Taxiurile zburătoare s-au apropiat și mai mult de realitate după ce miliarde de dolari au fost investiți în mobilitatea aeriană urbană. În ultimul an, numărul startup-urilor care promit noua mobilitate s-a dublat față de numărul companiilor care au fost înființate în acest scop un deceniu în urmă, scrie Risco.ro.
Pentru mulți oameni de o anumită vârstă, ideea de a zbura cu taxiurile zburătoare, care transporă oamenii prin orașe, îți aduce în minte serialul de animație, cândva, popularul The Jetsons. Două decenii în secolul 21, visele științifico-fantastice ale creatorilor The Jetsons sunt mai aproape ca niciodată de a deveni realitate.
Boeing a investit $450 milioane în Wisk, un startup care dezvoltă taxiuri autozburătoare. La fel și Airbus cu Embraer au investit în zeci de astfel de companii, întrucât aceștia se așteaptă ca până în 2040 piața respectivă o să valoreze $1,5 trilioane.
NASA a început să testeze la finalul anului trecut un prototip de vehicul electric cu decolare și aterizare verticală (eVTOL) în California, care arată ca o versiune mare a unei drone cu 6 rotoare. Este proiectat să decoleze ca un elicopter cu până la șase pasageri și apoi să-și încline rotoarele înainte pentru a zbura ca un avion. Aeronava este proiectată de Joby Aviation, o companie publică ai cărei susținători cheie includ Toyota. Acesta a fost în dezvoltare cu NASA de 10 ani.
În prezent, orice tip de vehicul se află în stadiu de proiect, de la transport cargo până la drone de supraveghere. Cu toate acestea, 75% din investiții au mers către firmele care dezvoltă sisteme de decolare și aterizare a mașinilor zburătoare.
Unii specialiști susțin că promisiunile acestei industrii sunt exagerate, făcând referire la perioada din 2015-2018 când numeroase companii au garantat că până în 2020 vom vedea zeci de mii de taxiuri autonome, lucru care nu s-a întâmplat. De asemenea, experții subliniază ideea că toate procesele necesare trebuie respectate, întrucât mulți sunt furați de mirajul progresului tehnologic și dau la o parte aspecte legate de siguranță.
Citeste mai multe pe Risco.ro