Israel și-a redus lista țărilor eligibile care pot să cumpere tehnologiile de securitate cibernetică în urma îngrijorării legate de posibilele abuzuri în străinătate ale unui instrument de hacking vândut de firma israeliană NSO Group, a informat joi ziarul financiar israelian Calcalist.
Ziarul, care nu și-a dezvăluit sursele, a spus că Mexic, Maroc, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite se numără printre țările cărora li se va interzice acum să importe tehnologie cibernetică israeliană. Lista țărilor autorizate să-l cumpere fusese redusă la doar 37 de state, în scădere de la 102.
Ministerul israelian al Apărării, răspunzând raportului, a spus într-o declarație că ia „măsurile adecvate” atunci când condițiile de utilizare stabilite în licențele de export pe care le emite sunt încălcate, dar nu a confirmat că orice licență a fost revocată.
Israel a fost sub presiune pentru a controla exporturile de programe spion din luna iulie, când un grup de organizații internaționale de știri a raportat că instrumentul Pegasus al NSO a fost folosit pentru a sparge telefoanele jurnaliştilor, oficialilor guvernamentali și activiștilor pentru drepturile omului din mai multe țări.
Aceste rapoarte au determinat Israelul să revizuiască politica de export cibernetic administrată de Ministerul Apărării. Citeste mai mult
Maroc și Emiratele Arabe Unite, care au normalizat relațiile cu Israelul anul trecut, precum și Arabia Saudită și Mexic, se numără printre țările în care Pegasus a fost legat de supravegherea politică, potrivit Amnesty International și Citizen Lab al Universității din Toronto, care studiază supravegherea.
NSO a negat orice abatere, spunând că își vinde instrumentele doar guvernelor și agențiilor de aplicare a legii și că are măsuri de protecție pentru a preveni utilizarea abuzivă.
La începutul acestei luni, oficialii americani au plasat NSO pe o listă neagră comercială pentru că au vândut programe spion guvernelor care l-au folosit abuziv. Compania a spus că este consternată de decizie, deoarece tehnologiile sale „susțin interesele și politicile de securitate națională a Statelor Unite prin prevenirea terorismului și a criminalității”.
NSO s-a confruntat, de asemenea, cu procese și critici din partea marilor firme de tehnologie care o acuză că îi expune clienții la hacking. Apple Inc a fost ultimul care a dat în judecată NSO în această săptămână.