Toata lumea stie ca marea majoritate a produselor de pe piata vin din China, iar cand vine vorba de produse electronice si gadget-uri tolba de oferte e plina.
In luna ianuarie a acestui an am decis sa fac prima mea comanda pentru un produs de pe un magazin chinezesc. De ce ? Pentru ca pretul aceluiasi produs in Romania era cu 50% mai mult.
Cele mai populare magazine online din China care ofera transportul pana la tine sunt Aliexpress sau Gearbest, si daca te apuci sa controbai prin ofertele lor vei descoperi, cel mai probabil, extrem de multe oferte interesante. O parte din ofertele celor de la Gearbest se regasesc si pe acest site in sectiunea IT SHOPPING.
De ce sunt preturile din magazinele chinezesti atat de mici ? Raspunsul este simplu, nu contin taxe vamale sau TVA si daca te vei bucura ca ai prins o oferta foarte buna trebuie sa ai pregatiti in portofel alti cativa lei pentru momentul cand coletul iti este livrat.
Cum functioneaza lucrurile dupa ce ai facut comanda pe un magazin online din China ? Inainte sa finalizezi o comanda trebuie sa stii ca magazinele chinezesti nu accepta plata la livrare, deci vei plati in avans prin intermediul unui card bancar.
Daca datele legate de livrare nu iti sunt explicate pe indelete, trebuie sa sti ca livrarea unui produs este gratuita pentru aproape toate comenzile. Este bine insa sa stii ca in functie de valoare unele produse primesc un cod de urmarire (tracking) automat iar altele nu, dar poti plati sa le urmaresti si pe acestea. Timpul de livrare dureaza mai mult in Romania decat livrarea in sine din China pana in Romania.
Spre exemplu, in cazul meu un colet a facut 4 zile din China in Olanda si apoi alte 4 pana in Romania. Timp de 31 de zile acesta a stat in vama si a fost procesat abia dupa 31 de zile, data la care a intrat in baza de date a Postei Romane. In toata aceasta perioada nu aveti cum sa verificati statusul comenzii dupa codul de urmarire. De la momentul intrarii in baza de date si pana cand primesti avizul de ridicare poate dura cam 5 zile.
Nu va chinuiti sa trimiteti tichete de suport pe site-ul Postei Romane pentru ca nu vi le proceseaza nimeni. In mod amuzant, am primit un raspuns despre procedura de livrare abia dupa ce am primit coletul, cu scuzele legate de numarul prea mare de solicitari.
Per total insa timpul de livrare al unui colet in Romania poate fi de aproximativ 45 de zile de la data trimiterii lui, sau undeva la 30 de zile lucratoare. De retinut ca perioada de asteptare poate fi mai mica sau mai mare. In orice caz, daca au trecut mai mult de 30 de zile lucratoare luati legatura cu magazinul online si cereti verificarea statusului coletului. Daca primiti un cod de tracking il puteti verifica pe site-ul Postei Romane, iar daca nu e in sistem aveti la dispozitie site-ul https://ro.trackitonline.ru/
In functie de valoarea coletului vei primi coletul la oficiul postal de care aparti sau va trebui sa te prezinti la oficiul vamal unde va trebui sa declari catre ANAF vloarea coletului.
Daca ai ajuns la oficiul vamal trebuie sa te inarmezi cu rabdare si sa stii ca, cel mai probabil, vei mai scoate niste bani din buzunar. In cazul meu, toti cei prezenti in ziua ridicarii coletului in oficiul vamal au avut de platit TVA. Pentru a verifica ca datele declarate sunt reale, agentii fiscului iti cer sa ai la tine o foaie printata cu confirmarea primirii comenzii si a plati.
Cu alte cuvinte nu vei putea sa declari o valoare mai mica si nici nu merge sa duci cu zaharelul daca cumva te gandesti ca documentul tip Invoice in care cei de la Gearbest, sa zicem, declara ca valoarea declarata este de 20 dolari. Ofiterul vamal te pune printre altele sa deschizi si coletul si are destula experienta sa stie daca minti sau nu.
Ce ai de platit daca esti chemat la oficiul vamal ?
In cazul platii TVA-ului coletele cu valoare sub 10 euro, sunt scutite atat de TVA cat si de taxe vamale. Iar pentru cele cu valoare intre 10 euro si 150 euro se plateste TVA, adica 19% din valoarea coletului.
Pentru coletele la care se cere plata TVA-ului se cere si copie dupa comanda, print screen din aplicatie, sau comanda sau factura printata.
Valoare Produs | Taxe vamale datorate |
Mai mica de 10 euro (cadouri, bunuri necomerciale persoane fizice) | – TVA – 0% – Taxe vamale – 0% |
Intre 10.01 Euro si 150 Euro | – TVA – 19 % – Taxe vamale – 0% |
Peste 150 Euro | – TVA – 19% – Taxa Vamala din Tariful Vamal Comun (taxa vamala forfetara 2.5% pentru cadouri, bunuri necomerciale intre persoane fizice mai mic sau egal cu 700 de Euro) |
* Nota: Valoarea taxelor vamale si pentru TVA este supusa unor modificari legislative ce pot surveni in viitor
Asadar daca ai comandat un telefon in valoare de 100 euro, la ridicarea coletului o sa platesti 19% din valoarea comenzii adica 19 euro. Suma se incaseaza pe loc si agentul ANAF iti taie chitanta. Este foarte important sa pastrezi aceasta chitanta pentru ca magazinele chinezesti se ofera sa iti plateasca costurile vamale si iti cer o copie dupa aceasta chitanta. Pentru a recupera suma platita va trebui sa accesati sectiunea de suport a site-urilor de unde ati comandat.
Produsele care depasesc valoarea de 150 de euro sunt supuse de asemenea si unei taxe vamale. Ca fapt informativ, taxele vamale nu vor depasi niciodata 5%, acesta fiind procentul maxim care poate fi adaugat. Taxa vamala este calculata de agentul ANAF din punctul vamal. Atentie, punctul vamal este deschis in acelasi loc ca si oficiul postal vamal.
Ce trebuie sa fac ca sa nu platesc taxe vamale ?
Daca vreti sa cumparati din China, dar nu vreti sa platiti taxe vamale sau TVA, aveti la dispozitie doua variante,. Fie alegeti un produs pana in 10 euro, fie alegeti magazine cu depozite in Europa. Produsele care sunt livrate din Europa sunt scutite de taxe vamale si TVA, la fel ca si cele care nu depasesc 10 euro. De exemplu, daca vizitati Gearbest veti vedea ca exista mai multe optiuni cu privire la depozitul de unde se face livrarea si cel mai probabil veti vedea mici diferente de pret daca decideti sa comandati un produs aflat intr-un depozit din Europa.