Google Chrome este un navigator web de tip open source dezvoltat de compania Google. Este cel mai utilizat browser la momentul actual, având o cotă de piață de aproximativ 44% din totalul utilizatorilor de internet. Numele navigatorului este derivat de la interfața grafică. Chromium este numele proiectului de sursă liberă, iar Chrome numele produsului care a apărut sub licența BSD.
Prima versiune pentru sistemele de operare Microsoft Windows a apărut pe 2 septembrie 2008 în 43 de limbi. Versiunile pentru sistemele de operare Mac OS X și Linux sunt în stadiu alpha.
Motivul principal care a dus la crearea lui Google Chrome a fost îmbunătățirea securității, vitezei de acces și stabilității comparativ cu navigatoarele web existente. De asemenea au fost efectuate modificări la interfața utilizatorului. Chrome a fost asamblat din 25 de biblioteci de coduri de la Google și de la alte terțe părți cum ar fi Netscape.
Google Chrome își actualizează periodic bazele de protecție pentru două liste negre: una împotriva înșelătoriei (en: „phishing“) și alta împotriva malware-ului, prin urmare utilizatorii sunt avertizați atunci când ei fac o încercare de a vizita un site dăunător. Acest serviciu este, de asemenea, pus la dispoziție pentru utilizare de către alte persoane prin intermediul unui API public gratuit numit „Google Safe Browsing API“. În procesul de mentenanță a acestor liste negre, Google avertizează utilizatorii la accesarea site-urile enumerate care ar putea să nu fie conștienți de prezența programelor dăunătoare.
Viteză
Chrome este conceput pentru a fi rapid. Porneşte rapid de pe desktop, încarcă paginile web instantaneu şi rulează rapid aplicaţii web complexe.
Simplitate
Fereastra browserului Google Chrome este optimizată şi simplă. De exemplu, puteţi să căutaţi şi să navigaţi din aceeaşi casetă şi să aranjaţi filele oricum doriţi, cu rapiditate şi uşurinţă.
Securitate
Google Chrome este conceput pentru a vă oferi mai multă siguranţă atunci când navigaţi pe web: oferă protecţie integrată împotriva phishingului şi a programelor malware, se actualizează automat, astfel încât să beneficiaţi în permanenţă de cele mai recente actualizări de securitate şi multe altele.
Confidenţialitate
Browserul Google Chrome a fost proiectat nu numai pentru a fi mai rapid, ci şi pentru a vă oferi control asupra propriilor informaţii private şi pentru a proteja informaţiile pe care le distribuiţi atunci când sunteţi online.
Personalizarea
Aveţi la dispoziţie o multitudine de modalităţi prin care puteţi personaliza browserul Chrome după cum doriţi. Este simplu să ajustaţi setările şi să adăugaţi aplicaţii, extensii şi teme din Magazinul web Chrome.
Conectarea
Prin conectarea la Chrome, marcajele, istoricul şi alte setări din browserul dvs. apar pe toate computerele pe care le utilizaţi. De asemenea, vă conectaţi automat la toate serviciile Google preferate.