Deși Samsung a trecut recent înaintea Apple în ceea ce privește livrările globale de smartphone-uri, un domeniu în care Cupertino domină este piața telefoanelor recondiționate. Aproximativ jumătate din telefoanele recondiționate vândute la nivel global anul trecut au fost iPhone-uri, marcând o creștere de 16% față de anul trecut.
Potrivit datelor Counterpoint Research, criza economică globală a dus la creșterea cererii de smartphone-uri mai ieftine și recondiționate cu 5% anul trecut, India (+19%) și America Latină (+18%) conducând tendința. În timp ce vânzările de telefoane recondiționate au crescut în 2022, livrările de dispozitive noi au scăzut cu -11,3%.
Cifra globală a vânzărilor de recondiționări ar fi fost și mai mare dacă nu ar fi fost scăderea de -17% a vânzărilor în China, din cauza creșterii cazurilor de Covid-19 și a politicilor extreme de Covid-Zero ale țării, care au afectat afacerile și cererea.

Samsung ar fi depășit Apple când vine vorba de livrările globale de smartphone-uri, dar iPhone-urile au dominat pe piața de telefoane recondiționate anul trecut. Volumele lor globale au crescut cu 16% față de anul trecut, ducând cota de piață a Apple la 49%. Samsung, între timp, a văzut cota sa scăzând de la 28% la 26%. Ca atare, a existat o ușoară schimbare a consumatorilor de Android către iOS în 2022, o tendință despre care Counterpoint crede că va continua.
Cererea crescută de modele de iPhone recondiționate afectează vânzările de telefoane noi și veniturile din servicii Apple pe multe piețe. Dar popularitatea iPhone-urilor recondiționate înseamnă că oamenii le cumpără chiar și în locuri unde variantele noi sunt greu de găsit.
Majoritatea consumatorilor care cumpără smartphone-uri recondiționate au optat pentru modele emblematice sau premium, împingând prețurile medii de vânzare pentru piața secundară.

Este interesant de observat că trecerea la 5G se face simțită și pe piața de telefoane recondiționate, telefoanele compatibile cu 5G reprezentând 13% din vânzările globale de modele recondiționate anul trecut.
Apple vinde iPhone-uri recondiționate prin intermediul magazinului său online cu câteva sute de dolari mai puțin decât prețul lor obișnuit. Compania oferă aceeași garanție de un an care vine cu telefoanele noi, toate manualele și accesoriile, o baterie nouă, o carcasă exterioară nouă și, dacă este necesar, piese nou înlocuite. Samsung vinde și ea modele de telefoane recondiționate online.
Un element care îi descurajează pe oameni să cumpere telefoane recondiționate este teama că ar putea avea o defecțiune nediagnosticată, dar nivelurile de încredere sunt în creștere. Odată cu noile modele care devin mai scumpe, cu nivelurile de schimb mai ridicate decât oricând și cu oamenii precauți să facă achiziții mari în climatul economic actual, se așteaptă ca piața de produse recondiționate să continue să crească. Singurul lucru care încetinește tendința este faptul că oamenii tind să își păstreze noile telefoane pentru mai mult timp, fără să dorească să cheltuiască încă 1.000 de dolari pe cel mai recent upgrade.