Google risca o amenda de 5 miliarde de dolari din partea UE din cauza reglementarilor antitrust

Now Reading
Google risca o amenda de 5 miliarde de dolari din partea UE din cauza reglementarilor antitrust


Google ar putea primi o amendă record de 4,3 miliarde de euro (5 miliarde de dolari) de la autoritățile de reglementare din UE pentru încălcarea legilor antitrust. Informatiile detinute de cei de la Bloomberg News spun că Comisia Europeană a stabilit aceasta amendă semnificativă datorita pachetului de aplicații Google pentru Android.

Comisia Europeană a acuzat Google că a abuzat de poziția dominantă pe piața Android prin inserarea motorului de căutare și a aplicațiilor Chrome în sistemul de operare. De asemenea, Google a blocat producatorii de telefoane sa creeze versiuni modificate de Android.

Suma de 5 miliarde de dolari depaseste amenda anterioară care trebuie plătită de Google, de 2,7 miliarde de dolari, anul trecut, catre UE din cauza rezultatelor de căutare manipulate. Google este încă in faza de apel la aceasta hotarare într-un proces care se așteaptă să dureze ani de zile.

Facebook, Intel și Microsoft s-au confruntat la randul lor cu amenințări din partea Autoritatilor anti-concurenta ale Comisiei Europene. Microsoft a fost amendata de două ori de către UE, după ce producătorul de software nu a reușit să includă o optiune de selectare a browserului implicit într-o actualizare Windows 7. Apple a fost, de asemenea, obligata să returneze 15,4 miliarde dolari ca impozite datorate in Uniunea Europeană.


Comisia Europeană a tinut sub observatie sistemul de operare Android în ultimul an, după ce rivalii s-au plâns că Google a abuzat de poziția dominantă pe piața software-ului pentru smartphone-uri. Cei de la FairSearch au depus o plângere împotriva Google în 2013, iar grupul a inclus concurenți precum Nokia, Microsoft și Oracle. Fostul CEO al Microsoft, Steve Ballmer, a numit de asemenea Google un “monopol” la vremea respectivă, unul pe care autoritățile ar trebui să îl controleze. În timp ce Google și Microsoft și-au încheiat dezacordurile privind brevetele Android cu câțiva ani în urmă, acest lucru nu a împiedicat UE să investigheze acuzațiile originale.

Android a fost mult timp considerat un software cu sursă deschisă, dar Google a adăugat apoi componente cheie în software-ul său Servicii Google Play și în acordurile asociate. Alături de înțelegerile împotriva fragmentării, menite sa păstreze producătorii de telefoane cu sistem de operare Android de la Google, majoritatea telefoanelor Android (în afara Chinei) sunt acum livrate împreună cu software-ul Google și serviciile oferite de Google.

În timp ce amenda este semnificativă, acțiunile pe care UE le-ar intreprinde pentru a forța Google vor avea un impact mult mai mare asupra companiei și asupra sistemului de operare Android. Google ar putea acum să se confrunte cu propriul “moment Microsoft”, cu ani de supraveghere din partea Comisiei Europene pentru a se asigura că nu mai abuzează de poziția sa dominantă pe piață.

Compania va scapa cu greu de acuzatiile de concurenta neloiala, numarul celor care acuza Google de pozitie dominanta este in continua crestere. In mod ironic, proprietarul magazinului de aplicatii Aptoide, a acuzat Google ca nu permite instalarea pe telefoanele cu Android a magazinului de aplicatii alternativ. Google explica decizia prin faptul ca aplicatiile gazduite pe acest magazin prezinta un risc de infectare cu malware sau adware de noua ori mai mare decat aplicatiile instalate de pe magazinul Google Play.


Aboneaza-te la noutati:
 
   

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa fi la curent cu cele mai recente noutati din lumea IT seteaza sa primesti actualizarile noastre in newsfeed-ul tau de Facebook. Daca ai dat deja LIKE paginii noastre de Facebook, nu uita sa selectezi optiunea 'Vezi mai intai' din sectiunea 'Urmareste'.


Cum ti s-a parut ?
Il ador
0%
Imi place
0%
Il vreau
0%
L-am avut
0%
Il urasc
0%
Interesant
0%
About The Author
IT MANIA