O instanță de top din Uniunea Europeană a respins recursul gigantului Google privind o amendă de 2,4 miliarde de euro din partea autorităților de reglementare care au constatat că gigantul tehnologic a abuzat de acoperirea sa masivă online, oferind propriilor recomandări de cumpărături un avantaj ilegal în rezultatele căutării, anunță AP.
Comisia Europeană, principalul organ de control al concurenței din Uniunea Europeană, a pedepsit Google în 2017 pentru că a direcționat pe nedrept vizitatorii către propriul serviciu de cumpărături, Google Shopping, în detrimentul concurenților. Tribunalul UE a respins recursul Google împotriva acestei sancțiuni antitrust și a menținut amenda.
„Tribunalul hotărăște astfel că, în realitate, Google preferă propriul serviciu de cumpărături pentru comparație față de serviciile concurente, mai degrabă decât un rezultat mai bun față de un alt rezultat”, se arată într-un comunicat de presă.
Google a declarat că a făcut modificări în 2017 pentru a se conforma cu decizia Comisiei Europene.
„Abordarea noastră a funcționat cu succes de mai bine de trei ani, generând miliarde de clicuri pentru peste 700 de servicii de cumpărături comparative”,
Google
Amenda a făcut parte dintr-un efort al autorităților europene de reglementare de a reduce influența gigantului online pe continent. A fost urmată de alte două sancțiuni antitrust împotriva Google, în valoare totală de 8,25 miliarde de euro (9,5 miliarde de dolari), la care compania a facut, de asemenea, apel. Amenzile reprezintă o sumă mică pentru compania-mamă a Google, Alphabet Inc., care a câștigat anul trecut venituri de 182 de miliarde de dolari.
Sancțiunile au fost printre primele în represiunea UE împotriva companiilor de tehnologie, care s-a extins pentru a include alți giganți digitali din Silicon Valley. Comisia a lansat anul acesta noi investigații antitrust pentru a stabili dacă Google și Facebook elimină concurența pe piețele de publicitate digitală și anunțuri. De asemenea, investighează Apple din cauza plăților și Amazon din cauza îngrijorărilor că concurează în mod nedrept cu comercianții independenți de pe platforma sa cu propriile sale produse.
Între timp, UE elaborează, de asemenea, noi reguli digitale pentru a controla serviciile online, făcând companiile mai responsabile pentru bunurile ilegale și conținutul dăunător găsit pe platformele lor, cu amenințarea cu amenzi în valoare de până la 10% din veniturile anuale globale.
Hotărârea de miercuri poate fi în continuare atacată la Curtea Europeană de Justiție, cea mai înaltă instanță a blocului comunitar, dar numai pe chestiuni de drept, nu de fapte. Google nu a decis dacă va face acest lucru, spunând că va analiza îndeaproape decizia.
Cazul a început după ce Comisia Europeană a primit o plângere în 2009. A continuat, deoarece încercările eșuate de a negocia o înțelegere au întârziat decizia finală, atrăgând critici că comisia nu a acționat suficient de rapid pentru a împiedica Google să acapareze piețele online.
Este ceva ce Comisia Europeană încearcă să abordeze cu noile sale reguli digitale, care urmăresc să prevină comportamentul rău, mai degrabă decât să pedepsească acțiunile trecute, așa cum a făcut anterior. De asemenea, a început să folosească „măsuri provizorii” ca o modalitate rapidă de a opri comportamentul anticoncurențial în timp ce investigațiile sunt efectuate.
Comisia a salutat noua decizie a instanței.
„Hotărârea de astăzi transmite un mesaj clar că comportamentul Google a fost ilegal și oferă claritatea juridică necesară pentru piață”, a declarat purtătorul de cuvânt, Arianna Podesta, într-o conferință de presă la Bruxelles.