari, aceștia sunt cu un pas în jos față de cei simpli sau, dacă vreți, începători, în ceea ce privește viteza, dar cu un pas în sus în ceea ce privește sănătatea, și sunt pe un alt nivel complet când vine vorba de utilitate. Abilitățile lor includ un fascicul vindecător (face ceea ce spune pe etichetă), un turn de gardieni cu adevărat competent și cu o bara de sănătate robustă, și simțuri de recunoaștere, practic un puls de hack-uri pentru pereți. Au acces la două puști de asalt, un revolver, un shotgun, un lansator de grenade și o combinație de scut/ștachetă pentru revolte. Gadget-urile lor includ echipamente precum plăci de sărit, care lansează jucătorii în direcția în care este orientată placa, turnuri APS care distrug proiectilele care vin spre ei, o varietate de mine terestre și un defibrilator, care reanimează instantaneu și acordă recipientului două secunde complete de invincibilitate. Intermediarii sunt concentrați pe suport, dar pot lovi și puternic. Chiar dacă echipa lor moare, construcțiile lor îi pot aduce totuși victoria în joc.
Al treilea și ultimul arhetip este cel al avansaților. Cei avansați sunt puternici. S-ar putea să fie lenți, dar au peste dublul sănătății celor simpli sau începători. În ceea ce privește abilitățile, cei avansați au un scut orientat în față cu o cantitate imensă de sănătate (gândește-te la Reinhardt din Overwatch), o armă de noroi care trage bucăți mici de noroi inflamabil care pot fi folosite pentru acoperire sau platforming, și încărcare ‘n’ slam, care le permite să treacă prin pereți ca și cum ar fi hârtie. Arsenalul lor include o pușcă automată care trage în rafale de 4 gloanțe și are unul dintre cele mai mari DPS din joc, o pușcă Lewis, un aruncător de flăcări și un ciocan mare care poate distruge clădiri. Gadget-urile la care au acces sunt de top atât pentru ofensivă, cât și pentru apărare. Au un scut de bule care poate fi împușcat, dar nu poate fi penetrat, un RPG care ucide începătorii la lovituri directe și îi afectează serios pe intermediari (și clădiri), și o mulțime de mine și grenade. Nu poți să îi provoci pe un avansat competenț în domeniul lor, trebuie să te conformezi regulilor lor, iar prezența lor este în sine o amenințare. Pe scurt, cei avansați sunt zei ai distrugerii, fortificării și presiunii.
Jocul moment-cu-moment din The Finals oferă o experiență fluentă, completă cu arme și gadget-uri satisfăcătoare. Au dispărut numele greoaie ale puștilor de asalt precum cele din Call of Duty. În schimb, The Finals păstrează fiecare armă distinctă, la fel ca în Halo Infinite. Distrugerea joacă un rol important pe hărțile sale pline de modificatori. Ai grijă de meteoriți sau de o rață de cauciuc masivă care poate transforma întreaga hartă. Pereții cad, acoperișurile se sparg, și întregi clădiri pot fi nivelate pentru a confunda o echipă inamică. Grenadele de noroi și butoaiele îți permit să creezi noi blocuri pentru a îngropa și securiza Stația de Retragere a Banilor sau pentru a oferi protecție împotriva amenințărilor.
Combinați asta cu mai puține acte de vandalism ofensiv, cum ar fi trageri de scări sau apăsări de butoane pentru poduri. Exploziile sunt cum te-ai aștepta să fie alături de împușcături și strigăte de la dușmani. Cu excepția utilizării controversate a vocii AI, directorul de sunet anterior al Dice, Andreas Almström, și echipa pare că s-au descurcat. Dar, în ciuda acestor modificatori de hartă, hărțile tind să pară monotone după câteva runde în comparație cu jocuri precum Team Fortress 2 și Overwatch.
Din fericire, cele două moduri de bază disponibile în The Finals nu îți permit să iei o pauză. Modul Quick Cash îți solicită echipa să colecteze o comoară și să o depună la o Stație de Retragere desemnată. Ambele sarcini costă secunde prețioase, suficiente pentru ca o echipă rivală să conteste pretențiile tale. O condiție comună de victorie înseamnă că lucrurile se încing încă de la început. Furtul depozitului nu resetează cronometrul, făcând hoția o propunere destul de tentantă.
