Războiul modern din ziua de azi este și cibernetic iar conflictul din Ucraina ne demonstrează acest lucru in acest moment. Guvernul Ucrainei a solicitat ajutor voluntar de la hackerii țării pentru a ajuta la protejarea infrastructurii critice și pentru a efectua misiuni de spionaj cibernetic împotriva trupelor ruse, scrie Reuters.
Pe măsură ce forțele ruse atacau orașe din întreaga Ucraine, cererile de voluntari au început să apară pe forumurile hackerilor joi dimineață, deoarece mulți rezidenți au fugit din capitala Kiev.
„Comunitatea cibernetică ucraineană! Este timpul să ne implicăm în apărarea cibernetică a țării noastre”, se arată în postare, cerând hackerilor și experților în securitate cibernetică să trimită o cerere prin Google Docs, în care sunt enumerate specialitățile lor, cum ar fi dezvoltarea de malware și referințe profesionale.
Yegor Aushev, co-fondatorul unei companii de securitate cibernetică din Kiev, a declarat pentru Reuters că a scris postarea la solicitarea unui înalt oficial al Ministerului Apărării care l-a contactat joi. Firma lui Aushev Cyber Unit Technologies este cunoscută pentru colaborarea cu guvernul Ucrainei pentru apărarea infrastructurii critice.
O altă persoană direct implicată în efort a confirmat că cererea a venit din partea Ministerului Apărării, joi dimineață. Reprezentanții Ministerului Apărării din Ucraina nu au răspuns la o solicitare de comentarii. Un atașat al apărării la ambasada Ucrainei la Washington a declarat că „nu poate confirma sau infirma informațiile de pe canalele Telegram” .
Aushev a spus că voluntarii vor fi împărțiți în unități cibernetice defensive și ofensive. Unitatea defensivă ar fi folosită pentru a apăra infrastructura precum centralele electrice și sistemele de apă. Într-un atac cibernetic din 2015, atribuit pe scară largă hackerilor de stat din Rusia, 225.000 de ucraineni au pierdut acccesul la furnizarea energiei electrice.
Unitatea de voluntari ofensivi Aushev ar ajuta armata Ucrainei să desfășoare operațiuni de spionaj digital împotriva forțelor ruse invadatoare. „Avem o armată în țara noastră. Trebuie să știm ce fac”, a spus Aushev. „
În războiul din Ucraina pornit de Rusia, hackerii Anonymous au susținut că au distrus mai multe site-uri web ale guvernului rus și RT site-ul rețelei de televiziune controlată de stat. Colectivul de hackeri a făcut un anunț pe Twitter ieri, declarând că sunt angajați într-un „război cibernetic” împotriva guvernului rus.
Unele dintre site-urile web care au fost fie desființate de Anonymous, fie au fost încetinite includ cele ale guvernului rus, Kremlinului, Dumei și Ministerului Apărării.
În afară de Russia Today, colectivul de hackeri a lansat și atacuri distribuite de denial of service (DDoS) împotriva site-urilor web ale furnizorilor ruși de servicii de internet Com2Com, Relcom, Sovam Teleport și PTT-Teleport Moscow.
Diverse conturi anonime au folosit hashtag-urile #OpRussia și #OpKremlin pe Twitter, similar campaniei #OpISIS care a fost lansată în încercarea de a înlătura încercările de propagandă online ale organizației teroriste.
Cele mai multe dintre aceste site-uri web sunt din nou online și pot fi accesate fără probleme.
Atacurile cibernetice sunt unul dintre vectorii folosiți în războiul modern, care se poate dovedi a fi periculos și are potențialul de a distruge infrastructura industrială a unei țări. Într-adevăr, unul dintre conturile Anonymous amenințase că va face exact acest lucru Rusiei la începutul acestei luni.
Războiul cibernetic este explicat de Wikipedia drept utilizarea atacurilor digitale împotriva unui stat inamic, provocând un prejudiciu comparabil războiului real și/sau perturbând sistemele informatice vitale. Există o dezbatere semnificativă între experți cu privire la definiția războiului cibernetic și chiar dacă așa ceva există. O părere este că termenul „război cibernetic” este o denumire greșită, deoarece nicio acțiune cibernetică ofensivă până în prezent nu ar putea fi descrisă drept război. O viziune alternativă este că „războiul cibernetic” este o etichetă potrivită pentru atacurile cibernetice care provoacă daune fizice oamenilor și obiectelor din lumea reală.
Deși există dezbateri cu privire la modul de definire și utilizare a „războiului cibernetic” ca termen, multe țări, inclusiv Statele Unite, Regatul Unit, Rusia, China, Israel, Iran și Coreea de Nord au capacități cibernetice active pentru operațiuni ofensive și defensive. Pe măsură ce statele explorează utilizarea operațiunilor cibernetice și combină capacitățile, probabilitatea confruntării fizice și a violenței ca urmare a unei operațiuni cibernetice sau ca o parte a acesteia crește. Cu toate acestea, este puțin probabil să se îndeplinească amploarea și natura prelungită a războiului, astfel că ambiguitatea rămâne.