Cercetatorul roman Dorin Comaniciu premiat cu titlul Honoris Causa de Universitatea Titu Maiorescu

Now Reading
Cercetatorul roman Dorin Comaniciu premiat cu titlul Honoris Causa de Universitatea Titu Maiorescu


Dorin Comaniciu este un nume puțin menționat în presa din România, în ciuda succeselor obținute la nivel internațional. Cercetătorul de renume mondial Dorin Comaniciu este vicepreședinte al Medical Imaging Technologies, Siemens Healthcare.

În cadrul companei Siemens, domnul doctor Comaniciu răspunde de folosirea tehnicii de ultimă generație în imagistica medicală realizată cu ajutorul a peste 200 de cercetători din departamentele aflate în Statele Unite, Europa și Asia.

După obținerea titlului de doctor Dorin Comaniciu s-a specializat în Statele Unite la universitățile Rutgers și Pennsylvania. În prezent cercetătorul Dorin Comaniciu este cunoscut pentru realizări revoluționare în domeniul imagisticii medicale: cercetări de pionierat în domeniul camerelor video 3D care capturează cu precizie parametrii anatomici, contribuții la peste 40 de produse în imagistica medicală cardiovasculară, inventator al unei metode matematice de analiză a imaginilor care i-a adus nu mai puțin de 20.000 de citări în literatura de specialitate, 222 de patente în Statele Unite și 483 de patente la nivel internațional.

Dorin Comaniciu este vicepreședinte la Siemens Healthineers, având responsabilitatea globală pentru tehnologiile medicale de imagistică. Echipa sa este specializată în utilizarea colecțiilor mari de date pentru a construi aplicații de inteligență artificială pentru asistență medicală. Contribuțiile sale științifice la imagistica medicală și inteligența mașinilor, traduse în mai multe produse clinice, s-au axat pe îmbunătățirea calității îngrijirii, în special în domeniul diagnosticării imaginilor, al terapiei ghidate prin imagini și al medicinii personalizate.


Un inovator de top al Siemens, Dr. Comaniciu este un membru al IEEE, ACM, Image Image Computing și Computer Assisted Intervention Society și Institutul American pentru Inginerie Medicală și Biologică.

Aplicația 3D Transesophageal Echo pentru evaluarea valvelor inimii, cercetată de echipa sa, a fost numită un produs de vârf pentru tehnologia de vârf în cadrul premiilor 2015 R & D 100, în timp ce aplicația Tomografie computerizată pentru evaluarea coloanei vertebrale a primit aceeași onoare în 2014. În plus, analiza automată 3D a ventriculului stâng și cuantificarea fluxului de culoare 3D Doppler au fost nominalizate pentru premiul Young Investigator’s Award din 2010 al Colegiului American de Cardiologie și al Societății Americane de Ecocardiografie. În plus, tehnologia de implantare a valvei aortice a primit Premiul de Inovare 2010 al Asociației Europene pentru Chirurgie Cardio-Toracică.

Activitatea echipei sale privind senzația comprimată a câștigat Challenge 2014 privind reconstrucția sub-nyquist a Societății Internaționale de Rezonanță Magnetică în Medicină, permițând imagistica MR de până la zece ori mai rapid fără a compromite calitatea imaginii. Prima aplicație a acestei tehnologii, Compression Sensing Cardiac Cine, permite diagnosticarea RMN a pacienților cu aritmie sau a celor cu probleme respiratorii. A primit premiul 2017 R & D 100.

Cel mai recent, echipa sa a contribuit la primul sistem de poziționare a pacienților, alimentat de inteligența artificială. O cameră 3D captează forma, poziția și înălțimea pacientului în 3D, asigurând poziția corectă a isocenterului, modularea dozei corecte și imaginile CT consecvente.

Comaniciu a fost prezentat în cartea inovativă Minds și a oferit mai multe comentarii. Absolvent al Facultății de Inginerie din cadrul Universității Rutgers, a primit Premiul Siemens Inventor al Anului 2004, premiul IEEE Longuet-Higgins pentru “contribuții fundamentale la viziunea pe calculator” și premiile 2011, 2013 și 2015 Thomas Alva Edison pentru brevete pe modelarea inimii 3D, detectarea obiectului anatomic și terapia cu valve personalizate. A fost directorul științific al proiectului european Health-e-Child, care a fost acordat Marelui Premiu al Societății Informaționale din 2008.

Comaniciu este listat pe lista Wikipedia a inventatorilor prolifici, care deține 260 de brevete și 500 de cereri de brevet în domeniul inteligenței mașinilor, imagisticilor medicale și viziunii pe calculator. El a co-autorat mai mult de 300 de publicații recenzate de colegi, inclusiv cele mai bune lucrări din CVPR și MICCAI, și a co-scris cartea 2014 Marginal Space Learning pentru analiza imaginilor medicale. Publicațiile sale au 39.000 de citate conform Google Scholar. Acesta a introdus metode robuste de analiză și urmărire a imaginii, pe baza procedurii iterative Mean Shift.

Joi, 10 mai 2018, Universitatea Titu Maiorescu îi va decerna titlul de Doctor Honoris Causa ca o recunoaștere academică a acestor merite deosebite în domeniul cercetării științifice cu aplicații de o inestimabilă valoare în domeniul sănătății. De asemenea, domnul profesor a avut amabilitatea de a răspunde cu generozitate invitației de a susține la Facultatea de Informatică a Universității Titu Maiorescu prelegeri cu privire la folosirea tehnologiei de ultimă generație în domeniul medical.

Cu ocazia decernării titlului, domnul doctor Dorin Comaniciu va face o prezentare intitulată ”Inteligența artificială în imagistică medicală și medicină”

Vineri, 11 mai 2018, interval orar 10.00-12.00, domnul doctor Dorin Comaniciu va susține o prelegere cu titlul ”Inteligența artificială pentru medicină” în sala M 112 în fața cadrelor didactice și a studenților de la Facultățile de Informatică și Medicină


Aboneaza-te la noutati:
 
   

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa fi la curent cu cele mai recente noutati din lumea IT seteaza sa primesti actualizarile noastre in newsfeed-ul tau de Facebook. Daca ai dat deja LIKE paginii noastre de Facebook, nu uita sa selectezi optiunea 'Vezi mai intai' din sectiunea 'Urmareste'.


Cum ti s-a parut ?
Il ador
0%
Imi place
0%
Il vreau
0%
L-am avut
0%
Il urasc
0%
Interesant
0%
About The Author
IT MANIA