Bank It este al doilea mod și oferă și mai mult potențial pentru haos. În plus față de comori, uciderea jucătorilor eliberează monede care pot fi de asemenea depuse la Stațiile de Retragere care apar aleatoriu pentru o perioadă scurtă de timp. Prin recompensarea directă a combaterii, te poți aștepta la mai multe lupte pentru jucătorii valoroși decât la vânătoarea regulată de comori în Bank It. Depunerea jucătorilor este o pradă vulnerabilă pentru echipele coordonate, în special pentru vulturii care nu au avut prea mult noroc cu propriile depozite.
În timp ce pierderea progresului realizat cu efort poate părea infuriantă, revenirea în joc și reușirea unei reveniri aproape imposibile este pur și simplu euforică. Această afacere de șoarece și pisică formează miezul buclei de joc PvP din The Finals. Multe dintre activitățile obișnuite din multiplayer sunt eliminate. Nu există muniție de urmărit, nu există cutii de aprovizionare pentru a restabili aruncabile. Fiecare Concurent are acces la trei gadgeturi care funcționează simplu pe un cooldown.
Sistemul de potrivire (matchmaking) este solid, cu runde care încep în câteva secunde după ce te pui la coadă. Datorită sistemului de ping implementat la lansare, poți comunica cu echipa fără a apela la chat vocal. Desigur, nu toată lumea ascultă, dar unele momente de colaborare sau o reanimare furtunoasă sunt minunatn de urmărit. Sistemul generos de upgrade îți oferă echipamentul dorit în doar câteva partide. În ceea ce privește battle pass-ul și skinurile plătite, nimic nu pare exagerat pentru un joc free-to-play. Singurul dezavantaj pe care ai putea să-l observu ar putea fi că partidele nu completează echipele atunci când un jucător pleacă, rezultând meciuri inegale cu puține speranțe pentru glorie.
Majoritatea imensă a arenei este distructibilă, aducând distracție, haos și frustrare. Să alergi printr-o clădire care se prăbușește în jurul tău duce la momente cinematice comparabile cu cele din Battlefield, „doar în Battlefield”. Distrugerea deschide și uși pentru strategie. Plasarea C4 sau a unui dispozitiv de spargere în apropierea obiectivului pentru a-l arunca în jos cu un nivel poate ajuta atacatorii să aibă acces la retragerea banilor sau să ajute apărătorii să își alunge inamicii de pe acesta. Pe de altă parte, uneori poate deveni frustrant atunci când rămâi blocat într-o clădire deformată, dar aceste momente se întâmplă rar, ceea ce este impresionant dată fiind amploarea distrugerii. O problemă pe care este probabil să o întâlnești este că uneori nu există niciun mod de a ajunge la un etaj superior sau la o structură suspendată unde se află retragerea banilor, deoarece toate căile au fost distruse. Acest lucru duce la echipe care se plimbă în mod ciudat în jurul perimetrului până când fie retragerea banilor expiră, fie se îndreaptă spre o zonă de ucideri în încercarea de a urca. Dar, atunci când alergi printr-o catedrală cu cutia de bani în mâini în timp ce totul se prăbușește, nu există nimic asemănător.
Există și diverse forme de butoaie răspândite în jurul hărții, fiecare conținând elemente precum foc, gaz otrăvitor, fum sau noroi. Acestea pot fi aruncate, pregătite cu explozibili sau ambele. Există și rezervoare explozive care nu sunt aruncate ca celelalte, ci trag într-o linie dreaptă și explodează. Este important să menționăm că fiecare tip de butoi se aplică și unor grenade care pot fi echipate în funcție de clasa ta și există interacțiuni între ele. Pornind de la noroi, se extinde pentru a forma un perete solid sau un cluster, așa că este bun pentru acoperire instantanee. Gazul este cel mai puternic instrument pentru a ține inamicii departe de retragerea banilor și controlul general al zonei, dar poate fi contracarat de foc, care îl arde. Focul se extinde și la noroi, iar fumul stinge focul. Jocuri creative cu oricare dintre aceste substanțe pot schimba cursul jocului, și există o mulțime de butoaie în jur. Există totuși unele defecte cu stilul de joc în stilul „piatră, hârtie, foarfecă” atât în clase, cât și în elemente. Dacă adversarii tăi au piatră, iar tu nu ai hârtie, atunci ai noroc! Uneori se va simți că îți rotești roțile fără progres.
