DevTalks, cea mai amplă conferință IT&C din România, are loc săptămâna aceasta în București, la Romexpo. La ediția aniversară cu numărul #10, ce are loc pe 21 și 22 iunie la Romexpo, Pavilion B1, sunt așteptați peste 3500 de developeri și profesioniști IT. Pentru că este un eveniment dedicat unui domeniu din ce mai important pentru economia de la noi, am vorbit cu Dragoș Gheban de la Catalyst Solutions despre evoluția evenimentului pe piața muncii și impactul său în comunitățile IT din România.
Manager Partner la Catalyst Solutions, Dragoș are peste 17 ani de experiență în Resurse Umane, Employer Branding și Recruiting Marketing. Pe parcursul carierei sale, a lucrat cu multe companii locale și multinaționale din industrii, precum: telecomunicații și tehnologie, FMCG, consultanță, domeniul bancar, retail și BPO. Are un overview excelent asupra dinamicii business-urilor pe piața muncii actuală din România și abilitatea de a aduce soluții potrivite brandului de angajator și nevoilor fiecărei companii.
„Sunt concentrat pe construirea unor evenimente Tech solide, pe dezvoltarea brandurilor de succes și pe schimbul de idei valoroase. Fie că e vorba despre creșterea conexiunilor profesionale la DevTalks Romania sau de expansiunea comunității IT&C prin evenimentele noastre Tech, îmi place provocarea de a porni de la ceva nou și de a căuta strategiile potrivite.”, spune Dragoș Gheban.
Să mai spunem că cei de la Catalyst Solutions sunt o companie de consultanță cu 17 ani de experiență în recrutare, atragere de talente și branding de angajator. Compania organizează proiecte pentru orice companie care are un interes in recrutarea angajaților cu potențial ridicat, construirea și rafinarea strategiilor de branding de angajator sau investiția în creșterea gradului de conștientizare a brandului. Pe lista lor de proiecte se află o listă generoasă de evenimente cu impact major în domeniul HR dar și pentru comunitatea IT. Angajatori de TOP – Cel mai mare târg de carieră din România organizat de două ori pe an la nivel național, platforma de locuri de muncă și recrutare Hipo, DevTalks – cea mai mare conferință de tehnologie dedicată profesioniștilor IT, DevHacks, DevCon, DevAfterwork, Top Talents Romania sunt unele din cele mai importante ale Catalyst Solutions.
Cât de importantă este piața forței de muncă din IT pentru România ?
În prezent, cel puțin 1 din 3 locuri de muncă deschise pe platformele de joburi, inclusiv de pe Hipo, sunt din industria IT. Cred că rezultatul acesta vorbește de la sine despre oportunitățile disponibile in industria IT&C pe piața forței de muncă din România. Mai mult decât atât, potrivit unui studiu ANIS, industria IT la nivel național produce 7% din PIB și depășește valoarea de 9 milioane de Euro.
Industria IT&C oferă o gamă largă de opțiuni pentru cei care au un background academic în domeniu. Vorbim despre Business Analysts, Data Architect, QA Engineer, Java Developer, Product Managers, specialiști în Cybersecurity și în multe alte ramuri ale industriei. Cu atât mai mult, piața forței de muncă in industria IT se dezvoltă constant, iar numărul de oportunități crește simultan.
Ați observat în rândul tinerilor din ziua de azi o orientare spre locuri de muncă din industria IT?
IT&C a devenit și continuă să devină o industrie tot mai atractivă pentru tineri. Din studiul Cei mai doriți angajatori în 2023, realizat de echipa Catalyst Solutions, în top 100 companii pentru care candidații si-ar dori să lucreze, peste jumătate sunt, fie din industria IT&C, fie activează în alte industrii și au centre IT&C în România.
