Cum ar putea sistemul de avertizare a populatiei RO-ALERT sa fie de fapt inutil

Now Reading
Cum ar putea sistemul de avertizare a populatiei RO-ALERT sa fie de fapt inutil


Departamentul pentru Situatii de Urgenta, in colaborare cu Serviciul de Telecomunicatii Speciale, anunta ca va incepe sa testeze RO-ALERT, un serviciu bazat pe tehnologia Cell Broadcast pentru avertizarea și alarmarea populației în situații de urgență, conform prevederilor legale.

Sistemul RO-ALERT este folosit în situații majore în care viața și sănătatea cetățenilor sunt puse în pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atac terorist sau alte situații care amenință grav comunitățile.

Pentru a difuza un mesaj de avertizare populației, operatorul Sistemului RO-ALERT are la dispoziție o hartă digitală pe care poate selecta/desena zona în care trebuie transmisă avertizarea.

Tehnologia Cell Broadcast, pe care se bazează Sistemul RO-ALERT, permite ca antenele de comunicații mobile din zona selectată să difuzeze mesajul de avertizare tuturor telefoanelor mobile care funcționează în aria de acoperire a acestora. Numele și numărul de telefon ale utilizatorilor telefoanelor mobile nu sunt necesare, așadar rămân necunoscute.


Mesajele RO-ALERT pot fi recepționate pe întreg teritoriul României acolo unde există semnal GSM 2G/3G/4G. Nu este necesară instalarea de aplicații pe telefoanele mobile. Nu contează dacă aveți servicii de tip abonament sau prepay și nu se percep costuri sau taxe pentru recepționarea mesajelor RO-ALERT. În situația în care telefonul nu este pornit sau nu are semnal, nu pot fi primite alerte.

Nu este nevoie să aveți telefoane de tip smartphone pentru a recepționa mesajele de tip RO-ALERT.

Pana aici totul este frumos impachetat in explicatii promitatoare, doar ca daca doriti sa primiti astfel de mesaje de avertizare va trebui sa va setati telefonul pentru a primi notificarile. Iar aici incepe insa distractia. Romanii au la dispozitie site-ul dedicat www.ro-alert.ro unde pot citi informatii complete despre functionarea sistemului dar si o sectiune dedicata de configurare a telefoanelor pentru primirea acestor tipuri de avertizari.

Cu alte cuvinte, in momentul de fata daca nu v-ati configurat manual primirea de avertizari prin sistemul RO-ALERT nu veti primi nici un astfel de mesaj. E lesne de inteles ca acest lucru inseamna ca sistemul este de fapt inutil daca un utilizator este obligat sa urmeze niste pasi ce pentru multi se pot dovedi complicati.

Exemple

Activarea sistemului RO-ALERT pentru telefoane SAMSUNG prin intermediul Vodafone:

Activare canalelor CMAS cu 3 digits (919, 918, 917, 916)
Accesează: Mesaje – Setări – Mai multe setări – Mesaje Cell Broadcast (Canale difuzate) – Selectați canale – Canalul meu.
Adăugare canal, Nume canal: RO-Alert, Număr canal: 919, OK.
Adăugare canal, Nume canal: RO-Alert, Număr canal: 918, OK.
Adăugare canal, Nume canal: RO-Alert, Număr canal: 917, OK.
Adăugare canal, Nume canal: RO-Alert, Număr canal: 916, OK.

Serviciul RO-Alert terminal Samsung Galaxy S9/S9+ in reteaua DigiMobil

Serviciul RO-Alert pe terminalul Samsung Galaxy S9/S9+ NU este activat de producator.
Pentru a seta serviciul RO-Alert pe terminalul Samsung Galaxy S9/S9+ trebuie sa urmati urmatorii pasi:

Se acceseaza Meniu, Mesaje, Setari, Mai multe setari, Canale difuzate
Activat: On
Selectati canale: Canalul meu
Adaugare canal, Nume canal: RO-Alert, Numar canal:919, Activare canal:bifat, Efectuat
Adaugare canal, Nume canal: RO-Alert, Numar canal:918, Activare canal:bifat, Efectuat
Adaugare canal, Nume canal: RO-Alert, Numar canal:917, Activare canal:bifat, Efectuat
Adaugare canal, Nume canal: RO-Alert, Numar canal:916, Activare canal:bifat, Efectuat
Acum telefonul mobil este activat si setat pentru serviciul RO-Alert.
Funtionalitatea serviciului RO-Alert pe terminalul Samsung Galaxy S9/S9+ in reteaua Digi.Mobil:

Tehnologie 3G: Functional;
Tehnologie 4G: Functional;
Pe terminalul Samsung Galaxy S9/S9+ nu se pot adauga canalele: 4370, 4371, 4375, 4379, 4381.

Sa fim totusi realisti si seriosi, cati dintre noi vom urma toti acesti pasi pentru a ne activa acest serviciu ? Am putea crede ca doar cei pasionati de telecomunicatii vor avea rabdarea necesara sa faca acest lucru. Un lucru este insa clar, pe pagina de suport de la Vodafone aflam ca producatorii de telefoane vor lansa un update de software care sa vina cu aceste alerte activate automat, fara ca utilizatorii sa trebuiasca sa mai faca ceva.

Asadar, pana cand actualizarile de software pentru telefoane nu vor ajunge la utilizatori, este foarte probabil ca sistemul de alerte implementat de autoritati sa fie inutil.


Aboneaza-te la noutati:
 
   

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa fi la curent cu cele mai recente noutati din lumea IT seteaza sa primesti actualizarile noastre in newsfeed-ul tau de Facebook. Daca ai dat deja LIKE paginii noastre de Facebook, nu uita sa selectezi optiunea 'Vezi mai intai' din sectiunea 'Urmareste'.


Cum ti s-a parut ?
Il ador
0%
Imi place
0%
Il vreau
0%
L-am avut
0%
Il urasc
0%
Interesant
0%
About The Author
Bogdan Chirea