La acest punct, s-ar putea să te întrebi despre progres. Ei bine, poți debloca echipament nou legat de joc și skinuri. Nu începi cu toate armele, abilitățile și gadgeturile, trebuie să le câștigi cu VR-uri, pe care le obții jucând partide. Skin-urile, cum ar fi skin-urile și brelocurile de armă, pot fi deblocate prin creșterea nivelului echipamentului individual prin utilizare. Dacă vrei ceva cu adevărat extravagant, atunci trebuie să le obții prin magazin sau prin battle pass cu multibucks, moneda premium. Cu toate acestea, Embark oferă uneori recompense gratuite și The Finals este complet gratuit, așa că aș spune că sunt destul de generoși. Totuși, battle pass-ul expiră, și nu există absolut niciun motiv pentru blocarea skin-urilor pe care jucătorii le-au plătit, decât tactici ieftine FOMO care afectează industria jocurilor video.
Comentariul live al The Finals se mișcă între amuzamentul comic și iritant. Dar trebuie să recunoaștem că ajută la conștientizarea hărții, în special atunci când echipele sunt eliminate și reanimate. Acest lucru este important deoarece se întâmplă multe în fiecare secundă a unei partide. Clădirile se prăbușesc la pământ, turnurile și minele explodează la jucătorii care nu se așteaptă, iar ferestrele se sparg cu concurenții ținându-se de comori ca de o minge de baschet. Multe dintre aceste aspecte par inspirate de Battlefield și Apex Legends, dar The Finals își împletește farmecul său inconfundabil în jurul acelei senzații de familiaritate.
La ce are mai bun, The Finals este electrizant și pare a fi o gură de aer proaspăt în FPS-urile multiplayer. Dar ce lucruri ai putea să nu îți placă la el? Ei bine, jocul are unele probleme logistice. Mișcarea și colaborarea sunt atât de esențiale pentru The Finals încât jocul se destramă rapid când aceste elemente sunt împiedicate. Concurenții grei sau avansați, de exemplu, au mult mai multe dificultăți în a se deplasa pe hărți. Nu doar că sunt semnificativ mai lenți decât alte construcții, dar nu au niciun gadget de traversare. Pot folosi anumite abilități pentru a sparge pereți, dar aceasta nu ajută prea mult atunci când trebuie să se deplaseze în sus sau să traverseze goluri mari. Aceasta este în special o problemă pe hărți precum Skyway Stadium, unde există multe capcane care cauzează moarte instantanee și zone în care te poți bloca.
Modul Quick Cash are, de asemenea, o problemă inerentă, și anume că eforturile tale de a controla spațiul de joc contează cu adevărat doar în faza de încasare a rundei. Nici deblocarea, nici urmărirea seifului nu îți îmbunătățesc șansele de a câștiga, așa că ai putea sta în jur timp de zece minute și să ataci Punctul de Încasare în ultimele secunde pentru a câștiga meciul. În mod interesant, aceasta nu este situația în varianta de trei runde „Turneu” a modului (cunoscută sub numele de Cash Out), care oferă mici bonusuri pentru a lua și a muta seiful. Acestea pot face diferența între calificare și eliminare, ceea ce este mult mai bun. Cu toate acestea, jucarea Cash Out necesită, de asemenea, să te angajezi în (până la) trei meciuri complete și are respawn-uri cu bilet, ceea ce îl face semnificativ mai solicitant.