Tinerii caută acele joburi în care au șansa să lucreze pentru pasiunile lor, iar pentru mulți, gamingul este printre primele hobby-uri. Există arii din sectorul IT&C care se intersectează cu pasiunile lor și nu necesită studii universitare de programe, precum Game Testing, Associate Quality Design, joburi UI/UX sau Front End. Pentru ale poziții, precum Java Developer, tinerii au nevoie de o pregătire academică pentru a fi acceptați de angajatori și pentru a face față provocărilor care pot să apară în lista responsabilităților.
Credeți ca universitățile din România le oferă studenților oportunități de a obține calificările de care ar avea nevoie pentru ca
aceștia să ajungă să lucreze la o companie din domeniul IT?
Atât universitățile, cât și academiile private le oferă tinerilor și nu numai șansa de a deveni calificați în domeniul IT. Principala problemă este, însă, dezechilibrul dintre oferta generoasă de oportunități pe piața muncii a angajatorilor și numărul candidaților. În continuare, ne confruntăm cu o criză a forței de muncă. Pozițiile deschise din industria IT în România sunt parțial acoperite la momentul actual, chiar și cu accesul la informație prin universități și academii private specializate în domeniu.

Cât de important este pentru un proaspăt licențiat într-un domeniu IT să își continue munca de dezvoltare sau de perfecționare ? Ce sfaturi aveți pentru cei care vor să își dezvolte abilitățile sau vor să încerce ceva nou?
Având în vedere că în industria IT apar adesea schimbări și inovații, un proaspăt licențiat are nevoie să rămână la curent cu ultimele tendințe și să învețe constant. Acesta este și unul dintre motivele pentru care am creat DevTalks Romania, cea mai mare conferință dedicată profesioniștilor IT din România, organizată de Catalyst Solutions.
De 10 ani, evenimentul reunește developeri și profesioniști IT care activează pe piața forței de muncă din Romania. Evenimentul are un impact major în Industria IT din România și ne bucurăm de încrederea unei comunități de peste 3500 developeri experimentați.
Ediția din acest an DevTalks România va avea loc pe 21-22 iunie, la Romexpo, Pavilion B1. Cei prezenți vor putea participa la sesiuni susținute de peste 110 speakeri locali și internaționali care vor urca pe cele 14 scene. În plus, participanții la DevTalks vor avea acces la o zonă expozițională care se va transforma într-un cadru vibrant de schimb de idei cu peste 50 de parteneri de top din Industria Tech.
În cadrul ediției cu numărul 10 vor fi lansate 4 zone noi cu un impact puternic în comunitate: Grow your Idea (zonă dedicată start-up-urilor sau ideilor care pot avea impact in piața tech), Diversity Area (abordează subiectele de discuție de la ora actuală, pornind de la diversitate culturală până la egalitate în lumea STEM), Mobility Area (acces la testarea mașinilor Hi-Tech din zona Test Drive, din afara pavilionului B1, iar în incinta sa, participanții pot descoperi mașinile expuse într-o arie special amenajată și susținută de Țiriac Auto, cu marca Mercedes Benz) și EduTech Area (zonă dedicată copiilor cu vârste între 6 și 16 ani, care vor să se inițieze în programare).
Pe cele 14 scene vor fi abordate subiecte precum Artificial Intelligence, Cybersecurity, Machine Learning, Women in Tech, Future of Engineering și multe alte teme de interes pentru comunitatea IT&C la momentul actual. În premieră, DevTalks introduce ediția aceasta și o scenă dedicată pasionaților de Gaming. În ceea ce privește speakerii invitați, vor fi prezenți experți de la Meta (Avinav Pashine, Product Manager), Netflix (Tejas Chopra, Senior Software Engineer), Google (Ignacio Blanco, Senior Staff Software Engineer) și mulți alții.
Cât de mult s-a schimbat cererea de locuri de muncă de la noi? Ce anume caută acum marile companii sau angajatorii de la noi? Reușesc companiile din IT sa găsească forța de muncă necesară? La târgurile de joburi ați observat o dificultate a angajatorilor de a găsi candidații ideali? Reușesc cei aflați în căutarea unui loc de munca să își găsească ceea ce caută? Ce pretenții are un expert în IT de la un angajator și ce anume le oferă angajatorii?
