Papa Francisc va participa la summitul liderilor Grupului celor Șapte (G7) din acest an pentru a discuta despre provocările pe care le ridică inteligența artificială (AI), a declarat premierul italian Giorgia Meloni.
Papa a avertizat în acest an împotriva pericolelor „perverse” ale IA și a reînnoit apelul la reglementări la nivel mondial pentru a o valorifica pentru binele comun.
Reuniunea G7 are loc în regiunea Puglia, în sudul Italiei, în perioada 13-15 iunie, și îi reunește pe liderii Statelor Unite, Germaniei, Marii Britanii, Franței, Italiei, Canadei și Japoniei, precum și câțiva invitați speciali.
„Este pentru prima dată în istorie când un suveran pontif va lua parte la lucrările unui G7”, a declarat Meloni într-un mesaj video.
Ea a precizat că acesta se va alătura unei sesiuni dedicate inteligenței artificiale, numind-o una dintre „cele mai mari provocări antropologice ale timpului nostru”.
„Sunt convinsă că prezența Sanctității Sale va aduce o contribuție decisivă la elaborarea unui cadru de reglementare etică și culturală pentru Inteligența Artificială”, a spus Meloni.
Italia, care deține în prezent președinția rotativă a G7, a aprobat un proiect de lege care vizează stabilirea unor reguli de bază pentru utilizarea inteligenței artificiale, alocarea de investiții în acest sector și stabilirea de sancțiuni pentru infracțiunile legate de inteligența artificială.
„(Este) o tehnologie care poate genera mari oportunități, dar care aduce și riscuri enorme, precum și care afectează în mod inevitabil echilibrele globale”, a declarat vineri Meloni, adăugând că IA trebuie să fie „atât centrată pe om, cât și controlată de om”.
Papa Francisc a vorbit în ianuarie despre temerile și speranțele sale legate de IA.
Deși a îndemnat oamenii să „lase temporar deoparte previziunile catastrofale și efectele lor anestezice” cu privire la lucrurile noi, mesajul său de trei pagini a fost în cea mai mare parte cumplit, avertizând asupra „poluării cognitive” care poate distorsiona realitatea, promova narațiuni false și închide oamenii în camere de ecou ideologice.
Cu o lună mai devreme, el a cerut un tratat internațional obligatoriu din punct de vedere juridic pentru a reglementa IA, afirmând că nu trebuie să se permită algoritmilor să înlocuiască valorile umane și avertizând asupra unei „dictaturi tehnologice” care amenință existența umană.