Coreea de Sud va găzdui cel de-al doilea summit global privind siguranța IA (inteligență artificială) pe 21-22 mai, la șase luni după ce Marea Britanie a organizat evenimentul inaugural la Bletchley Park.
Într-o declarație publicată vineri, oficialii guvernamentali au declarat că evenimentul se va baza pe „Declarația de la Bletchley”, un acord între țări – inclusiv SUA și China – pentru a coopera în ceea ce privește siguranța IA.
Când OpenAI, susținută de Microsoft a lansat ChatGPT la sfârșitul anului 2022, mulți au fost impresionați, în timp ce unii s-au alarmat.
Fostul cercetător Google și „nașul inteligenței artificiale” Geoffrey Hinton a declarat că tehnologia reprezintă o amenințare mai urgentă pentru lume decât schimbările climatice. Elon Musk a cerut o pauză imediată în dezvoltarea unor astfel de sisteme.
În luna noiembrie a anului trecut, Marea Britanie a găzduit primul Summit privind siguranța inteligenței artificiale, care a reunit lideri mondiali, moguli ai tehnologiei și academicieni pentru a discuta despre cum să reglementeze cel mai bine această tehnologie în plină dezvoltare.
În urma evenimentului de două zile, peste 25 de reprezentanți guvernamentali au semnat o declarație comună prin care au convenit ca țările să colaboreze și să stabilească o abordare comună în materie de supraveghere.
Pentru a ține pasul cu tehnologia, s-a convenit ca viitoarele summituri să aibă loc la fiecare șase luni. Coreea de Sud va organiza un eveniment în mare parte virtual în luna mai, iar Franța va găzdui următorul summit în persoană mai târziu, în 2024.
„Summitul privind siguranța inteligenței artificiale, desfășurat anul trecut la Bletchley, a marcat o etapă importantă în care guvernul, industria și mediul academic s-au reunit pentru a aborda riscurile potențiale ale inteligenței artificiale și sunt încântat că Republica Coreea preia ștafeta de la Marea Britanie”, a declarat Lee Jong-Ho, de la Ministerul sud-coreean al științei și tehnologiei informației și comunicațiilor.
„Inteligența artificială avansează într-un ritm fără precedent, care depășește așteptările noastre, și este esențial să se stabilească norme și o guvernanță globală pentru a valorifica astfel de inovații tehnologice în vederea creșterii bunăstării umanității.”