Pentru că IT-ul este un domeniu care se dezvoltă constant, este destul de greu să fie acoperite toate pozițiile deschise de angajatori, cu atât mai mult cu cât competiția la nivelul companiilor care recrutează crește. Acesta este un moment important în care companiile cu un brand de angajator puternic pot avea un avantaj. În aceste situații, angajatorii au nevoie de o strategie prin care să se diferențieze pe piața muncii pentru a atrage cele mai bune talente. Un specialist în employer branding va știi cum să promoveze punctele forte ale companiei, astfel încât să atraga noi talente.
Recent am lansat studiul Cei mai doriți angajatori din România în 2023, un studiu pe care il realizăm din 2006. Anul acesta au participat peste 14.000 de respondenți cu studii superioare în științe sociale, business, inginerie și IT&C. Alături de TOP 100 Cei mai doriți angajatori pentru care candidații și-ar dori să lucreze, studiul cuprinde și informații despre comportamentul și așteptările candidaților de la companiile prezente pe piața muncii din România. O parte considerabilă din acest clasament îl ocupă angajatorii care activează în industria IT. Prezența acestora în primele poziții din top se traduce și printr-o preocupare constantă de ajustare a strategiei de employer branding, pe baza unei cercetări calitative și cantitative a profilului noii generații.
Referitor la întrebarea dacă reușesc cei aflați în căutarea unui loc de munca să își găsească ceea ce caută, respectiv ce pretenții are un expert în IT de la un angajator și ce anume le oferă angajatorii:
Ne putem raporta tot la studiul Cei mai doriți angajatori din România, unde avem inclusă întrebarea „Care sunt factorii care îți influențează decizia în alegerea unui angajator?” Răspunsurile din acest an au arătat că 71% dintre respondenți aleg pachetul salarial, urmând apoi în proporție de 50%, setul de beneficii. 46% dintre candidați își doresc un job sigur, iar 45%, o atmosferă relaxată și prietenoasă de lucru. O mare parte dintre acești respondenți fac parte din comunitatea IT&C din România.
Am asistat recent la o întreagă discuție despre decizia unor mari retaileri de la noi de a automatiza anumite sarcini și de a renunța la posturi tradiționale în favoarea tehnologiei. Există mai multe rapoarte care arată că inteligență artificială ar putea afecta milioane de locuri de muncă. Ar putea ChatGPT, de exemplu, să înlocuiască complet anumite locuri de muncă? Cât de util ar fi pentru oameni să fie lăsați fără un loc de muncă și înlocuiți cu inteligență artificială? Ce soluții există pentru cei ale căror joburi sunt amenințate?
Nu este nicio noutate că ne confruntăm cu o criza demografică majoră la nivel global, în special în ceea ce privește numărul candidaților, în raport cu numărul joburilor deschise de companii. În această direcție, tehnologia și impactul pe care îl poate avea pe piața forței de muncă poate fi unul pozitiv, de corectare a acestui dezechilibru.
Exista companii cu dificultăți majore în acoperirea anumitor poziții. Acest deficit de resurse umane despre care discutăm ar putea fi compensat prin tehnologie. Impactul său se resimte din plin pe piața muncii în ultimii ani, iar automatizarea conturează viitorul forței de muncă.
Suntem absolut convinși că angajatorii vor căuta acei oameni care știu să folosească eficient echipamentele IT și care sunt dispuși să se dezvolte profesional odată cu tehnologia. Cu cât un angajat are mai multe cunoștințe în utilizarea instrumentelor IT și software-urilor, cu atât mai repede își va găsi un job. Nu este cazul să ne temem de impactul tehnologiei și, implicit, inteligenței artificiale care ia amploare. Tocmai datorită dezvoltării tehnologiei vor apărea în permanență joburi noi.