FIFA va introduce tehnologia de offside semi-automatizată (SAOT) pentru a îmbunătăți analizele de la Cupa Mondială din Qatar de anul acesta, folosind un sistem cu camere ce vor urmări membrele jucătorilor.
FIFA a declarat vineri că este gata să lanseze tehnologia de offside semi-automatizată (SAOT) care utilizează mai multe camere pentru a urmări mișcările jucătorilor plus un senzor în minge – și va afișa rapid imagini 3D pe ecranele stadionului la turneu pentru a ajuta fanii să înțeleagă chemarea arbitrului la marginea terenului pentru analize.
Este a treia Cupă Mondială la rând în care FIFA introduce noi tehnologii pentru a ajuta arbitrii.
Tehnologia liniei de poartă a fost gata pentru turneul din Brazilia din 2014, după o eroare notorie de arbitraj din 2010. În 2018, a fost lansată în Rusia tehnlogia VAR pentru a ajuta arbitrii să judece incidentele care au schimbat jocul.
Noul sistem de ofsaid promite decizii mai rapide și mai precise decât se iau în prezent cu sistemul Video Assistant Referee (VAR), chiar dacă Cupa Mondială 2018 a evitat greșelile majore la apelurile de offside.

De atunci, polemica a izbucnit în ligile europene, în special acolo unde oficialii VAR trag linii pe ecran asupra jucătorilor pentru apeluri marginale.
„Deși aceste instrumente sunt destul de precise, această precizie poate fi îmbunătățită”, a spus Pierluigi Collina, care conduce programul de arbitraj al FIFA și a lucrat la finala Cupei Mondiale din 2002 în era pre-tehnologiei.
Fiecare stadion din Qatar va avea 12 camere sub acoperiș sincronizate pentru a urmări 29 de puncte de date pe corpul fiecărui jucător de 50 de ori pe secundă. Datele sunt procesate cu inteligență artificială pentru a crea o linie de offside 3D care este alertată echipei de oficiali VAR.
Un senzor din mingea de meci urmărește accelerația acesteia și oferă un „punct de lovitură” mai precis – atunci când este jucată pasa decisivă – pentru a se alinia cu datele liniei de offside, a declarat directorul de inovație FIFA, Johannes Holzmüller, într-un briefing online.
Asigurarea că cel mai mare eveniment al fotbalului este o vitrină pentru progresul tehnologic – și evită erorile evidente care sunt în tradiția Cupei Mondiale – a fost un obiectiv FIFA de multă vreme.
Lovitura lui Frank Lampard din Anglia, care a depășit linia de poartă a Germaniei în 2010, dar nu a fost dată drept gol, a pus capăt aproape imediat opoziției președintelui de atunci, Sepp Blatter, de a oferi arbitrilor ajutoare tehnologice. Mai târziu, în aceeași zi, în Africa de Sud, un ofsaid în mod clar incorect ia permis lui Carlos Tevez să înscrie primul gol al Argentinei într-o victorie cu 3-1 în fața Mexicului în optimile de finală.
Efortul FIFA de a pregăti noua tehnologie de offside pentru Cupa Mondială a fost încetinit de pandemia COVID-19. Probele live în joc au avut loc la Cupa Arabă din Qatar în decembrie anul trecut, iar Cupa Mondială a Cluburilor FIFA a avut loc în februarie în Emiratele Arabe Unite.
În câteva secunde de la un posibil ofsaid, un membru specialist al echipei VAR poate verifica manual linia creată de date pentru atacatori și apărători și punctul de lovire al pasei, a spus Holzmüller. Îi revine înalt oficialului VAR să avertizeze arbitrul de meci cu privire la decizia corectă prin legătura audio. Acest lucru ar trebui să dureze de la 20 la 25 de secunde, comparativ cu o medie de 70 de secunde în prezent pentru un apel complex de offside.
„Uneori, durata verificărilor recenziilor este cu siguranță prea lungă. Pentru (oficialii VAR) timpul zboară, dar pentru restul – pentru antrenori, pentru jucători, pentru spectatori – este complet diferit.”
a spus Collina, recunoscând că întârzierile perturbă fluxul jocurilor.
Aceleași animații 3D ale apelurilor de offside pe care le vor folosi VAR ar trebui să fie apoi disponibile pentru radiodifuzori și afișate pe ecranele stadionului, probabil în timpul următoarei opriri în joc. Collina este entuziasmat de tehnologie, mai puțin de descrierea des folosită a „arbitrilor robot”.
„Înțeleg că uneori acest lucru este foarte bun pentru titluri, dar nu este cazul”,
a spus oficialul italian, apărând elementul uman cheie al luării deciziilor în fotbal.
Collina a fost de asemenea de acord că tehnologia îmbunătățită nu va pune capăt dragostei fotbalului pentru controverse și dezbaterea incidentelor cheie.
„Va mai fi loc de discuții”, a spus el.