Autoritatea de reglementare din Franta a dezvăluit la finalul saptamanii că a aplicat o amenda de 25 de milioane de euro pentru Apple din cauza incetinirii intentionate a modelelor de iPhone mai vechi.
Amenda primita de Apple in Franta a fost primita intrucat compania nu a avertizat clienții, în esență mintind prin omisiune, pentru a determina utilizatorii să cumpere dispozitive noi.
Amenda a fost aplicata de Direcția Generală pentru Concurență, Afaceri ale Consumatorilor și Prevenirea Fraudei (DGCCRF), un păzitor pentru concurență și fraudă. Aceasta a acuzat compania că nu a avertizat utilizatorii că versiunile iOS 10.2.1 și 11.2 vor încetini modelele 6, 7 și SE. DGCCRF a publicat un anunț în care se revela că Apple a fost de acord să plătească amenda. Site-ul francez Apple afișează și un anunț despre hotărâre:
De aproape trei ani știm că Apple incetineste în mod deliberat iPhone-uri mai vechi prin intermediul acestor funcții de gestionare a energiei electrice. Acesta practica a fost descoperita inițial de cercetătorii de la Geekbench și a fost recunoscuta de Apple după ce mai mulți utilizatori au coroborat rapoartele.
Într-o declarație, se susține că scopul restricțiilor era să împiedice iPhone-urile să se oprească pe măsură ce bateria se degradează:
Scopul nostru este de a oferi cea mai bună experiență pentru clienți, care include performanțe generale și prelungirea duratei de viață a dispozitivelor lor. Bateriile cu ioni de litiu devin mai puțin capabile să îndeplinească cerințele actuale de vârf atunci când în condiții reci, au o încărcare a bateriei scăzută sau pe măsură ce îmbătrânesc în timp, ceea ce poate duce la oprirea neașteptată a dispozitivului pentru a-și proteja componentele electronice. Anul trecut am lansat o caracteristică pentru iPhone 6, iPhone 6s și iPhone SE pentru a netezi vârfurile instantanee doar atunci când este nevoie pentru a împiedica oprirea dispozitivului în mod neașteptat în aceste condiții.
Apple
Suna foarte frumos, dar să spunem doar că compania nu a vorbit asa de mult despre scopul acestei funcții și nici nu a anuntat utilizatorii ca pot sa schimbe bateriile pentru dispozitivele lor. În schimb, le-a permis utilizatorilor să ajungă la concluzia ca telefonul lor îmbătrâniseră până la punctul in care nu mai este util și trebuia înlocuit.
DGCCRF a spus că, din moment ce utilizatorii nu au fost avertizați despre incetinire și nici nu au avut voie să revină la versiunea lor anterioară de iOS, „această lipsă de informații pentru consumatori a constituit o practică comercială înșelătoare prin omisiune.”
Investigatia din Franta a fost pornita inca din anul 2018, deci a durat mai bine de doi pana la luarea acestei decizii.