Google, detinut de compania Alphabet Inc, a declarat vineri că își va bloca motorul de căutare în Australia dacă guvernul va continua cu un nou proiect de lege care să-l oblige Google și pe Facebook Inc să plătească companiilor media pentru dreptul de a utiliza conținutul lor.
Gigantul de căutări a avertizat că cei 19 milioane de utilizatori australieni ai săi se vor confrunta cu căutări degradate și experiențe YouTube neplăcute dacă noul cod ar fi pus în aplicare.
Australia este pe cale să adopte legi care ar face ca giganții tehnologiei să negocieze plăți cu editorii și radiodifuzorii locali pentru conținutul inclus în rezultatele căutării sau în fluxurile de știri. Dacă nu pot încheia un acord, un arbitru numit de guvern va decide prețul.
„Împreună cu riscul financiar și operațional imposibil de gestionat dacă această versiune a Codului ar deveni lege, nu vom avea altă alegere decât să oprim punerea la dispoziție a Căutării Google în Australia”, a declarat Mel Silva, director general pentru Australia și Noua Zeelandă.
Comentariile Google au atras o mustrare aspră din partea primului ministru australian Scott Morrison, care a spus că țara își stabilește regulile pentru „lucrurile pe care le puteți face în Australia”.
„Oamenii care doresc să lucreze cu asta în Australia, sunt foarte bineveniți. Dar nu răspundem la amenințări ”, a declarat Morrison reporterilor.
Google a numit codul prea extins și a spus că fără revizuiri, oferirea chiar și a unui instrument de căutare limitat ar fi prea riscant. Compania nu dezvăluie vânzările din Australia, însă reclamele din rețeaua de căutare sunt cel mai important contribuitor la venituri și profituri la nivel global.
În această săptămână, guvernul Statelor Unite a cerut Australiei să renunțe la legile propuse, care au un sprijin politic larg și a sugerat că Australia ar trebui să urmeze un cod voluntar.
Australia a anunțat legislația luna trecută, după ce o investigație a constatat că Google și gigantul social media Facebook dețineau prea multă putere de piață în industria mass-media, situație despre care a spus că reprezintă o amenințare potențială pentru o democrație care funcționează bine.