YouTube caută să încheie acorduri de licențiere cu marile case de discuri pentru a antrena legal instrumentele sale AI care pot clona muzica artiștilor populari, relatează The Financial Times.
Site-ul deținut de Google are nevoie de acest conținut pentru noile instrumente de generare a muzicii pe care plănuiește să le lanseze mai târziu în acest an.
YouTube a propus plata unei taxe de licențiere unice către marile case de discuri—printre care Sony, Warner și Universal—instead de a plăti taxe de redevențe pe bază de utilizare, ca serviciile de streaming muzical. Cu toate acestea, propunerea ar viza doar anumiți artiști, nu întregul catalog al unei case de discuri, potrivit FT.
Anul trecut, YouTube a început să testeze Dream Track, care a fost lansat pentru un număr limitat de creatori care puteau oferi prompturi text sau fredona o melodie pentru a genera clipuri audio de 30 de secunde ce imitau stilul artiștilor muzicali precum Charli XCX, Demi Lovato, John Legend și alții.
YouTube a declarat pentru FT: „Nu căutăm să extindem Dream Track, dar suntem în discuții cu casele de discuri despre alte experimente.”
După cum notează FT, „ar fi responsabilitatea caselor de discuri să încurajeze artiștii lor să participe la noile proiecte,” ceea ce ar putea fi o cerință dificilă. În ianuarie, peste 200 de artiști au scris o scrisoare deschisă în care condamnau practicile iresponsabile ale muzicii AI ca fiind un „atac asupra creativității umane” care „trebuie oprit.”
Mai devreme în această săptămână, Asociația Industriei Fonografice din America (RIAA), care reprezintă Sony, Warner și Universal, a dat în judecată două companii de generare a muzicii AI, Suno și Udio, pentru „încălcarea drepturilor de autor prin copiere neautorizată a înregistrărilor sonore la scară largă.” RIAA cere despăgubiri de 150.000 de dolari pentru fiecare melodie încălcată. Este o situație pe care YouTube probabil dorește să o evite.