Majoritatea acestor probleme sunt atenuate de celălalt mod al The Finals, Bank It, care implică furtul de monede de la alți jucători ci nu de la puncte stabilite pe hartă. Cu toate că jucătorii sunt încă împărțiți în echipe, colaborarea nu este la fel de crucială pentru succes, așa că diferențele de viteză în mișcare cauzează mai puține probleme. Dezavantajul este că Bank It este mai mult o confruntare directă cu arme de foc, cu sistemele de distrugere jucând un rol mai puțin central.
Pe scurt, în timp ce modurile de joc ale The Finals sunt distractive, niciunul dintre ele nu valorifică la maximum sistemele de luptă pe care Embark Studios le-a proiectat. La fel ca și alți gameri care au încercat jocul, un dezacord cu The Finals începe însă cu comentariile vocale ale inteligenței artificiale. Acesta este, de departe, cel mai controversat aspect al The Finals, într-atât încât a determinat unii oameni să se abțină să îl joace. În principiu, The Finals are doi comentatori invizibili care contextualizează și răspund evenimentelor din joc. Aceste roluri au actori umani în spatele vocilor lor, cu toate că mult din dialogul pe care-l vei auzi este generat de inteligența artificială. Având un voiceover reactiv într-un shooter multiplayer este o idee fantastică, dar execuția Embark Studios este slabă. Linile sunt plictisitoare, vocile AI-ului nu le pot face interesante, și ajungi pur și simplu să filtrezi mental zgomotul. În mod crucial, acesta nu este o problemă izolată. În cea mai mare parte a prezentării sale, lui The Finals îi lipsește de o identitate distinctivă. Personajele tale sunt doar oameni obișnuiți purtând treninguri gri. Jocul folosește impactul înclinat pentru fontul său. Armele sunt toate pistoale, puști cu alice, mitraliere grele și așa mai departe. Hărțile sunt curate și colorate, dar nu este nimic deosebit de memorabil în legătură cu ele. Chiar și numele echipelor alocate sunt anoste. Ai auzi exemple mai imaginative la quiz-ul local din pub!
Mă aștept să apară mai multe moduri și arme în timp, deoarece oferta actuală de două moduri pare să fie destul de limitată. Imaginați-vă modul Grifball din Halo, dar cu seifuri care trebuie ținute în locații specifice pentru a obține puncte. Transformarea lor într-un instrument de luptă corp la corp ar fi senzațională. Modul turneu, cu reviviscențe limitate și eliminări costisitoare ale echipei pe parcursul scării de calificare, poate părea un pic prea intens pentru unii jucători. Dar aceste constrângeri pot făce victoria și mai dulce atunci când elimini o echipă la fel de pricepută ca a ta.
În ansamblu, The Finals reprezintă o abordare unică a genului FPS, aducând împreună o mână de ingrediente de joc încercate și adevărate într-un mod proaspăt. În timp ce jocul se luptă cu echilibrarea armelor, claselor și haosului, tocmai aceste elemente fac jocul special. Distrugerea este la o scară masivă, clasele oferă o variație bună în stilul de joc, structura dinamică a arenelor asigură o mare rejucabilitate și strategie, iar toate se combină într-un joc care oferă jucătorilor un potențial uimitor de a crea momente spectaculoase.
Puține jocuri îmbină distrugerea atât de bine cu obiectivele mobile, iar alegerea estetică a jocului păstrează prospețimea chiar și în mijlocul altor jocuri online vibrant colorate. Cu loadout-uri de asamblat și echipe coordonate care se distrează la maxim, fiecare suflare a distrugerii din The Finals face dreptate ambițiilor sale de show de televiziune.
The Finals este un joc cu distracție bombastică înfiptă în nucleul său, și aștept cu nerăbdare să văd încotro se îndreaptă de aici.
The Finals este un first-person shooter gratuit, dezvoltat și publicat de subsidiara Nexon, Embark Studios. Jocul se concentrează pe meciuri bazate pe echipe pe hărți cu un mediu distructibil, în care jucătorii sunt încurajați să folosească mediul dinamic în avantajul lor. Titlul a fost lansat în luna decembrie 2023 și este disponibil pe Playstation 5, Xbox Series X si S și pe PC, prin intermediul Steam. Poate cel mai important aspect este că este gratuit.