Autoritatea română de reglementare și administrare în comunicații ANCOM a anunțat rezultatele unei mini licitații pentru licențe 5G.
Primele licențe 5G au fost acordate RCS&RDS și Invite Systems. În cazul RCS&RDS, acestea sunt pentru benzile de 800 și 2600 MHz, compania plătind un total de 42,7 milioane de euro și valabilitatea fiind de la 1 ianuarie 2022 până la 5 aprilie 2029. Între timp, Invite Systems a câștigat un bloc în banzile 3400 – 3600 MHz pentru 700.000 €, valabilitatea fiind de la 1 ianuarie 2022 până la 31 decembrie 2025.
„Am finalizat licitația desfășurată pentru alocarea unor noi frecvențe pentru comunicații mobile de bandă largă, în urma căreia cei doi participanți câștigători vor plăti către bugetul de stat suma de 43,4 milioane euro, ceea ce reprezintă 60% din valoarea spectrului pus la dispoziție. Am decis organizarea licitației în acest an pentru a oferi oportunitatea operatorilor interesați să-și maximizeze portofoliul de spectru deținut, în vederea extinderii capacității rețelelor proprii și, în consecință, pentru a putea oferi servicii de ultimă generație. Această alocare de spectru suplimentar pentru servicii de comunicații mobile de bandă largă va da un suflu nou competiției pe piața telecom din România, în beneficiul utilizatorilor finali”,
a declarat vicepreședintele ANCOM Bogdan IANA.
RCS-RDS, care deține operatorul de telefonie mobilă Digi Mobil, își va crește astfel semnificativ cantitatea de spectru asupra căreia deține drepturi de utilizare, fapt ce va influența concurența deja puternică de pe piața de servicii de comunicații electronice din România.
Operatorii vor avea obligații de acoperire și dezvoltare impuse în licența de utilizare a spectrului de frecvențe.
Pentru licențele acordate în banda de 800 MHz, obligațiile vizează asigurarea acoperirii unui procent de 95% din populația a 56 de localități specificate în caietul de sarcini, cu servicii de comunicații mobile de bandă largă cu o viteză de transfer a datelor la utilizator în direcţia descendentă (downlink) de cel puţin 2 Mbit/s, cu o probabilitate de 95% a recepţiei indoor. Această obligație curge, cel târziu, de la data de 31 decembrie 2023 până la finalul perioadei de valabilitate a licenței, respectiv 5 aprilie 2029. După încheierea procedurii de selecţie, înainte de acordarea licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio, Societatea RCS&RDS S.A., în calitate de câştigător al blocului de 800 MHz, are la dispoziţie 7 zile pentru a transmite ANCOM o listă cuprinzând cele 56 de localități pe care dorește să le acopere din totalul de 83 disponibile.
Câștigătorul drepturilor de utilizare a blocului de frecvențe din banda de frecvențe 3400-3600 MHz va avea obligații graduale de dezvoltare, respectiv de punere în funcțiune a unui număr de stații de bază. Astfel, în primul an de la intrarea în vigoare a licenței, Invite Systems S.R.L. va avea obligația de a instala 25 de stații de bază, ajungând la 100 de stații de bază în funcţiune, instalate oriunde pe teritoriul naţional, după trei ani și șase luni de la intrarea în vigoare a licenţei.
Trebuie menționat că mini licitația 5G organizată de ANCOM oferă acoperire pentru un număr limitat de localități (in mare parte din zone rurale) și ca ceilalți operatori de pe piață au preferat să aștepte licitația ce ar trebui să fie organizată de autorități anul viitor. Atât reprezentanții Vodafone, cât și cei de la Orange și Telekom Mobile s-au rezumat în a spune că au decis să nu participe la această licitație de acordare a primelor licențe 5G ci să se pregătească pentru cea de anul viitor.