Facebook a avut multe zile și luni proaste, iar compania se confruntă în prezent cu o altă rușine publică chiar dacă Zuckerberg a încercat să ne distragă atenția cu lansarea noului nume al companiei sale Meta. Toată lumea vorbește despre Facebook Papers, și pentru a nu fi prea complicat, și să nu fii nevoit să-ți petreci zile din viață citindu-le, facem un rezumat al acestora.
Ce sunt Facebook Papers ?
Facebook Papers sunt un set de documente pe care fostul angajat Facebook, devenit denunțător, Frances Haugen, le-a obținut înainte de a părăsi compania. Ea a depus aceste documente Comisiei pentru Schimburile de Securitate (SEC) la începutul acestui an, iar acum sunt disponibile unui consorțiu de instituții de știri.
Cine este Frances Haugen și ce părere are despre Facebook ?
Haugen, în vârstă de 37 de ani, a fost manager de produs la Facebook și a făcut parte din grupul Civic Integrity, care a lucrat la riscurile pentru alegeri, inclusiv dezinformarea și conturile de tip bot. Ea a părăsit compania în mai, dar a strâns o mulțime de informații care se numesc acum Facebook Papers.
În interviul ei dat pentru emisiunea 60 Minutes, ea a spus: „Facebook din nou și din nou, a arătat că alege profitul în locul siguranței”.
Facebook Papers au dezvăluit o mulțime de informații despre ceea ce crede compania și cum se ocupă cu scăderea numărului de utilizatori, dezinformarea și propria sa imagine.
Mai jos sunt câteva dintre marile zone cu probleme pentru Facebook care au scandalizat autoritățile, parlamentarii și presa de specialitate.
Facebook Papers – adolescenții și sănătatea mintală
În ultimul deceniu, numărul utilizatorilor adolescenți de pe Facebook a scăzut constant. Potrivit unui raport de la Bloomberg, un studiu intern recent a arătat că timpul petrecut de adolescenți pe platformă a scăzut cu 16% de la an la an. Facebook este mai popular în rândul baby boomerilor în aceste zile.
Mai puțini adolescenți se înscriu pe Facebook iar acest lucru nu este surprinzător, având în vedere creșterea altor platforme precum TikTok.
Un raport al Wall Street Journal publicat în septembrie spunea că compania a ignorat impactul nociv al Instagram asupra adolescenților, în special în ceea ce privește stima de sine și imaginea corporală.
După aceste rapoarte, Nick Clegg, vicepreședintele Facebook pentru afaceri globale, a continuat să apere firma și a spus că lucrează la o serie de funcții noi – inclusiv un avertisment „de a lua o pauză” – pentru siguranța adolescenților.
Facebook Papers – nu a reușit să modereze conținutul instigator la ură în diferite țări
În timp ce baza Facebook se află în SUA, cea mai mare audiență se află în țări precum India și Brazilia. După cum a remarcat Casey Newton de la The Platformer, aceste țări sunt plasate în „nivelul zero”, ceea ce înseamnă că sunt o prioritate pentru grupul său civic format în 2019 pentru a monitoriza interferența electorală.
Dar asta nu garantează succesul. Un articol din New York Times a arătat că compania se luptă cu probleme precum discursul instigator la ură, dezinformarea și celebrarea violenței în India. Raportul a menționat că infestarea cu roboți și conturi false a avut un impact masiv asupra alegerilor naționale din 2019.
Raportul NYT spunea că, în mod șocant, 87% din bugetul companiei pentru combaterea dezinformării este alocat în SUA, în timp ce restul lumii trebuie să se descurce cu 13%. Acest lucru creează o criză masivă de resurse pentru monitorizarea țărilor care comunică în alte limbi decât engleza.
În țări precum Myanmar, care au organizat alegerile naționale în noiembrie anul trecut, Facebook a implementat instrumente pentru a lupta împotriva știrilor false, dar acestea au fost ineficiente. Situația din alte țări, care sunt clasificate la nivelul trei conform The Platformer, este mai îngrozitoare. În Etiopia, deși se știa că Facebook este folosit pentru violență, compania nu a făcut nimic pentru a o opri.
Algoritmul accidental al Facebook
În dezvăluirile sale, Haugen a spus că schimbarea algoritmului Facebook din 2018 a fost vinovată pentru incitarea la ură între utilizatorii săi. Când a fost lansat, Zuckerberg a spus că acest algoritm este făcut pentru a îndemna interacțiunile dintre prieteni și familie.
Cu toate acestea, această schimbare a avut efecte inverse, pe măsură ce fluxurile au devenit mai supăratoare, rezultând o toxicitate crescută și dezinformare.
Ca o modalitate de a combate eșecurile algoritmului și de a-și îmbunătăți imaginea, Facebook a început să crească vizibilitatea poveștilor pozitive despre sine. În plus, rețeaua de socializare a început să-l distanțeze pe Zuckerberg de subiecte controversate precum dezinformarea legată de vaccinare.
În 2018, compania a desfășurat chiar un experiment de dezactivare a algoritmului News Feed pentru anumite persoane. Acest lucru a dus la experiențe mai rele pentru mulți oameni, cu mai puțină implicare și mai multe reclame.
Facebook Papers – Angajații sunt nemulțumiți de direcția în care merge compania
Haugen este probabil unul dintre exemplele clare ale modului în care angajații Facebook nu sunt de acord cu modul în care funcționează rețeaua socială. În interviul ei, ea a spus că situația din firmă era substanțial mai rea decât „tot ce am văzut înainte”.
Un raport al Wall Street Journal a remarcat că firma a ignorat avertismentele angajaților despre paginile și grupurile conduse de cartelurile globale de droguri și traficanții de oameni.
„Suntem FB, nu un startup naiv. Cu resursele fără precedent pe care le avem, ar trebui să ne descurcăm mai bine”, a spus un angajat după revoltele Capitoliului din SUA din ianuarie, conform unui raport al Politico.
Povestea conține numeroase citate de la foști și actuali utilizatori de Facebook, care erau supărați de modul în care firma gestiona dezinformările în general.
Un raport de la Wired a reluat ceea ce unii foști angajați au spus înainte: compania se concentrează obsesiv pe implicare. De asemenea, a evidențiat faptul că echipele critice care se implică direct în dezinformare, cum ar fi echipa de politici de conținut, nu au puterea altor unități, cum ar fi echipa de politici publice, de a desfășura acțiuni rapide.
Facebook Papers – răspunsul lui Zuckerberg
În timp ce compania a fost de acord la începutul acestui an să-l țină pe regele Zuckerberg departe de problemele controversate, acest lucru este prea mare pentru a fi ignorat.
În ultimul apel trimestrial al Facebook privind veniturile, șeful companiei a abordat această problemă și a spus că mass-media este dezinformată despre firmă:
Critica de constructivă ne ajută să ne îmbunătățim, dar părerea mea este că vedem un efort coordonat de a folosi în mod selectiv documentele scurse pentru a picta o imagine falsă a companiei noastre.
Zuckerberg
Facebook Papers – ce fac autoritățile
Parlamentarii americani care investighează modul în care Facebook Inc. și alte platforme online modelează opiniile utilizatorilor asupra lumii iau în considerare noi reguli pentru programele de inteligență artificială acuzate de răspândirea conținutului rău intenționat.
Această împingere legislativă devine mai urgentă, ca urmare a dezvăluiri a mii de pagini de documente interne care dezvăluie modul în care angajații Facebook știau că algoritmii companiei care prioritizează creșterea și implicarea îi conduceau pe oameni la conținut mai divizabil și dăunător.