Sisteme de calcul
Un calculator este un dispozitiv electronic de calcul pentru prelucrarea datelor. Un astfel de dispozitiv rezolvă probleme într-un timp scurt și cu cheltuieli minime față de alte moduri de rezolvare a acestora.
Există mai multe tipuri de calculatoare în funcţie de diferite criterii de clasificare:
- a) după performanţe, eficienţă, costuri:
- supercalculatoare – calculatoare cu o capacitate de calcul foarte mare. Acestea sunt folosite în domenii unde acest lucru este necesar – cercetări în domeniul militar, cercetarea mediului, simularea unor procese altfel extrem de costisitoare etc.
- mainframe – calculatoare principale sau calculatoare mari. Acestea se utilizează în special pentru administrarea colecțiilor de date, ca de exemplu în bănci sau în societățile de asigurări. Datele sunt introduse în acest calculator prin intermediul unor terminale neinteligente. Aceste terminale neinteligente sunt practic calculatoare cu putere de calcul redusă. Fără calculatorul mare, aceste terminale neinteligente nu pot fi folosite.
- calculator personal (PC – Personal Computer) – un calculator independent, capabil să lucreze singur. Acesta dispune de o putere de calcul proprie, preia date, le prelucrează și le memorează.
Există mai multe tipuri constructive de PC-uri:
- desktop – monitorul este așezat pe o carcasă mică și compactă
- tower – model cu carcasă înaltă. Monitorul se așează lângă carcasă. Cu cât carcasa este mai înaltă, cu atât există spațiu pentru extinderea sistemului
- laptop (notebook) – calculator mobil cu greutatea de 2 până la 5 kg; posedă sursă independentă de alimentare (acumulatori)
- minilaptop (netbook) – calculator mobil cu dimensiuni reduse şi performanţe reduse în comparaţie cu laptopurile
- palmtop (handheld) – calculatoare de dimensiuni reduse (dimensiunea unei palme) – locul lor este luat în prezent de sisteme mobile de mici dimensiuni;
- stație de lucru (workstation) – un calculator independent cu capacitate de calcul proprie care este legat printr-o rețea la un calculator central (Server). Acest calculator central este responsabil pentru colecțiile de date și administrarea programelor. Stațiile de lucru sunt numite și terminale inteligente, pentru că, spre deosebire de cele neinteligente, dispun de o capacitate de calcul ridicată.În prezent se folosesc ca stații de lucru PC-uri. Deci, din punct de vedere fizic, diferența dintre un workstation și un PC este în prezent dictată de modul de folosire al acestuia – în retea sau nu.
- home computer – un calculator simplu și ieftin, destinat în special jocurilor. Acestea nu dispun de un monitor propriu, și sunt legate direct la un televizor. Ele sunt pe cale de dispariție, locul lor fiind preluat de consolele de jocuri (Playstation, Dreamcast, Sega etc.).
- sisteme mobile de mici dimensiuni – oferă performanțe reduse, viteze de lucru mici, memorie internă puțină – suficient pentru aplicații mobile ca de exemplu telefoane mobile inteligente, PDA (Personal Digital Assistant), PNA (Personal Navigation Assistant), PND (Personal Navigation Device, Portable Navigation Device)
- sisteme de calcul înglobate (embedded computers): este un singur circuit intregrat cu toate caracteristicile unui calculator (RAM, ROM, procesor etc.). Se mai numesc mico-controllere şi de regulă echipează telefoane, televizoare, mașini de spălat, autovehicule, etc.
b) după densitatea componentelor:
– SSI (Small Scale Integration)- câțiva tranzistori;
– MSI (Medium Scale Integration) – sute de tranzistori;
– LSI (Large Scale Integration) – zeci de mii de tranzistori;
– VLSI (Very Large Scale Integration) – sute de mii de tranzistori până la miliarde în prezent.
c) după numărul de procesoare:
- cu 1 procesor;
- mai multe procesoare (paralelism minim – 2 procesoare);
- mai multe procesoare (paralelism – mai mult de 2 procesoare);
- mai multe procesoare (paralelism masiv).
d) după inteligență:
– calculatoarele inteligente – sunt o categorie de calculatoare care sunt capabile să implementeze abilități de “gândire” bazate pe acumularea de cunoștințe. De exemplu, există aşa numitele sisteme expert – sisteme care înglobeaza cunoştinţe şi experienţe umane şi care sunt capabile să rezolve probleme complexe într-un domeniu de activitate;
e) după toleranța la defecte:
- sisteme non-tolerante la defecte;
- sisteme parțial tolerante la defecte, cu degradarea performanțelor;
- sisteme complet-tolerante la defecte, unde nu se degradează peformanțele și unde mai mult de un procesor realizează același calcul (task).
Trebuie reţinut ca există și alte criterii de clasificare ale sistemelor de calcul.
CITESTE CONTINUAREA IN PAGINA URMATOARE: